Srebrenitsa Katliamı Hollanda'da anıldı

Avrupa'nın 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana gördüğü en büyük katliam olan Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybedenler Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlenen törenle anıldı.

Srebrenitsa Katliamı Hollanda'da anıldı
Srebrenitsa Katliamı Hollanda'da anıldı
GİRİŞ 11.07.2012 22:20 GÜNCELLEME 11.07.2012 22:20

Parlamento binasının karşısındaki meydanda düzenlenen törende yapılan konuşmalarda, başta katliamın başsorumlusu eski Sırp General Ratko Mladiç olmak üzere soykırımı gerçekleştiren ve izin verenler sert bir şekilde kınandı.

Konuşmacılar, 11 Temmuz'un ulusal yas ilan edilmesini isteyerek, uluslararası camia ve Hollanda'nın bu konudaki taleplere sessiz kaldığını dile getirtdi.

Bosna'dan gelenlerin yanı sıra Türkler ve bazı Hollandalı milletvekillerinin de katıldığı anma programında zaman zaman duygulu anlar yaşanırken, soykırımda hayatını kaybedenlerin yakınları gözyaşlarını tutamadı.

Yaklaşık bin kişinin katıldığı törende, 17 yıl önce hayatlarını kaybedenlerin isimleri tek tek okunurken, katılımcılar dakikalarca sessiz bir şekilde meydanın etrafında yürüdü.

Kur'an-ı Kerim'in okunması ve iki dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından Srebrenitsa soykırımında öldürülenlerin isimlerinin yazılı olduğu balonlar uçuruldu.

Hollanda askerleri kontrolündeki güvenli bölgeye 1995 yılında sığınan 8 bin Bosnalı Müslüman, Sırplara teslim edildikten sonra katledilmişti. Soykırım emrini veren eski Sırp General Ratko Mladiç'in, Lahey'de eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesindeki yargılaması devam ediyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır
23 Nisan kutlamasındaki Dilan Polat rezaletine soruşturma