İran'ın dünyayı sarsan kararına tepkiler! Ve ABD harekete geçti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Bu sabah buraya gelirken İran'ın nükleer programını sürdürmeyi planladığını duydum. İran'ın nükleer silah elde etmesine izin vermeyeceğiz. Bizi öldürecek olanlarla savaşmaya devam edeceğiz" dedi. İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya, Rusya ve Çin'den de İran'ın kararı sonrası açıklamalar geldi. ABD ise İran'a yeni yaptırım uygulama kararı aldı.

İran'ın dünyayı sarsan kararına tepkiler! Ve ABD harekete geçti
İran'ın dünyayı sarsan kararına tepkiler! Ve ABD harekete geçti
GİRİŞ 08.05.2019 17:34 GÜNCELLEME 08.05.2019 17:34
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD'nin nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesine karşılık, "İran, nükleer anlaşma kapsamında gönüllü şekilde uyguladığı bazı taahhütleri yerine getirmemeyi çıkarlarına uygun görmüştür" dedi.

 

 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, ABD'nin yaptırımlarına karşılık 60 gün içinde İran'ın nükleer anlaşmadaki çıkarları korunmazsa zenginleştirilmiş uranyum seviyesini artıracaklarını açıkladı.

Bu açıklamalarla nükleer faaliyetlerine tekrar başlayacağını ilan eden Tahran yönetimine ilk tepki İsrail'den geldi.

İLK TEPKİ TEL AVİV YÖNETİMİNDEN

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bir anma töreninde gerçekleştirdiği konuşmada, "Bu sabah buraya gelirken İran'ın nükleer programını sürdürmeyi planladığını duydum. İran'ın nükleer silah elde etmesine izin vermeyeceğiz. Bizi öldürecek olanlarla savaşmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ABD HAREKETE GEÇTİ

İran'ın nükleer faaliyetlerine yeniden başlama restinden sonra ABD, İran'a yönelik yeni yaptırımlar getireceğini açıkladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Çok yakında İran'a yeni yaptırımlar uygulayacağız" denildi.

ÇİN

Çin'den yapılan açıklamada, ABD'nin İran'a uyguladığı tek taraflı yaptırımlara "kararlı bir şekilde karşı çıkıyoruz" denilirken, İran ile imzalanan nükleer anlaşmanın "tam olarak" uygulanmasını istedi.

RUSYA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Washington'un çekildiği nükleer anlaşmayla ilgili olarak, "İran nükleer anlaşmasıyla ilgili durum ABD'nin sorumsuzca tutumundan kaynaklanıyor" dedi.

Kremlin'den yapılan açıklamada ise, "Şu an ABD'nin anlaşmadan çekilmesinin sonuçlarını görüyoruz" denildi.

İNGİLTERE

İngiltere ise, İran'ın nükleer anlaşma şartlarını askıya alınması ve faaliyete geçmesini "istenmeyen adım" olarak nitelendirdi.

ALMANYA

Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün yaptığı açıklamada, Tahran yönetimi herhangi bir agresif adım atmamaya davet edilirken, Berlin'in İran'la imzalanan nükleer anlaşmasını korumak istediği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, Almanya'nın taahhütlerine tam olarak bağlı kalacağı belirtildi.

FRANSA

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, ABD'nin zorlu yaptırımlarına rağmen, İran'ı nükleer anlaşmada "canlı" tutmak istediklerini ancak Tahran'ı da olası olumsuz eylemler konusunda uyardıklarını söyledi.

İSPANYA

İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell gelişmeyi "kötü haber" olarak yorumlarken, "Neyse ki İranlılar sınırda bir cevap verdi ve anlaşmayı bozmadılar. Kesin bir kopuştan kaçınmalıyız" dedi.

İRAN'LA YAPILAN ANLAŞMADAN İLK ABD ÇEKİLMİŞTİ

İran'la 2015 yılında varılan nükleer anlaşma, Tahran'ın nükleer programına getirilen kısıtlamalar karşılığında yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu.

Washington yönetimi, İran ile BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi (Rusya, İngiltere, Fransa, ABD, Çin) ve Almanya arasında imzalanan nükleer anlaşmadan Mayıs 2018'de tek taraflı çekilerek yaptırımları yeniden uygulamaya başlamıştı.

KAYNAK: HABER7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ
YORUMLAR 26
  • Mızrak0606 4 yıl önce Şikayet Et
    Adamsın be İran adam ALLH INA KURBAN..
    Cevapla
  • mehmet akif 4 yıl önce Şikayet Et
    iranı deatekliyor tez zamanda israili yok etmesini bekliyoruz.
    Cevapla
  • fatih 4 yıl önce Şikayet Et
    dünyanın tarihi boyunca gördüğü en alçak 2 ülke: 1- israil 2- amerika
    Cevapla
  • vatandas 4 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşmadan Abd 'nin çekilmesini, Abd değil, İsrail istedi. Çünkü, bu bahaneyle İran 'a savaş açabilecek. Böylece kazan kazan, mantığı ile Amerika 'da, tam güç ile İran 'ı bitirebilecek. Gibi bir senaryo var, diye düşünüyorum..
    Cevapla
  • cem 4 yıl önce Şikayet Et
    yazık bu insanlara bu canı siz mi verdiniz de siz almaya kal kı yorsunuz elbet yüce rabbim bunun hesabını zamanı gelince soracak zalimlerden
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı