Özel okula reklam kısıtlaması

Milli Eğitim Bakanlığı'nca yayınlanan genelgeye göre özel okullar reklam ve ilanlarında öğrenci resmi ve ismi kullanamayacak.

Özel okula reklam kısıtlaması
Özel okula reklam kısıtlaması
GİRİŞ 03.03.2015 16:13 GÜNCELLEME 03.03.2015 16:13

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzalı genelge "dershanelerin özel okula dönüştürülmesi sürecinde tereddütlerin giderilmesi" amacıyla hazırlandı. Genelgeye göre, özel okullar, valiliklerden aldıkları izinler doğrultusunda burs verilecek öğrenci ve kursiyer tespitine yönelik ocak, şubat ve mart aylarında sınav yapabilecek. Ancak bu sınavlarla ilgili reklam ve ilan veremeyecek.

Her okul, kendi internet sayfasında bu sınavların duyurusunu yapabilecek. Valilik izni doğrultusunda resmi yazı ile diğer okullara bu sınavla ilgili bilgi verebilecek.

Yanıltıcı reklama önlem

Özel okulların öğrenci ve velileri yanıltacak reklam ve ilanlara da engel getirildi. Bu kapsamda, özel okullar,  "üniversiteye hazırlık koleji", "sınavlara hazırlık lisesi" ve "hem dershane hem okul" benzeri reklam ve ilanlar yayımlayamayacak.

Özel okullar, tanıtıcı mahiyette reklam ve ilan vermeye devam edebilecek. Genelgede, devletin istismara karşı çocukların korunması, kişilik ve sosyal gelişimlerine yönelik her türlü tedbiri alacağının uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve yasalarla hüküm altına alındığına vurgu yapılarak, "Bu hükümler doğrultusunda, özel okulların reklam ve ilanlarında kesinlikle öğrenci resimleri ile isimleri kullanılmayacaktır" ifadelerine yer verildi.

Dershanelerle ilgili tasarı ne getiriyor?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2013 yılı sonunda üzerinde çalıştığı taslak, Gülen Cemaati'nin gazetesi Zaman tarafından "Eğitime büyük darbe" manşeti ile çıkmış, karşılıklı açıklamalarla süreç kavgaya dönüşmüştü. Meclis'te tartışmalı oturumların ardından kabul edilen yasaya göre dershaneler Eylül 2015'e kadar faaliyetlerini sürdürebilecek. Dershanelerden özel okula veya başka bir özel eğitim kurumuna dönüşmek isteyenler desteklenecek. Hangi dershanelerin özel okula dönüşüm programına alınacağına dair esaslar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenecek. Öğrenci etüt eğitim merkezleri ise 12 yaş ve altındakilere yönelik olarak hizmet verecek.

Türkiye'de faaliyet gösteren dershane sayısı 3 bin 550. Dershaneye giden öğrenci sayısı 1 milyon 220 bin, görev yapan öğretmen sayısı ise 53 bin olarak açıklanmıştı. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstiklal'deki bombalı saldırı davasında karar verildi
İnanılmaz olay! Evsiz kişi bir yıl boyunca dolabından yiyecekleri böyle çaldı...