Şırınga yerine bantla aşı dönemi

Aşıların şırıngasız olarak ucuz ve etkili bir şekilde yapılmasını sağladığı belirtilen "aşı bantları" İskoçya'nın Edinburgh kentindeki bir konferansta tanıtıldı.

Şırınga yerine bantla aşı dönemi
Şırınga yerine bantla aşı dönemi
GİRİŞ 14.06.2013 10:11 GÜNCELLEME 14.06.2013 10:11
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

TEDGlobal konferansında bu yamaların dünya genelinde hastalıklarla mücadelede büyük bir dönüşüm sağlayabileceği kaydedildi.

Avusytralya'daki Brisbane Queensland Üniversitesi'nden Prof. Mark Kendall yeni yöntemin bu aşının sıtma gibi hastalıklarla mücadele açısından umut vadettiğini söyledi.

Ancak diğer uzmanlar, bu yöntemin bazı hastalar için uygun olmayabileceğine dikkat çekti.

Profesör Kendall aşı bantını, 160 yıl önce Alexander Wood'un ilk iğne ve şırınga patenti için başvuru yaptığı Edinburgh'da tanıttı, "Patenti alınan iğneler, neredeyse bugün kullandıklarımızın aynısı. Bu 160 yıllık bir teknoloji" dedi.

Kendall'a göre nano bantlar, iğne korkusu olan hastalar ve kirli iğnelerle hastalığın bulaşmasının önlenmesi açısından önemli avantajlar içeriyor.

NORMAL AŞININ YÜZDE BİRİ KADAR

Deriye kuru olarak uygulanan bantın yüzeyindeki binlerce minik uç, aşının derinin altına nüfuz etmesini sağlıyor.

Nano bantların, derinin hemen altındaki hücreleri hedef aldığını belirten Kendall "Anlaşılan kasa giren geleneksel iğnelerle bu hücreleri ıskalıyorduk" dedi.

Queensland Üniversitesi'nde grip aşısı nano bantlarla denendi.

Araştırmacılara göre, nano bantla yapılan aşılarda bağışıklık tepkisi, geleneksel şırıngalarınkinden tamamen farklı oldu.

Bu yöntemle gereken aşı miktarı da çok daha az. Bazı durumlarda normal aşının yüzde biri bile yeterli oluyor.

Kendall'a göre, 10 dolara mal olan bir aşı bu yöntemle 10 sente düşebilecek.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
YORUMLAR 1
  • Mustafa ARI 10 yıl önce Şikayet Et
    Eller Ay'a biz Gezi Parkına oturmaya. Üniversitelerimiz yıllarca mesailerini başörtüsüne harcadı. Epeyce de ilerleme gösterdiler ; 30 yıl kızlarımızı üniversite kapılarından uzak tuttular. Uygulamayı kolaylaştırmak için Dünya'da ilk defa "İKNA ODALARI" icat eden büyük bilim adamlarımız çıktı. Zat-ı şahanelerine bu başarılarından dolayı TBMM de bir koltuk ikram edildi.Şimdi Halk'ını temsilen orada bulunuyorlar. Koç adında bir zenginimiz, bu milletin sırtından kazanılan paralarla binlerce ağaç keserek Koçlar gibi bir üniversite kurdu. Bu üniversitemiz sınav programlarını Gezi Parkında görevli öğrencilerinin protesto programına göre ayarladı ; sınava yetişemeyen öğrenciler için yeni kolaylıklar getirdi. Bu zenginlerin akıl hocaları daha dün hükümete İMF den borç almıyorsunuz diye veryansın ediyorlardı. Burası Türkiye daha ne olsun. Aşıyı beslenme yetesizliği olan fakir fukara düşünsün.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'