Türkiye, Rusya ve İran'dan ortak açıklama: ABD'nin kararını kınıyoruz

Türkiye, Rusya ve İran, Suriye konulu toplantının sonuç bildirisinde, ABD'nin Golan Tepeleri üzerinde İsrail işgalini tanıyan kararını şiddetle kınadı.

Türkiye, Rusya ve İran'dan ortak açıklama: ABD'nin kararını kınıyoruz
Türkiye, Rusya ve İran'dan ortak açıklama: ABD'nin kararını kınıyoruz
GİRİŞ 26.04.2019 14:48 GÜNCELLEME 26.04.2019 14:49
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Toplantının 2. gününde taraflar nihai bildiri üzerinde uzlaşmak için ikili ve üçlü toplantılar düzenledi.

Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhtar Tleuberdi, Türkiye, Rusya, İran, rejim ve muhalefet heyetinin bir araya geldiği ana oturumda kapanış bildirisini okudu.

Bildiride tarafların Suriye'nin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğine bağlılıkları vurgulanarak, bu ilkelere evrensel olarak saygı duyulması gerektiği, kim tarafından, ne tür eylemlerle olduğu fark etmeksizin bu ilkelerin baltalanmaması gerektiğinin altı çizildi.

ABD'YE SERT TEPKİ

Ortak bildiride, "Bu bağlamda (Garantör ülkeler) ABD yönetiminin işgal altında bulunan Golan Tepeleri'nde İsrail'in işgalini tanıyarak, uluslararası hukuku, özellikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 497 sayılı kararını vahim biçimde ihlal eden ve Ortadoğu'da barış ve güvenliği tehdit eden kararını şiddetle kınadı" ifadesi kullanıldı.

Komşu ülkelerin ulusal güvenliğini hedef alan ayrılıkçı gündemlere karşı ortak duruş sergileneceği ifade edilen bildiride, Suriye'nin kuzeydoğusundaki durumla ilgili istişarelere devam edileceği, bu anlamda bölgedeki güvenlik ve istikrarın ancak Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyularak sağlanabileceği vurgulandı.

İDLİB'DE KOORDİNELİ DEVRİYELER SÜRECEK

Nihai bildiride, ülkede DEAŞ, Nusra Cephesi, Heyet Tahrir Şam ve BMGK'nin terör listesindeki kişilerle mücadeleye devam edileceğinin altı çizildi.

Bildiride, tarafların İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki durumu detaylı olarak ele aldığı, 17 Eylül 2018 tarihli Soçi mutabakatının tümüyle uygulanması gerektiğinde mutabık kaldığı belirtilerek, koordineli devriyelere ve Türkiye-Rusya-İran Ortak Koordinasyon Merkezi'nin görevine atıfta bulundu.

Sonuç bildirisinde ayrıca Suriye ihtilafına askeri çözüm bulunamayacağına dikkat çekilerek, BM gözetimindeki siyasi geçiş sürecine bağlılığa vurgu yapıldı.

ANAYASA KOMİTESİ İÇİN İSTİŞARELER CENEVRE'DE OLACAK

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen ile üçlü görüşmeler yapıldığının aktarıldığı bildiride, Anayasa Komitesi kurma çalışmalarını hızlandırma, bu konudaki gelecek istişare toplantılarını Cenevre'de yapma kararı alındığı belirtildi.

LÜBNAN VE IRAK GÖZLEMCİ OLARAK DAVET EDİLECEK

Bildiride ayrıca tarafların Astana formatına yeni gözlemci ülkeler eklemeyi de değerlendirdiği ve Suriye'nin komşuları olan Irak ve Lübnan'ın davet edilmesinde mutabık kaldığı kaydedildi.

Bildiride, Kasım 2018, Şubat ve Nisan 2019'da çatışan tarafların alıkoydukları kişilerden bazılarının karşılıklı olarak serbest bırakılması konusuna da değinilerek, ilgili çalışma grubunun bu minvalde çabalarını sürdüreceği ifade edildi. 

Suriye'deki halka ön şart olmadan insani yardım ulaştırılması gerektiğine işaret eden bildiride, uluslararası camiaya, özellikle de BM'ye Suriye'ye yardımları artırma çağrısı yapıldı. 

Bildiride ayrıca garantör ülkeler Astana formatı için yaptığı girişim ve başarılı çalışmalar nedeniyle Kazakistan eski Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev'e teşekkürlerini iletti. 

Bir sonraki toplantının temmuzda Nur Sultan'da yapılacağı duyuruldu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 15
  • HIDIR BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    S. Arabistan’ın sözde İran’ı durdurmak için ABD ipine sarılmaktadır. Aslında tuzağın en büyüğü SUUDİ ARABİSTAN’adır. Saddam’a geçmişte “Kuveyte girebilirsin” diyenler şimdi de S. Arabistan’ı parçalamak, birkaç devlete bölmeyi planlamaktadır.Tabi daha sonra İran ve Türkiye için de aynı hesaplar devreye alınacaktır. Arap iç savaşı, İslam iç savaşı, İran-Suud savaşı “Müslümanın Müslümana kırdırılması projesidir”. Bu işin sonu Mekke Savaşları’na kadar uzanabilir. Büyük hesap da budur.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD’nin Çin’i kuşatmak için askeri açıdan Orta Asya’ya ulaşması neredeyse imkânsız gözüküyor. Çünkü Rusya ve Çin liderliğinde kurulan iki savunma ittifakı; Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ: Çin, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Özbekistan) ve Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Tacikistan) Pentagon’u bu bölgeye sokmayacak güce sahip. Bu durumda geriye Çin’i kuşatmak için iki seçenek kalıyor: 1) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in devrilmesi, 2) Orta Asya bölgesinin enerji geçişine izin vermeyecek şekilde etnik ve mezhep temelinde kaosa sürüklenmesi.
    Cevapla
  • Hacivat 4 yıl önce Şikayet Et
    Islama savas acmis ülkelere islamda savas acacaktir peygamberimiz kilinciyla ne savaslar yapmistir islami korumak icin biz ümmeti olarak savas her zaman haziriz silahimiz yok ama capamiz küregimiz Allah imiz var birde silahimiz oldumu vay sizlerin haline nahmahremiz olan kudus mekke kurtarilmadan rahat uyuyamicaz
    Cevapla
  • Bilmeyen 4 yıl önce Şikayet Et
    Ruslara guvenmeyin dost olmaz yahu bu iran'da israil'i koruyor.!
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    vatandaş rumuzlu kişi...içimize fetö ajanlarını sokan,darbe yapan ABD ye al boynumdaki zinciri tut mu diyecektik.
    Cevapla
  • Abdulhamir 4 yıl önce Şikayet Et
    Aynen abi seni kutluyorum . kesin cla ajanidir kendisi .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü
Ergin Ataman'a yapılan Siyonist tehdit anı kamerada: Yeni görüntüler ortaya çıktı