Bel fıtığı hakkında konuştuk

Mekik çekmek bel fıtığına neden olabilir! Özel Enerji Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinden Uz. Dr. Ali Yakşi

Bel fıtığı hakkında konuştuk
Bel fıtığı hakkında konuştuk
GİRİŞ 22.04.2010 14:20 GÜNCELLEME 22.04.2010 14:20

Soru: Hocam bel fıtığı nedir?

Cevap: Bel fıtığı, bel kemikleri arasında bulunan disklerin kemiklerin arasından taşıp sinirlerimize baskı yapmasıdır.

Soru: Bel fıtığı ne sıklıkla görülür?

Cevap: Esasında bel fıtığı insanların % 20'sinde görülür fakat her zaman rahatsızlık vermeyebilir. Ben bel fıtğını haylaz bir çocuğa benzetiyorum. Çocuğunuzla yaşamak zorundasınız ancak iyi idare ederseniz daha az rahatsızlık verir.

Soru: Bel fıtığının belirtileri nelerdir?

Cevap: Sıklıkla bel ağrısı, bacaklarda ağrı ve uyuşmalar oluşur. Ancak her zaman bel ağrısı olmaz. Bazen bel fıtıkları belde ağrı yapmadan sadece bacaklarda ağrı ve uyuşmalara neden olabilir. Bel fıtığı ilerlerse idrarının tutamama, iktidarsızlık ve bacaklarda kuvvet kaybına neden olabilir. Ancak bel fıtıklarının sadece % 5 kadarı büyük fıtık sınıfına giriyor. Dolayısıyla bel fıtığı olanların panik yapmasını gerektirecek bir durum sözkonusu değil.

Soru: Bel fıtığının kesin teşhisi nasıl konur?

Cevap: Kesin teşhis emar sonucuyla konur. Emar ayrıca belimizin ne kadar yıprandığı ve ilerisi için olası tehlikeli durumlar hakkında da fikir verir.

Soru: Bel fıtığı neden oluşur?

Cevap: Bel fıtığına ırsi bir yatkınlık sözkonusu olabilir fakat çoğunlukla hatalı kullanım başlıca sebeptir. Bel kemiklerimizin arasındaki diskler ağır işler ve ters hareketler yaptıkça yıpranır ve bir noktadan sonra patlak verir.

Soru: En sık yapılan yanlış işler nelerdir?

Cevap: En sık yapılan yanlış dengesiz ağırlık kaldırmak ve ani hareketler yapmaktır. Yerden bir yük kaldırılırken mutlaka dizler kırılarak çömelmeli, iyice kavrandıktan sonra iki elimizle kaldırılmalıdır. Yine cisimleri başımızın üstüne kaldırmak ta risklidir.Bir cismi kaldıracaksak  kesinlikle tam  cephemizde olmalıdır.  Belimizden öne eğilerek çalışmak ta bel fıtığına neden olabilir. Bu yüzden mekik çekme egzersizleri bel fıtığı için tehlike arzeder.

Soru: Bel fıtığına kimlerin daha çok dikkat etmesi gerekir?

Cevap: Şişman insanlar, ağır işlerde çalışanlar, hareketsiz yaşantısı olanlar, kamyon ve otobüs şoförleri ve sporcular özellikle risk altındadır.

Soru: Bel fıtığı bir kez oluşunca düzelme imkanı varmı?

Cevap: Başlangıç seviyesindeki fıtıklar bir miktar düzelebilir fakat orta ve ileri derece fıtıklar için hemen hemen mümkün değildir. Fakat bel fıtığı orada bir nevi uyuyup uzun süre hiç rahatsızlık vermeyebilir. Tabii siz uyandırana kadar.

Soru:  Bel fıtığının tedavisinde yeni gelişmeler var mıdır?

Cevap: Başlangıç aşamasında genellikle sadece bel ağrısı vardır ve bacaklara vurmaz. Fıtık bu aşamada ise birkaç gün istirahat, kas gevşetici ilaçlar ve belin zorlanmaması yeterli olur. Genellikle ağrı on günü geçmez.

Orta büyüklükte bel fıtıkları: Yine ilaç ve istirahat önerilir fakat on-onbeş gün geçmesine rağmen ağrıları düzelmemişse 2-3 hafta fizik tadavi yapmak gerekir. Gerekirse korse de verilir.

İlerlemiş bel fıtıkları: Yine fizik tedavi uygulanır ve bir süre beklenir. Ağrıları düzelmezse ameliyat yada belden iğne uygulaması yapılabilir. Ancak bacakta incelme, kuvvetsizlik ve idrar tutamama durumları varsa ameliyat olmak gerekir.

Soru: Fizik tedavinin faydası nasıl ortaya çıkmaktadır?

Cevap: Fizik tedavi ve beraberinde yapılan egzersizler ile bel kaslarımız gevşemekte ve aynı zamanda güçlenmekdir. Ayrıca derin dokuların ısıtılması sonucunda bel fıtığının ortamda oluşturduğu tahriş ve iltihabi durumlar düzelmektedir. Böylece bel fıtığı bir miktar geri çekilmekte ve hasta rahatlamkatadır.

Soru: Bel fıtığı hastalarının ne kadarlık bir kısmı fizik tedavi ve istirahatle düzelmeyip ameliyat olmak zorunda kalır?

Cevap: Bel fıtğı, olan hastaları %95-98 kadarı ameliyat olmadan hayatlarını devam ettirebilirler. Tabiki ara ara bel fıtıkları nüksedip rahatsız eder fakat bir süre sonra rahat bırakır.

Soru: Bel fıtığı konusunda yapılan yanlış uygulamalardan bahseder misiniz?

Cevap: Bel fıtığı tedavisi uzun ve inatçı bir rahatsızlık olduğundan insanlar tedavi sürecinde başka arayışlara girebilmektedir. Bele çeşitli kremler ve bitkisel yağlar sürme, masaj yaptırma en sık denenen yöntemlerdir. Burada özellikle belirtmek istediğim nokta bel çektirmenin ve bele zorlayıcı hareketler yaptırmanın tehlikeli olduğudur. Böyle durumlarda birçok hastanın bel fıtığı büyüyüp ameliyat olmak zorunda kalmaktadırlar.

Soru: Son olarak bel fıtığı konusunda uzman biri olarak ne söylemek istersiniz?

Cevap: Bel fıtığı olmamak oluşmuş bel fıtığını tedavi etmekten çok daha kolaydır. Bu konudaki temel felsefemiz vücudumuzda bir ikibaşlılık olmamasıdır. Yani kafamız başka şeyle meşgul iken  kollarımız başka iş yapmayacaktır. Yaptığımız işe iyice odaklanmalı ve her işmizi yavaş ve dengeli yapmalıyız.

 

 Uz. Dr. Ali Yakşi

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kral 2. Abdullah'tan son dakika operasyon açıklaması! İsrail'i resmen uyardı
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular