Hacı adaylarına Mekke'de özel menü

Diyanet, hacı adayları için kutsal topraklarda 16 ayrı noktada yemekhane kurdu.

Hacı adaylarına Mekke'de özel menü
Hacı adaylarına Mekke'de özel menü
GİRİŞ 06.10.2013 08:22 GÜNCELLEME 06.10.2013 08:22

Mutfaklarda bütün menüler diyetisyen kontrolünde hazırlanıyor. Sıcaklığı dikkate alan diyetisyenler, Türk damak tadına uygun menüleri hazırlarken kalorisi yüksek ve enerji ihtiyacını giderecek yemek listesi belirledi.

Sıcaklığın 40 dereceye ulaştığı kutsal topraklarda, Türk hacı adaylarının ibadetlerini daha kolay yapabilmeleri için Diyanet İşleri Başkanlığı, özel menü hizmeti veriyor. Hasta ve yaşlılar için ayrı bir yemekhanede özel yemek yapılırken, bir günden fazla kalınacak Arafat için ise yüksek kalorili bir menü hazırlandı.

56 BİN HACI ADAYINA HİZMET

Mekke'de 11, Medine'de 5 olmak üzere toplam 16 mutfakta, 56 bin Türk hacı adayına her gün yemek hazırlanıyor. Türk damak tadına uygun yemekler, Türkiye'den gelen gıda mühendisleri onayıyla ağırlıklı olarak Türk ürünlerinden hazırlanıyor. Diyetis-yenlerin sıcaklık ve hacı adaylarının kalacakları süreyi göz önünde bulundurarak hazırladığı menü Arafat, Müzdelife ve Mina'da 153 bin hacı adayına dağıtılacak.

ENERJİ İHTİYACI İÇİN

Diyanet İşleri Başkanlığı Mekke Ayniyat Ekibi Başkanı Dr. Fatih Kurt, yemeklerin diyetisyenler kontrolünde hazırlandığını söyledi. 16 aşçıbaşı, 60 aşçı yardımcısının yemekleri pişirdiğini anlatan Fatih Kurt, hacıların sarf edecekleri enerjinin göz önünde tutulduğunu belirterek şunları söyledi: "Hacılarımızın yemeklerini buranın şartlarına göre hazırlıyoruz. Burada devamlı hareket halinde oldukları için diyetisyenlerimiz bu harekete ve sarf edilen enerjiye yetecek düzeyde yemek hazırlatıyor."

MEYVE KAHVALTILIK AĞIRLIKLI

Ha­cı aday­la­rı­nın yak­la­şık bir gün ka­la­ca­ğı Ara­fa­t'­ın zor­lu şart­la­rı­na dik­kat çe­ken Kurt, "Di­ye­tis­yen­le­ri­mi­zin tav­si­ye­si doğ­rul­tu­sun­da hem Ara­fat hem de Müz­de­li­fe ve Mi­na için 3 özel me­nü ha­zır­lı­yo­ruz. Bun­lar genellikle mey­ve ve kah­val­tı­lık ağır­lık­lı ola­cak.

Sı­cak ha­va do­la­yı­sıy­la yağ­lı ve­ya ağır ye­mek­ler ye­ri­ne da­ha ha­fif ve ra­hat­sız et­me­ye­cek me­nü se­çil­di. Bu kuman­ya­lar are­fe­den bir gün ön­ce, özel mu­ha­fa­za­lı TI­R'­lar ile Ara­fa­t'­a çı­ka­rı­lı­yor. 900 ki­şi­lik per­so­ne­li­miz ku­man­ya­la­rı da­ğı­ta­cak. Ra­hat­sız­lı­ğı olan ve özel ye­mek al­ma­sı ge­re­ken ha­cı aday­la­rı­mız için de ay­rı bir ye­mek­ha­ne­de özel ye­mek ha­zır­lı­yo­ruz" di­ye ko­nuş­tu.

KAYNAK: BUGÜN GAZETESİ
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi