YGS'de en başarılı ve başarısız iller

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan YGS sonuçlarını açıkladı. Yarımağan en başarılı iller sıralamasının en başarılı ile Yalova, Kayseri, Aydın, Denizli, Ankara, Nevşehir Kırşehir, Antalya, Mersin ve Karaman olduğunu söyledi.

YGS'de en başarılı ve başarısız iller
YGS'de en başarılı ve başarısız iller
GİRİŞ 30.04.2010 10:20 GÜNCELLEME 30.04.2010 10:20
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan YGS sonuçlarını açıkladı. Yarımağan en başarılı iller sıralamasının en başarılı ve başarısız illeri açıkladı.

İllere göre başarısı sırası:

En başarılı il: Yalova, Kayseri, Aydın, Karaman, Denizli, Ankara, Nevşehir, Kırşehir, Antalya, Mersin...

En başarısız illler: Şırnak, Ardahan, Hakkari, Artvin...

YALOVA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ GENÇ: ''ALINAN BU SONUÇ TESADÜF DEĞİLDİR''

Yalova İl Milli Eğitim Müdürü Şevki Genç, Yalova'nın Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) tüm puan türlerinin ortalamasına göre en başarılı il çıkmasının tesadüf olmadığını bildirdi.

Genç, yaptığı yazılı açıklamada, YGS'de iller bazında elde edilen birinciliğin tesadüf olmadığını vurgulayarak, başarının ekip çalışmasının bir sonucu olduğunu belirtti.

Uzun yıllar istikrarlı ekip çalışmasının bir sonucu olarak 2009-2010 eğitim-öğretim yılında YGS'de Türkiye birinciliği elde edildiğini ifade eden Genç, şunları kaydetti:

''Alınan bu sonuç tesadüf değildir. Yönetici, öğretmen ve velilerimizin özverili çalışmaları, kurum ve kuruluşlarımızın ciddi destekleri söz konusudur. Ayrıca özel öğretim kurumlarımız arasında uyum ve sağladıkları destekler, halk eğitim merkezlerimiz vasıtasıyla açılan ücretsiz kurslar, okullarımızda açılan öğrencileri yetiştirme ve sınavlara hazırlama kurslarının büyük katkısı söz konusudur. İlköğretim öğrencilerine yönelik okullarda halk eğitim merkezlerimiz tarafından ücretsiz olarak açılan kurslar ve müdürlüğümüzce organize edilen ve özverili bir ekip tarafından gerçekleştirilen deneme sınavları ile verilen katkılar da YGS'de alınan başarı üzerinde etkili olmuştur.''

Genç, tüm okullarda bilgisayar destekli eğitime yer verilmesi, öğrenci velilerinin yüksek duyarlılığı, öğrencilerdeki yüksek sorumluluk duygusunun yanı sıra sınıflardaki öğrenci sayısının birkaç okul dışında 30'un altında oluşu, ilköğretimden itibaren öğrencilere verilen destekler, kurumlar arası uyum ve yardımlaşma, okul aile birlikleri, yerel yönetimler, kurum ve kuruluşlarla hayırseverlerin sağladıkları desteklerin de başarının sebepleri arasında yer aldığını kaydetti.

Şevki Genç, açıklamasında ''Başarıyı olumlu yönde etkileyen tüm faktörlerin yanında iller sıralamasında sürekli ilk 10 derece içerisinde olan ilimizin bir gün mutlaka birinciliği elde edeceğine olan yüksek inanç, alınan ve herkesi mutlu eden sonucun gerçek sebebidir'' ifadelerini de kullandı.

İZMİR, TÜRKİYE BAŞARI SIRALAMASINDA 13. SIRADA YER ALDI

İzmir, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) illere göre başarı sıralamasında Türkiye 13.sü oldu.

İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Rağip Üye, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin üniversiteye giriş sınavlarındaki başarısının son yıllarda arttığını söyledi.

Türkiye sıralamasında 13. olmanın mutluluk verici olduğunu belirten Üye, şöyle konuştu:

''Başarımızı her geçen yıl artırıyoruz. 13. sırada yer almamız doğru yolda ilerlediğimizi gösteriyor. Biz üniversiteye girişlerde başarıyı artırmak için son yıllarda önemli çalışmalar yaptık. Hazırlık kursuna gidemeyen 15 bin civarındaki öğrenciye kurs verdik, özel dershanelerden onlar için kontenjan ayarladık. Bu bir ekip çalışması, çalışmamızın sonucu aldık. 13.lük bizim hak ettiğimiz bir sonuç. Geçmiş yıllardaki o olumsuz tablo tersine dönmeye başladı. 2 sene öncesine kadar 50. sıralardaydık. Geçen sene 25'lere çıktık. Şimdi de 13. sıradayız. Yüzde 400 başarı var iki senede. Bizim için fevkalade bir sonuç.''

İzmir Fen Lisesi öğrencisi Arman Özdemir'in Türkiye 5.si olduğunu belirten Üye, ferdi başarılardan çok kitlesel başarıları önemsediklerini, kentin iller arasında 13.lüğe yükselmesinin bu anlamda önemli olduğunu vurguladı.

İzmir'de, 11 Nisanda yapılan YGS'ye 58 bin 674 aday girmişti.

2009 yılında ÖSS'ye 70 bin 48 kişinin başvurduğu kent, illere göre başarı sıralamasında sayısal puan türünde 26, sözel puan türünde 31, Eşit Ağırlık puan türünde 24. olmuştu. İzmir, ön lisans ve açık öğretim için taban puan olan 145 puanlık barajı geçen aday sayısı bakımından ise Türkiye 25.si olmuştu.

Kent, 2008 ÖSS'de de Sayısal puan türünde 51, Sözel puan türünde 43, Eşit Ağırlık puan türünde 46. olmuştu.

İSTANBUL İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ YILDIZ: ''İSTANBUL OLARAK, İLK ÜÇ SIRADA HEM BİRİNCİMİZ HEM DE ÜÇÜNCÜMÜZ VAR''

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarının açıklanmasıyla ilgili olarak, ''İstanbul olarak ilk üç sırada hem birincimiz hem de üçüncümüz var'' dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında ilk ve orta öğretim kurum müdürleri ile il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görevli yaklaşık 2 bin 500 personele etik eğitim verilmesini kapsayan protokol imza töreninden sonra basın mensuplarına açıklama yapan Yıldız, ''Üsküdar Özel Fen Lisesi'nden Günay Yolcu adlı öğrencimiz bir başka ilden bir öğrenciyle birinciliği paylaştı. Büyükçekmece Fatih Lisesinden Furkan Çağrı isimli öğrencimiz de üçüncü oldu'' diye konuştu.

Muammer Yıldız, bu başarıdan dolayı okullara ve öğrencilere teşekkür ettiğini belirterek, ''Sonuçların tüm çocuklarımız için hayırlı olmasını diliyoruz. İnşallah ikinci aşamada daha da başarılı sonuçlar alırlar'' dedi.

ERZURUM, TÜRKİYE BAŞARI SIRALAMASINDA GEÇEN YILA GÖRE 11 BASAMAK BİRDEN YÜKSELEREK 42. SIRADA YER ALDI

Erzurum, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) illere göre yapılan sıralamada Türkiye 42'ncisi oldu.

İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite sınavında önceki yıl 64, geçen yıl da 51. sırada yer alan Erzurum'un son 2 yılda 22 basamak birden ilerleme kaydettiğine dikkati çekti.

Erzurum'un eğitimdeki başarısının artırılması için 2 yıldır Erzurum Valiliği tarafından yürütülen ''Başarıyı Artırma Projesi'' uygulandığını belirten Budak, bu proje kapsamında önemli çalışmalar yapıldığını anlattı.

Maddi durumu iyi olmayan öğrencilere, dershane imkanı tanındığını dile getiren Budak, şunları kaydetti:

''Sayın Valimizin başkanlığında, ilçe kaymakamları, okul idarecileri, öğretmenler ve velilerin de için de bulunduğu bir ekiple, ilimizin eğitimde başarısının artırılması için için 2 yıldır yoğun bir çalışma yapılıyor. Halk Eğitim Merkezleri vasıtasıyla üniversiteye hazırlık kursları açıldı. Sık sık deneme sınavları yapıldı. Öğretmenlerimiz ciddi çalışmalar yaptı. Bütün eğitim kurumları birlikte ortak çalışmalar yaptı. Bu çalışmaların sonucunda bu sene YGS'de İstanbul'un da önünde, 42. sırada yer aldık. Bu başarı Erzurum Valisi başkanlığında yürütülen başarıyı artırma projesinin sonucudur.''

HAKKARİ VALİSİ MUAMMER TÜRKER: ''SON SIRALARDA YER ALMAMIZDA, HUZURU KAÇIRAN OLAYLARIN DA ETKİSİ VAR''

Hakkari Valisi Muammer Türker, Hakkari'nin Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) son sıralarda yer alması ile ilgili olarak, ''Son sıralarda yer almamızda huzuru kaçıran olayların da etkisi vardır'' dedi.

Vali Türker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hakkari'nin başarı sıralamasındaki yerine çevresel ve sosyal boyutuyla bakılması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Bu sadece öğretmenlerle başarılacak bir iş değil. Öğrencilerin de çalışarak yeterli başarıyı göstermesi gerekmektedir. Öğrencilerimizin ders çalışacak bir ortamı yok. Aynı zamanda evlerinde de böyle bir ortamı bulamayan öğrenciler var. Ortam sıkıntılı. Son sıralarda yer almamızda huzuru kaçıran olayların da etkisi vardır.''

Hakkari'de eğitim seviyesinin artması için çalışma yürüttüklerini anlatan Türker, ''Biz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) katkılarıyla 1500 öğrenciyi, ücretsiz olarak dershanelere yerleştirdik'' diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Bulut ise Hakkari'nin YGS'de son sıralarda yer almasının arzu edilen bir durum olmadığını ifade ederek, bu durumun öğrenci bazında değil, bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Kentte zaman zaman yaşanan olumsuz olaylar sırasında dershanelerde eğitim verilemediğini, bunun da başarıyı etkilediğini anlatan Bulut, Hakkari'nin her yıl sınavlarda son sıralarda yer almasının üzüntü verici bir durum olduğunu söyledi.

KONYA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ŞAHİN: ''BİREYSEL BAŞARIDA TÜRKİYE'DE KONYA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ''

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)'nda birinci, altıncı, yedinci ve dokuzuncu olan öğrenciler Konya'dan çıktı.

Konya Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, YGS'de Konya Meram Fen Lisesinden Ayşenur Şam'ın İstanbul Özel Üsküdar Fen Lisesinden Günay Yolcu ile birinciliği paylaştığını, Konya Meram Fen Lisesinden Mehmet Nuri Akıncı'nın altıncı, aynı liseden Bekir Tok'un yedinci, Konya Özel Diltaş Anadolu Lisesinden Ceren Uluer'in de dokuzuncu olduğunu anımsattı.

Başarıların bireysel ve kitlesel olarak iki yönlü değerlendirildiğini, bunların her birinin kendi içinde bir değeri olduğunu ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

''Biz her yıl kitlesel ve bireysel başarılarda derece arzu ediyoruz. Fiziki alt yapı ve eğitim kalitesiyle bunu başaramamak için bir neden yok. Bu yıl da kitlesel başarıda, başarılı iller sıralamasında aldığımız bilgilere göre Konya olarak 12. sırayı paylaşıyoruz. Hedefimiz ilk 10 içinde yer almaktı ama sıralamada önlerde yer alarak hedefleri tutturduğumuz kanaatindeyiz. Öte yandan bireysel başarıda da Türkiye'de Konya bir ilki gerçekleştirdi. Daha önce ilk 10'da 4 öğrencinin aynı ilden olduğu bir sınav hatırlamıyorum. Bu açıdan Konya'nın ilk 10'da 4 öğrencinin dereceye girmesi büyük bir başarı.''

Şahin, Konya'dan ilk 10'a giren öğrencilerin 3'ünün devlet okullarında öğrenim gören öğrenciler olduğunu belirterek, resmi ve özel ayırımı yapmadan herkesin gayretinin başarıya dönüştüğü bir yapı elde ettiklerini ifade etti.

Kitlesel ve bireysel anlamda Konya olarak elde edilen başarının kendilerini sevindirdiğini dile getiren Şahin, önemli olanın başarının sürdürülebilirliği olduğunu, bu başarının devam edeceğine inandığını sözlerine ekledi.

ARDAHAN ÖNCEKİ YILLARDA OLDUĞU GİBİ YİNE EN SON ÜÇ İLİN İÇİNDE YER ALDI

Ardahan Milli Eğitim Müdürü Şemsettin Görgülü, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) açıklanmasıyla birlikte ilin yine en son üç il arasında yer almasının kendilerini derinden üzdüğünü bildirdi.

Görgülü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda olduğu gibi Ardahan'ın yine sondan ikinci olduğunu belirterek, böyle bir sonuç beklemediklerini ifade etti.

Bu durumun kendilerini ve eğitim camiasını derinden üzdüğünü ifade eden Görgülü, ''YGS sonuçları açıkladığında ilk belirlemelere göre, Ardahan bir önceki yıllarda olduğu gibi yine en son üç il içinde yer aldı. Bu durum tabi ki bizi üzmüştür. Üzüntülüyüz, beklediğimiz bir sonuç olmadı'' dedi.

Ardahan'ın gelecekte bu sınavda başarı elde etmesi için her türlü fedakarlığı yapacaklarını belirten Görgülü, ''Bir önceki yıla göre Ardahan olarak başarı elde ettik. Fakat bu bizim en son üç il arasından çıkmamıza yetmedi. Bizim neden sonuncu olduğumuzu ayrıntılı bir şekilde Sayın Valimiz Mustafa Tekmen daha sonra açıklayacak'' diye konuştu.

AYDIN VALİSİ COŞ: ''ÖĞRENCİLERİMİZİN, İKİNCİ SINAVDA BAŞARILARINI ARTIRARAK İLİMİZE BİRİNCİLİK KAZANDIRACAĞINA İNANIYORUM''

Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Aydın'ın Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) Türkiye üçüncüsü olmasıyla ilgili, ''Öğrencilerimizin, ikinci sınavda başarılarını artırarak ilimize birincilik kazandıracağına inanıyorum'' dedi.

Vali Coş, gazetecilere yaptığı açıklamada, YGS sonuçlarına göre Aydın'ın Yalova ve Kayseri'nin ardından Türkiye üçüncüsü olmayı başardığını söyledi.

Bunun önemli bir başarı olduğunu ifade eden Coş, bunda emeği geçen tüm okulların idareci, öğrenci ve velilerini kutladı.

Alınan başarının öğrencilerin çalışmalarının karşılığı olduğunu vurgulayan Coş, şunları kaydetti:

''Öğrencilerimiz çalışmalarına devam ederlerse daha da başarılı olacaklardır. Buna inanıyorum. Bu konuda Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak gerekli çalışmaları yapıp öğrencileri desteklemeye devam edeceğiz. Aydın her alanda olduğu gibi eğitimde de en başarılı illerimiz arasında. Öyle olmaya da devam edecek. Aslında Aydın'a birincilik daha çok yakışırdı. Elde edilen dereceyi küçümsemiyoruz ama ilimizin adından dolayı birinci olmamız daha da anlamlı olabilirdi. Öğrencilerimizin, ikinci sınavda başarılarını artırarak ilimize birincilik kazandıracağına inanıyorum.''

ŞIRNAK MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ BİRLİK: ''BU KADARINI BEKLEMİYORDUK''

Şırnak Milli Eğitim Müdürü Ömer Birlik, Şırnak'ın Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) en başarısız 3 il arasında yer almasıyla ilgili olarak, ''Bu kadarını beklemiyorduk'' dedi.

Birlik, yaptığı açıklamada, YGS sonucunun kendilerini üzdüğünü belirterek, Şırnak'ta her türlü olumsuzluğa rağmen eğitim alanında ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

Şırnak'ın en başarısız 3 il arasında yer aldığını ifade eden Birlik, ''Bu kadarını beklemiyorduk. Lise son sınıf öğrencilerimizin tümünün bir ortalamasını görmemiz gerekiyor. Biliyorsunuz bu sınavlara yıllar önce liseyi bitirmiş kişiler de katılıyor'' diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Birlik, kimseyi eleştirmek istemediğini, birinci sorumlunun, Milli Eğitim Müdürü olarak kendisi olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Şimdi yaptığımız son norm oranına göre bizim öğretmenlerimizin yüzde 36'sının iki yıllık öğretmen olduğu, bunun yüzde 54'lük oranının ise 2 ile 4 yıllık öğretmen olduğunu gördük. Çalışan öğretmenlerimizin yüzde 36 ile yüzde 54'ünü aldığımızda yüzde 90'lık öğretmenimizin fazla tecrübesi olmayan, geriye yüzde 10'luk bir oran kalıyor. Sorun yerli öğretmen değil, sorun deneyimli öğretmen sorunudur. Sık sık öğretmen atamalarının yapılması, değişmesi, idarecilerin değişmesi her yıl bunlar büyük bir sorun oluşturuyor. Şırnak'ta aileler çok kalabalık. Öğrencilerin ders çalışma ortamlarının olmaması beli sorunların başında geliyor. SODES programı kapsamında güzel çalışmalar yapılmışken bu sonuç bizleri gerçekten üzmüştür.''

KAYNAK: HABER7-AA
YORUMLAR 24
  • cihan 8 yıl önce Şikayet Et
    Haklısın bende bir sirnaklı olarak sana katılıyorum...
    Cevapla
  • kenan beyaz 13 yıl önce Şikayet Et
    yazık. ist.milli eğitim müdürünün açıklamalarına çok şaştım,demek kendini derecelere giren öğrencilerle tatmin ediyor,genele bakınca ist.sıralamada 43.ncü olmuş buna ne yorum getirecekti acaba
    Cevapla
  • mustafa 13 yıl önce Şikayet Et
    OLMAZ BÖYLE BİR ŞEY..... Şu Şırnak,Ardahan ve Hakkariye bak hele. Devlet bunca yatırım yaptı.Karakol, bunca askeri birlik yolladı yine başarısız oldular.Yok arkadaş bunların başarılı olmasına imkan yok...
    Cevapla
  • mahsum şırnaklı 9 yıl önce Şikayet Et
    haklısın kardeşşşş
    Cevapla
  • hilal71 13 yıl önce Şikayet Et
    anadilde eğitimden yanayım. sınavlarda da anadile evet.ama bu iş üniversiteyi kazandıktan sonra nasıl olacak bunu çözebilmiş değilim.başka ülkelerde örnekleri varsa veya buna mantıklı öneri sunabileceklerin cevaplarını samimiyetle bekliyorum.
    Cevapla
  • heval amedi 13 yıl önce Şikayet Et
    walla ben hakkımı helal etmiyorum. kendi için anadilde eğitim görüp isteyipte müslüman kardeşi! kürtler için istemeyen tüm sözde müslümanlara hakımı helal etmiyorum zaten kendileri için isteyip müslüman kürt halkı için istemediklerinden peygamberimizin hadisinede ters düşmüşlerdir. Günahınız çok büyük ahirette iki elimiz yakanızda
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı