Dünyaya geldiği gün annesine karaciğerini verdi

İzmir Torbalı'da, siroz hastalığı nedeniyle karaciğerleri iflas eden 59 yaşındaki Muşika Çakır'ın imdadına oğlu yetişti. Hayata tutunabilmesi için karaciğer nakli gereken yaşlı kadın, oğlu Osman'dan alınan karaciğer ile yeniden sağlığına kavuştu.

Dünyaya geldiği gün annesine karaciğerini verdi
Dünyaya geldiği gün annesine karaciğerini verdi
GİRİŞ 13.08.2013 13:15 GÜNCELLEME 13.08.2013 13:15

Osman Çakır, 25 Haziran'da, dünyaya geldiği günde karaciğerini vererek, annesinin yeniden hayata tutunmasına vesile oldu.

Oğlunun, karaciğerini bağışlamasına razı olmayan Muşika Çakır, "Onun ameliyat olmasına gönlüm razı gelmediği için organ bağışını kabul etmedim. Ama o ısrarcıydı. Böyle bir evlat yetiştirdiğim için çok mutluyum." dedi. Annesine karaciğerini verdiği için çok mutlu olan Osman, annesi için istemeleri halinde kalbini dahi seve seve verebileceğini belirtti.

Torbalı'nın Torbalı Mahallesi'nde ikamet eden beş çocuk annesi Muşika Çakır, iki yıl önce siroz hastalığına yakalandı. İlaç tedavisine yanıt vermeyen yaşlı kadının karaciğerleri iflas etti. İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çapa Tıp Fakültesi, Tepecik Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve Tepecik SGK Hastanesi'ne başvuran Çakır, bir türlü ameliyat olamadı. Sonunda Dokuz Eylül Üniversitesi'ne giden Muşika Çakır, iki buçuk ay önce Gastroloji Bölümü'nde tedavi altına alındı. 10 gün sonra Genel Cerrahi Bölümü'ne geçen Çakır'ın yüksek olan şeker oranı düşürülmeye çalışıldı. Karaciğer nakline karar verilen yaşlı kadın için ya ailesinden biri karaciğerini verecekti ya da bağış için beklenecekti. Önce vefakar eş Suphi Çakır karaciğerini vermek istedi, ancak ilerlemiş yaşı nedeniyle bu talep geri çevrildi. Bir bilgisayar tamircisinde çalışan 19 yaşındaki Osman da annesine karaciğerini verme önerisini tereddütsüz kabul etti.

25 Haziran tarihinde anne ve oğul ameliyat masasına yatırıldı. 25 Haziran tarihi, Çakır Ailesi için oldukça önemliydi. Çünkü Osman o gün dünyaya gelmişti. Osman Çakır, dünyaya geldiği gün annesine karaciğerini veriyordu. 12 saat süren başarılı bir ameliyat sonrasında, Osman'dan alınan karaciğer anneye nakledildi. Bu nakil hastane tarihinde de bir ilkti. Çünkü ilk defa 19 yaşındaki bir gençten organ nakli yapılmıştı. 20 gün daha hastanede müşahade altında tutulan anne ve oğlu, belirli bir iyileşme aşamasından sonra taburcu edildi. Hem annenin hem de oğlunun sağlık durumları iyi. Büyük bir cesaret örneği göstererek annesine karaciğerini veren Osman, "Anneme karaciğerini verme önerisini hiç düşünmedim bile. Bu durum benim için büyük bir mutluluk. Yine aynı şey olsa yine tereddüt etmem." dedi. Oğlunun verdiği karaciğer ile eşinin yeniden hayata tutunduğunu söyleyen baba Suphi Çakır ise "Herkesin yapabileceği bir şey değil organ bağışlamak. Ama oğlum bu cesareti gösterdi. Şimdi eşim de oğlum da gayet sağlıklı. Allah, onlara bir daha böyle hastalıklar yaşatmasın." diye konuştu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İşletmelerden vergi oyunu... Devlete maliyeti dudak uçuklattı!
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden madenlerini sömüren ABD'li dev Apple'a karşı hamle