Papazlar da Diyanet'ten maaş talep etti

Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Özsahakyan, Ortadoks,Süryani ve Ermeni cemaatlerinin din adamlarının maaşlarının devlet tarafından ödenmesini talep etti.

Papazlar da Diyanet'ten maaş talep etti
Papazlar da Diyanet'ten maaş talep etti
GİRİŞ 31.01.2014 11:51 GÜNCELLEME 31.01.2014 11:51
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

İstanbul Sarıyer'deki Boyacıköy Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Nazaret Özsahakyan, cemaatin kilisede görevli din adamlarının maaşlarını ödeyemeyecek duruma geldiğini belirterek, maaşların devlet tarafından ödenmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı'na başvurdu.

Habertürk'ün haberine göre Diyanet, bu talebe, "Elektrik paranızı veriyoruz, papaz maaşını verebilmemiz için yönetmelik yok" cevabını verdi. Özsahakyan, bunun üzerine kilise, sinagog ve havralarda görev yapan tümdin adamlarının maaşlarının devlet tarafından ödenmesi talebiyle Türkiye'nin ilk ombudsmanı Mehmet Nihat Ömeroğlu'na başvurdu.

Konuyla ilgili eski TBMM İnsan Hakları Kurulu Başkanı da olan Kamu Denetçisi Mehmet Elkatmış görevlendirildi. Ermeni, Ortodoks ve Süryani cemaatlerinin ruhani liderleriyle görüşen Elkatmış, "Tek başına bir kilisedeki papaz maaşı değil genele yönelik çalışma yürütülüyor. Karar çıkarsa, dini cemaatlerin hepsiyle ilgili bir karar olur" dedi. Karar kesinleşirse, azınlık cemaatlerine bağlı kilise, sinagog ve havralarda görev yapan 100'ün üzerinde din adamınınmaaşı devletçe ödenecek. Bu durumAlevi dedelerinemaaş ödenmesi için de örnek oluşturacak. Çalışmanın öncüsü olan Özsahakyan, "Devletten binlerce yıldır bu topraklarda olan cemaatimiz adına ilk kez böyle bir talepte bulunduk. Vergisini düzenli veren herkes gibi eşit vatandaşlık haklarından yararlanmak istiyoruz. İmam ile papaz eşit olmalı. Netice alamazsak sonraki durağımız Anayasa Mahkemesi" diye konuştu.

'MAAŞLARI ÖDEYEMİYORUZ'

Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Reisi ve Patrik Vekili Yusuf Çetin: "Bu ülkede askerliğini yapıp vergisini veren her vatandaş gibi eşit haklardan yararlanmak istiyoruz. Maaşların ödenmesinde zorlanılıyor. Cemaatimde yaklaşık 40 din adamını etkiliyor. İmamların maaşlarını nasıl devlet ödüyorsa, Süryani din adamlarının maaşlarını da devlet ödemeli. Biz bu ülkeyi seviyoruz, başka toprağımız yok."

'KİLİSELERİMİZ ZOR DURUMDA'

Ermeni Cemaati Patrik Vekili Aram Ateşyan: "Diyanet İşleri, imamların-müftülerin maaşlarını nasıl ödüyorsa papazların maaşını da ödemelidir. Mehmet Elkatmış ile İstanbul'da görüştük. Bizden kaç papazı ilgilendirdiği, ne kadar maaş ödendiği gibi teknik bilgiler içeren bir rapor hazırlamamızı istedi. Gerekirse konu Bakanlar Kurulu'na kadar gider ve çözülür."

YORUMLAR 13
  • keskin söz 10 yıl önce Şikayet Et
    Yurt disindaki musluman din adamlarinin maaslarini o ulkeler mi öduyor?. Herkes kendi din adaminin parasini ödesin. Diyanet musluman icin kurulmus bir muessedir. Hiristiyanlarinda kendi muesseseleri var oradan alacaklar.
    Cevapla
  • hasangulten 10 yıl önce Şikayet Et
    HAKLILAR. devlet hiristiyan vatandaşlardan vergi alıyor mu -alıyor-,hiristiyan vatandaşlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına kayıtlı değil mi-kayıtlı. hiristiyan vatandaşlar oy kullanıyr mu-kullanıyor-..... peki ülkemizde din özgürlüğü var mı,var deniyor. o halde . Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine baş vursalar kazanırlar,nasıl camiler müslümanların ibadet yeri ise ,kiliselerde onların ibadet yeri. devlet nasıl müslüman din adamlarının maaşını ödüyor,onlara bütçe ayırıyorsa,Türkiye deki hiristiyanlarda vatandaş sayıldığından,onlara da kendi dinleri için bütçe ayrılması lazım.bu kanuni ve hukiki bir zorunluktur. müslüman olsamda her zaman haklının yanındayım.
    Cevapla
  • cumhur akkuş 6 yıl önce Şikayet Et
    avrupadaki camilerde görev yapan imamların maaşlarını vergi verdikleri ülkelermi veriyor ??vermiyorlarsa da haklının yanındamısın ??
    Cevapla
  • Kursuna 10 yıl önce Şikayet Et
    Kimse onlara gelin demedi.. Avrupada butun hocalarin parasini Diyanet öduyor.
    Cevapla
  • Kursuna 10 yıl önce Şikayet Et
    yok ya neden vereceklermis.... Allah Allah niye vereckmisiz ki, gitsinler buyuk bas papazdan istesinler, ne insanliklarini görmusuz, Unuttunuz herhalde. Ne dedi gecen papazin birisi, bir hiristiyan ayleyi müslümana denismem, sizce????? Para yok gider garibanima yardim ederim.
    Cevapla
  • mehmet akif 10 yıl önce Şikayet Et
    maaş vermeyelim KİLİSELERİN GELİRLERİ VAR .. ayrıca bazı kiliseler ziyaretçilerden PARA ALIYORLAR . vatikandan , fenerden istesinler maaşları ... bize ne yav...!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ergin Ataman'a yapılan Siyonist tehdit anı kamerada: Yeni görüntüler ortaya çıktı
Şehirlerarası yollarda dolaşan insanlar tedirgin etti! İşte yaşanan ilginç anlar