KAIHLMUN’17 insan onuru ve müdahaleler

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesinin ikinci kez organize ettiği Model Birleşmiş Milletler Konferansı 12 Mart 2017 Pazar günü sona erdi.

KAIHLMUN’17 insan onuru ve müdahaleler
KAIHLMUN’17 insan onuru ve müdahaleler
GİRİŞ 13.03.2017 12:26 GÜNCELLEME 13.03.2017 12:26

Ana teması "İnsan Onuru: Politik, Ekonomik ve Askeri Müdahaleler" olarak belirlenen konferansa ulusal düzeyde pek çok lise yanında ABD, Kanada, Avusturya, Kazakistan, KKTC ve Ürdün'den gelen yaklaşık 300 öğrenci büyükelçi ve delege katılım sağladı.

İki tarihi ve dört güncel komiteden oluşan konferansta "İnsan Onuru" ana teması çerçevesinde reel politik referans alınarak küresel sorunlara alternatif çözüm önerileri üretildi. Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin ilk düzenlediği konferansta olduğu gibi bu konferansta da "Dünya Beşten Büyüktür" bakış açısı delegeler tarafından özenle gözetildi.

Sosyal, insani ve kültürel komitede "Suriye savaşı ve göçmen krizi" sorunu ile toplandı, konu ile ilgili doğrudan ve dolaylı bütün ülkelerin katılımı ile çok boyutlu bir tartışma ortamı oluşturuldu.

Tarihi güvenlik komitesinde Arap baharı kendisini hazırlayan süreçleri de önceleyerek gündeme getirildi, Fas'tan İran’a kadar geniş bir coğrafyayı etkileyen bu süreç iç ve dış ülkelerin perspektifinden gündeme taşındı. Kaynak ve müdahil ülkelerin sürece etkileri, hedefleri ve güncel hayatta ortaya çıkan sosyal ve siyasi yol ayrımları tanımlanarak insanın değerinin nasıl korunacağına dair politikalar tartışıldı.

Ekonomik ve sosyal komitede küreselleşmenin olumlu ve olumsuz etkileri tartışıldı, uluslararası finans trafiği ve yöntemleri üzerinde duruldu. ABD'nin bazı üçüncü ülkelerle imzaladığı ticaret anlaşmalarının iptali karşısında gösterilen tavır ve yönelimlerin neler olabileceği delegeler tarafından analiz edildi.

İngiliz Avam Kamarası komitesinde İngiliz halkının BREXIT kararı avam kamarasını oluşturan organlar tarafından incelendi, bu kararın İngiltere ve AB için olası sonuçları tarafların bakış açıları temele alınarak tartışıldı.

Divan-ı Hümayun komitesinde I. Selim Dönemi Osmanlı-Safevi siyasi ilişkileri odağında Osmanlı’nın doğu siyaseti gündeme getirildi. Dönemin siyasi politik süreçleri detaylı bir şekilde ele alınırken I. Selim ile Şah İsmail arasında gerçekleşen iktidar ve güç ilişkileri coğrafyaya komşu olan diğer beylikler ve ülkelerin de etkileri değerlendirilerek ele alındı. Oturumlar dramatik unsurlar, dönemin kostümleri ve dili dikkate alınarak tasarlandı, tarihi perspektif her açıdan yansıtılmaya çalışıldı.

Solvay Konferansı oturumlarında 1297 tarihinde gerçekleştirilen Solvay konferansı canlandırıldı. Her üç yılda bir fizik ve kimya alanlarında çözümlenmemiş konuların ele alındığı bu konferanslarda 1927 için xena isimli kurgusal bir maddenin dünyanın daha temiz enerji kaynaklarına ulaşması yönündeki etkileri konuşuldu. Bu konferansta enerji ve politika ilişkisi egemen devletlerin etkileri de göz önünde bulundurularak tartışıldı.

Kapanış Töreni:

Kapanış töreninde konferansın ana teması doğrultusunda insan onurunun temsili ve tesisinde yetim çalışmaları nedeniyle Murat Yılmaz'a, göçmen çalışmaları sebebiyle Mavi Haliç Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Necmettin Üçyıldız'a, göçmenlerle ilgili yaptığı eğitim faaliyetleri nedeni ile öğretmen aktivist Nasira Boudih'e, 28 Şubattaki müdahaleler nedeniyle Abdülkerim Buğra Şimşek'e ve 15 Temmuz akşamı Şehitler Köprüsü’nde tanklara karşı duran Safiye Bayat'a ödülleri takdim edildi.

Kapanış töreninde en iyi delege ödülleri Abdul Bassit Jao, Ahmad Obaisat, Muhammed Balcı, Eda Tarhan ve Mehmet Bağcı'ya; gözde delege ödülleri ise Adam Abdul Rahim, Iqbal Nur Tasdelen, Taha Ekmekçi, Groupore Farouk Arongo, Siddrah Alhindi, Ayşe Neva Şen, Esra Değer, Selman Küçük, Muhammed Fatih Altundal ve Ahmet Balboul'a; Divan-ı Humayun Komitesinde ise musahhar-ı âlâ ödülü Emir Uysal'a, musahhar-ı hüsn ödülü ise  Ömer Burak Demir ve Erkam Çabuk'a verildi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ergin Ataman'dan Siyonist tehdide cevap: Türk vatandaşıyım bana hiçbir şey yapamazsınız!
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'