Ağar'la ilgili mahkemeden iptal başvurusu

Anayasa Mahkemesinin, Mehmet Ağar'ın infazını durduran Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin yaptığı başvuruyu reddetmesinin ardından bu kez Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden yeni bir başvuru yapıldı.

Ağar'la ilgili mahkemeden iptal başvurusu
Ağar'la ilgili mahkemeden iptal başvurusu
GİRİŞ 25.11.2013 16:17 GÜNCELLEME 25.11.2013 16:17

Anayasa Mahkemesinin, Mehmet Ağar'ın infazını durduran Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin yaptığı başvuruyu yetkisizlikten reddetmesinin ardından bu kez Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi ve Aydın İnfaz Hakimliği, "denetimli serbestlikle tahliye olanların yeniden soruşturma veya kovuşturma geçirmesi halinde cezaevine geri dönmelerini" öngören Kanun maddesinin iptali istemiyle Yüksek Mahkemeye başvurdu.

Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi, başka bir hükümlüyle ilgili baktığı davada, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a, 6291 sayılı Kanun'un 1. maddesiyle eklenen 105/A maddesinin (7) numaralı fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinin, Anayasaya aykırı olduğu kanısına vararak, Anayasa Mahkemesine başvurma kararı aldı.

Aydın İnfaz Hakimliği de iki hükümlüyle ilgili baktığı davalarda, Kanun'un (b) ve (c) bentlerinin Anayasa'ya aykırı olduğu kanısına vararak, Yüksek Mahkemeye iki ayrı başvuru yaptı.

Anayasa Mahkemesi, başvuruların ilk incelemesini, 28 Kasım perşembe günü yapacak. Yüksek Mahkeme, üç başvuruda bir eksiklik saptamazsa, dosyaları birleştirerek, daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşerek karara bağlayacak.

Ağar'ın infazı durmuştu

Mehmet Ağar, Susurluk Davası kapsamında hapis cezası almış ve Aydın'ın Yenipazar Cezaevinde 1 yıl kaldıktan sonra denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanarak cezaevinden çıkmıştı.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince Altındağ Nüfus Müdürü Macit Baskın'ın 1993'te öldürülmesiyle ilgili iddianamenin kabul edilmesi üzerine Mehmet Ağar hakkındaki denetimli serbestlik uygulanması kaldırılmıştı. Bunun üzerine Muğla İnfaz Hakimliği, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun gereğince Mehmet Ağar'ın tekrar kapalı ceza infaz kurumuna gönderilmesine karar vermişti.

Bu karara, Ağar'ın avukatlarının yaptığı itirazı değerlendiren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Ağar hakkındaki "infazın durdurulmasına" karar vermiş ve infaz hakimliğinin kararına dayanak gösterilen kanun maddesinin ilgil bendlerinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, ileride telafisi mümkün olmayan zararların meydana gelmesini önlemek amacıyla Ağar hakkındaki infazın, Anayasa'ya aykırılık itirazı sonuçlanıncaya kadar durdurulmasına karar vermişti.

İtiraz sonuçlandı

Bu başvurunun ilk incelemesini yapan Anayasa Mahkemesi, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin yetkisizliği nedeniyle başvuruyu reddetmişti. Yüksek Mahkeme, itiraz konusu kuralın infazla ilgili olduğuna, bu nedenle başvuruyu ancak infaz hakimliğinin yapabileceğine hükmetmişti.

Anayasa Mahkemesinin yetkisizlikten ret kararının, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine henüz gönderilmediği öğrenildi. Mahkemenin, karar eline ulaştıktan sonra Ağar hakkındaki infaz kararını vermesi bekleniyor.

Kanun ne getiriyor?

İptali istenen düzenlemeler, "Denetimli serbestlik tedbiri uygulanmaya başlanmasından önce işlediği iddia olunan ve cezasının üst sınırı 7 yıldan az olmayan bir suçtan dolayı soruşturma veya kovuşturmaya devam edilmesi, denetimli serbestlik tedbiri uygulanmaya başlandıktan sonra işlediği iddia olunan ve cezasının alt sınırı bir yıl veya daha fazla olan kasıtlı bir suçtan dolayı soruşturma veya kovuşturma başlatılması halinde, denetimli serbestlik müdürlüğünün talebi üzerine, infaz hakimi tarafından, hükümlünün kapalı ceza infaz kurumuna gönderilmesine karar verilir" hükmünü içeriyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ergin Ataman'dan Siyonist tehdide cevap: Türk vatandaşıyım bana hiçbir şey yapamazsınız!
Özgür Özel'in 23 Nisan çocuğuna koltuk tembihi!