Hollanda Ezidi sığınmacıları geri gönderdi

Hollanda'nın sığınma başvurusunda bulunan Ezidiler'i, Irak'ın kuzeyindeki mülteci kamplarına geri göndereceği ortaya çıktı. Hollanda Göç ve Vatandaşlık Kurumu (IND) tarafından da doğrulanan bu karar BMMYK'nın tepkisini çekti.

Hollanda Ezidi sığınmacıları geri gönderdi
Hollanda Ezidi sığınmacıları geri gönderdi
GİRİŞ 29.04.2019 11:42 GÜNCELLEME 29.04.2019 12:19
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Hollanda'nın sığınma başvurusunda bulunan Ezidiler'i, Irak'ın kuzeyindeki mülteci kamplarına geri gönderme kararından dolayı endişeli. Hükümet ortağı Hıristiyan Birliği ile sol muhalefet, hükümetten açıklama istiyor.

 

 

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, sığınmacı avukatlarının, Trouw gazetesine açıkladığı bu gelişme, Hollanda Göç ve Vatandaşlık Kurumu (IND) tarafından da doğrulandı.

IND'ye göre, Irak'ın kuzeyindeki kamplarda Ezidiler için başlarının üzerinde bir çatı ve yeteri kadar gıda maddesi var.

 

 

IRAK'IN KUZEYİ HALA GÜVENLİ DEĞİL

Irak'ın kuzeyindeki Sincar kasabasından IŞİD tarafından 2014 yılında sürülen Ezidiler, uzun süre Kürt grupların denetimindeki sığınmacı kamplarında kalmıştı.

Bu nedenle Hollanda, Ezidiler'i, son geldikleri yer olan Irak'taki kamplara geri gönderecek. Hollanda hükümeti tarafından kaç kişinin sınır dışı edileceği açıklanmadı.

''Sığınmacı avukatlarına göre, yaklaşık 200 kişi Hollanda'nın sığınma başvurularını sonuçlandırmasını bekliyor.''

BMMYK HOLLANDA'NIN BU KARARINA TEPKİLİ

BM'ye bağlı kuruluş, terör örgütü DAEŞ unsurlarından arındırılmış olsa dahi, Irak'ın kuzeyi hâlâ güvenli bir alan olmadığını söylüyor. Irak'ın kuzeyindeki Kürtler'in yaklaşık 1 milyon mülteciye bakmakta olduklarını ve kapasitelerinin neredeyse tükendiğinin de altını çiziyor.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının verdiği bilgiye göre de, Irak'ın diğer bölgelerinde Kürtlerin zaman zaman Ezidiler'i geri gönderdiği ya da yeterince sahip çıkmıyor.

HUKUKA AYKIRI

Hollanda Mülteciler Konseyi ve sığınmacı avukatları, IND'nin geri gönderme kararının, hükümet politikalarına aykırı olduğunu savunuyor.

Konseye göre, Ezidiler en savunmasız grup ve bu koşullarda geri gönderilmeleri hukuka aykırı.

IND ise, uygulamanın kurallara uygun olduğunu ve hükümet politikalarına ters düşmediğini savunuyor.

Hükümet ortağı Hıristiyan Birliği Partisi (CU) ile muhalefetteki sol partiler, Ezidiler'in geri gönderilmesi konusunda hükümetten açıklama istiyor.

Hükümet ortağı CU'ya göre, BMMYK'nın "güvenli değil" uyarısına rağmen Ezidiler'in Irak'a geri gönderilmesi anlamsız. CU Milletvekili Joel Voordewin, "DAEŞ vahşetinden büyük ölçüde etkilenen Ezidiler'dir. Herşeylerini kaybettiler ve büyük travma yaşadılar. Onlara karşı daha adil davranmak gerekir" dedi.

PARLAMENTO GÜNDEMİNDE

Yeşil Sol ve Sosyalist Parti, Hollanda hükümetinin kararını "sorumsuzluk" olarak değerlendirirken, İşçi Partisi (PvdA), soru önergesi ile konuyu parlamento gündemine taşıdı.

Hollanda Mülteciler Vakfı'ndan TinekemCeelen de, Hollanda Televizyonu'na (NOS) yaptığı açıklamada, Almanya'nın, Irak'taki kamplarda bulunan Ezidi kadınları getirerek tedavi ettiğini vurguladı.

YORUMLAR 6
  • emin 4 yıl önce Şikayet Et
    hristiyan olmayı kabul etmemişlerdir
    Cevapla
  • Abdullah 4 yıl önce Şikayet Et
    Afganlarida gönderiyorlar
    Cevapla
  • bLue 4 yıl önce Şikayet Et
    avrupa ınsan hakları, avrupalı ınsanların haklarıdır. dıger ınsanların pek bır hakkı yoktur, yasama hakkı dahıl...
    Cevapla
  • Yakub 4 yıl önce Şikayet Et
    Eğer bu mülteciler üniversite mezunu olsaydı çoktan oturma izni alırdı. Hollanda devleti ne Hıristiyanlığa ne Yahudiliğe şuan menfaatperest sapık inanca göre politika güdüyor. Halkın yarısı ateist yani çıkarcı inancı. Diploma ve para mantığı ile hasta adam haline gelmiş durumda. Mazlumu düşünen Türkiye 1 numara ELHAMDÜLİLLAH.
    Cevapla
  • şahabettin 4 yıl önce Şikayet Et
    hollandada kalıp Türk islam düşmanlığına hizmet etmek istiyoruz deselerdi kraliyet sarayında ağırlardılar başvuruyu yanlış yapmışlar keşke pkklılara sorsalardı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı