İşte Menderes'in idamını onaylayan karar

Adnan Menderes'in İmralı Adası'nda idam edilmeden 1 gün önce idam kararı Resmi Gazete'de yayınlanmış. İdam kararı ise 2 gün önceden onaylanmış.

İşte Menderes'in idamını onaylayan karar
İşte Menderes'in idamını onaylayan karar
GİRİŞ 18.09.2013 11:47 GÜNCELLEME 18.09.2013 14:33
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Resmi Gazete'nin 16 Eylül 1961 tarihli sayısında yer alan "T.C. Milli Birlik Komitesi Kararı"nda Başbakan Adnan Menderes'in, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idam edilmelerine verilen kararın onaylandığı belirtiliyor.

"Yüksek Adalet Divanınca Verilen Ölüm Cezaları Hakkında Milli Birlik Komitesi Kararı" başlıklı karar metni şu şekilde:

"Milli Birlik Komitesi 15 Eylül 1961 Cuma günü saat 18.00'de Devlet ve Milli Birlik Komitesi Başkanı Orgeneral Cemal Gürsel'in başkanlığında toplanarak Yüksek Adalet Divanı'nca verilen ölüm cezalarını havi dosyayı 12/6/1960 tarih ve 1 sayılı Anayasa'nın 6'ncı maddesi gereğince tetkik etmiştir. Yüksek Adalet Divanı'nca ve ittifakla ölüm cezasına çarptırılan sakıt Reisicumhur Celal Bayar, sakıt Başbakan Adnan Menderes, sakıt Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve sakıt Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın ölüm cezalarını tasdik etmiş ve ancak bunlardan Celâl Bayar'ın 65 yaşını bitirmiş olması dolayısıyla ölüm cezasını müebbet ağır hapse tahvil eylemiştir. Keza diğer ekseriyetle ölüm cezasına çarptırılan Refik Koraltan, Agah Erozan, İbrahim Kirazoğlu, Ahmet Hamdi Sancar, Nusret Kirişçioğlu, Bahadır Dülger, Emin Kalafat, Baha Akşit, Osman Kavrakoğlu, Zeki Er ataman ve Rüştü Erdelhün'ün cezalarını da müebbet ağır hapse çevirmiştir. 15/9/1961."

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 8
  • hursit dilaver 10 yıl önce Şikayet Et
    icraatına bakılırsa doğru sayılır. 2-3 gün önce menderesin idamına imza atan 3 kişinin mezhebi birlikteliği konu edilmişti tv de. o zamanları iyi bilirim de isimleri hatırlıyamadım. doktorlar için miydi, yoksa subaylar yani MBK için mi söylenmişti bu.bir bilen varsa açıklasa.asılmadan önce kollarında sigara söndürenleri biliyoruz da, bunu bilemedik.
    Cevapla
  • hasangulten 10 yıl önce Şikayet Et
    ARAŞTIRMA. Yalnız ,araştırmalarıma göre bazı yanlışları olmamış değil Menderes in... 1951 yılında Adnan Menderes in Kore Savaşı için Amerika ya asker gönderttiği ve birçok askerimizin ölümüne neden olduğu söyleniyor, zamanında örtülü ödenek paralarını zimmetine geçirdiği söyleniyor. ve daha birçok şey. bence Menderes in asılıp asılmamasının doğruluğundan çok,bu söylenenler tartışılmalı. eğer doğru ise asılması için sadece Türk askerini Amerika nın emri ile Kore ye yollatıp, onca askereimizin ölümüne neden olması bile yeter sebeb, pek de sudan çıkmış ak kaşık,masum adam değilmiş yani asılması için söylenen nedenlere bakılırsa.
    Cevapla
  • selim keskin 10 yıl önce Şikayet Et
    bu nasıl bir cesarettir.. nasıl bir cüret. ve bunu yapanlar hala cezasız. ölenler ölmüş yaptığıyla kalmış. peki halen yaşayanlar? hıncımızı kimden alacağız arkadaş.
    Cevapla
  • Ümit 10 yıl önce Şikayet Et
    Bu zihniyet milletini asmaktan geri durmaz. Değil başbakanı milleti topyekün gelse yine asarlar.Onlara göre millette doğruda asilde kendileridir ve onlar gibi olmayan düşünmeyen oy atmayan onlar gibi yaşamayanın zaten yaşamaya dahi hakkı yoktur.Bir de demokrasi hak eşitlik özgürlükten bahsederler. Yakıp yıkanların öldürenlerin idamına ağlarlar milletin idamına ses çıkarmazlar, duymazlar, görmezler. Mesele millet değil anlamadın mı? MESELE BENİM DOĞRULARIMIN ÖYLE VEYA BÖYLE HAYAT BULMASI.İdam olmuş, yakıp yıkma olmuş,iftira atmak omuş,cinayetler faili meçhuller omuş MESELE BENİM DOĞRULARIM.
    Cevapla
  • fatih kalafat 10 yıl önce Şikayet Et
    o dönem yaşamadığım için vebali üzerimde yok. şimdi olsa aynı şeyi Başbakanıma yapmaya kalksalar kellemi ortaya koyarım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!