'Filistinliler, Suriye'deki krizde tarafsız kalmalı'

BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun (UNRWA) Başkanı Filippo Grandi, Suriye'deki Filistinli mültecilere çatışmalara dahil olmama çağrısında bulundu.

'Filistinliler, Suriye'deki krizde tarafsız kalmalı'
'Filistinliler, Suriye'deki krizde tarafsız kalmalı'
GİRİŞ 07.12.2012 12:55 GÜNCELLEME 07.12.2012 12:55

Grandi, AFP'ye verdiği özel demeçte, Filistinlilerin tarafsız kalması gerektiğini belirterek, kimsenin Filistinlileri krize dahil etmemesi gerektiğini vurguladı.

Suriye'nin başkenti Şam'da aralarında Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in de bulunduğu çok sayıda yetkiliyle görüşen, Şam'ın güneyindeki Yarmuk bölgesinde bulunan mülteci kampını ziyaret eden Grandi, kamp yakınında çatışmaların olmadığını ve Filistinlilerin hedef alınmadığını ancak bombardıman seslerinin sürekli geldiğini ifade etti.

Grandi, 150 bin mültecinin yaşadığı Yarmuk'taki bir okulda derse katıldığını ancak bombardıman seslerinden dersin anlaşılmadığını, yine de öğrencilerin öğretmenlerinin sorularını cevaplamaya çalıştığını belirtti.

UNRWA Başkanı Grandi, her gün Suriye'de Filistinlerin öldüğünü, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi'nin yüzlerce Filistinlinin öldüğünden bahsettiğine dikkati çekti.

Grandi, şiddet eylemleri nedeniyle, evini terk eden, çoğu Suriyeli 600 kişinin kamptaki bir okulda yaşadığını da bildirdi.

Suriye genelinde geçen ay yaklaşık 90 bin ailenin (yaklaşık 450 bin kişi) acil yardım talep ettiğini belirten Grandi, bunun Suriye'de yaşayan Filistinlilerin yüzde 80'inin yardıma muhtaç olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Grandi, büyük bir insani krizin olduğunu, kışın yaklaştığını, gıda, ilaç ve yakıt ihtiyacının arttığını belirtti.

Filistinlilerin unutulmaması gerektiğini belirten Grandi, ortak karar alamayan ve Suriye'deki krizi siyasi yoldan çözemeyen uluslararası toplumun en azından fon sağlaması gerektiğini ifade etti.

Grandi, BM'nin ''zorunlu olmayan'' uluslararası personelini Suriye'den çekme kararına ilişkin olarak da ''BM'nin Suriye'de kalabileceğini ve kalması gerektiğini'' belirtti.

Suriye'de muhalifler, Şam ve çevresinde, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi üyelerinin Beşşar Esed rejimi askerleri, Hamas üyelerinin ise muhaliflerle birlikte savaştığını açıklamıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!