Mısırlı Ortodokslar'ın yeni patriği seçildi

Mısır Kıpti Ortodoks Kilisesi'nin yeni patriği İskenderiye Kilisesi'nden 60 yaşındaki Kardinal Tovadros oldu.

Mısırlı Ortodokslar'ın yeni patriği seçildi
Mısırlı Ortodokslar'ın yeni patriği seçildi
GİRİŞ 04.11.2012 14:14 GÜNCELLEME 04.11.2012 14:14

Geçen Mart ayında hayatını kaybeden Baba 3. Şenuda'dan boşalan patriklik makamına 7 aylık bir seçim süreci sonucunda Kardinal Tovadros oturdu.

Bugün Mısır Kıpti Patrikhanesi'nde yapılan seçimde 3 adayın isimleri bir kavanoza konuldu.

Hristiyan Ortodoks Kilisesi geleneğine göre, uzun bir ayinin sonunda yapılan dua eşliğinde gözü bağlanan 8 yaşındaki Bişoy Georgoes Musad, kavanoza konulan 3 isim arasında kura çekti.

Kura sonucunda Kardinal Tovadros'un Mısırlı Kıptilerin yeni dini önderi olduğu duyurulurken, Mısırlı Kıptiler, Tovadros'un patrikliğini ilahiler okuyarak kutladılar.

Mısır'ın 85 milyonluk nüfusu içerisinde Kıptilerin oranının yüzde 12 civarında olduğu belirtiliyor. Ortadoğu'daki tüm Mısırlı Kıpti Ortodokslar Mısır Kıpti Patrikhanesine bağlı.

Kardinal Tovadros

Mısır'ın Mansura kentinde 4 Kasım 1952'de dünyaya gelen Kardinal Tovadros bugün Patrik seçilerek doğum gününde bu makama gelmiş oldu.

İskenderiye Eczacılık Fakültesini 1975'te bitiren Tavadros 1985'te İngiltere'deki Clerical College'dan mezun oldu.

Tovadros, kardinal olmadan önce 1988 yılına kadar Mısır Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir ilaç fabrikasında müdür olarak görev yapmıştı. Gençlerin görüşlerini dile getirebilecekleri kanalların kurulması için çağrı yapan Tovadros, yurt dışında yaşayan Kıptilerin haklarının en önemli savunucusu olarak da biliniyor.

Mısır'daki tüm Hristiyan gruplara yakın olarak nitelendirilen Tovadros, Müslümanlarla da iyi ilişkiler geliştirmiş olmasıyla tanınıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır