Türk-Alman Üniversitesi açıldı

İstanbul Beykoz'da kurulan Türk-Alman Üniversitesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla açıldı.

Türk-Alman Üniversitesi açıldı
Türk-Alman Üniversitesi açıldı
GİRİŞ 29.04.2014 15:10 GÜNCELLEME 29.04.2014 15:10

Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Akkanat, Türk-Alman Üniversitesi'nde eğitim-öğretime açılan hukuk, işletme ve mekatronik mühendisliği bölümleri bulunduğunu belirterek, "3 lisans bölümüne ilave olarak 2 bölüm açılması planlanıyor. Bunlar endüstri mühendisliği, siyaset bilimi ve kamu yönetimi olacak. Bununla birlikte lisans düzeyinde eğitim yapılacak bölüm sayısı 5'e ulaşacak" dedi.

Akkanat, Beykoz'da Türk-Alman Üniversitesi'nin resmi açılış töreninde, üniversitenin Türkiye ve Almanya arasında 100 yıllık bir akademik işbirliğinin en son geldiği aşamayı ifade ettiğini söyledi.

İşbirliğinin, 20. yüzyılın başlarında Alman öğretim üyelerinin Darülfünün'da ders vermesiyle başladığını, Almanya'da yaşanan olumsuz siyasi gelişmeler dolayısıyla Türkiye'ye iltica etmesiyle başka bir boyut kazandığını anlatan Akkanat, Türk-Alman Üniversitesi'nin kurulmasıyla iki ülke arasındaki işbirliğinin tam bir ortaklığa dönüştüğünü vurguladı.

Akkanat, üniversitenin temel misyonunu "Türk ve Alman yükseköğretim geleneklerini eğitim ve araştırma alanlarında birleştirmek" olarak tanımladı.

Rektör Akkanat, üniversitenin üstün nitelikli Türk ve Alman personeli ile temelde bir araştırma üniversitesi olmayı ve aynı zamanda her iki ülkeden kabiliyetli ve çalışkan gençler için ideal bir yükseköğretim merkezi ve araştırma platformu oluşturmayı hedeflediğini kaydetti.

Üniversitenin, 2010'da kurucu rektör Prof. Dr. Ziya Şanal ve yardımcısı olarak görevlendirilen Mehmet Emin Köktaş'ın atanmasıyla faaliyetlerine başladığını aktaran Akkanat, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Değerli hocalarımızın 2 yıl boyunca sarfettikleri önemli çaba çerçevesinde, geçici kampüs binaları oluşturuldu. 'İlk taşı koyma töreni'nden sonra bütün faaliyetler hız kazandı. Bu yıla kadar hazırlayıp eğitim-öğretime açtığımız 3 bölüm söz konusu. Bunlar, hukuk, işletme ve mekatronik mühendisliği bölümleri. Üniversitemizde eğitim dili Almanca olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin önemli bir kısmı, yüzde 90'ı halihazırda hazırlık sınıfında Almanca öğrenmektedirler. 3 lisans bölümüne ilave olarak 2 bölüm açılması planlanıyor. Bunlar endüstri mühendisliği, siyaset bilimi ve kamu yönetimi olacak. Bununla birlikte lisans düzeyinde eğitim yapılacak bölüm sayısı 5'e ulaşacak. Bu durum, 2016-2017 eğitim-öğretim dönemine kadar devam edecek. Bu döneme kadar yeni bölüm açmamız kapasite sorunu nedeniyle mümkün olmayacak. 2016 ortasına kadar her şey planlandı, mimari projeler hazırlanıp TOKİ'ye teslim edildi. Ağustos ayında yeni binaların inşa edilmesi planlandı. İnşaat aşamasının 24 ay sürmesi öngörülüyor. Bu sebeple 2016'nın ortasında söz konusu inşaatımızın 70 bin metrekareden oluşan ilk kısmı, ilk binalarımız bize teslim edilecek. Böylece üniversitemiz, asıl hedeflediği teknik alanları ağırlıklı olarak belirlenmiş olan bölümlerin açılması imkanına kavuşacaktır."

İnşaatın yapımıyla ilgili bütçenin, Kalkınma Bakanlığı tarafından tahsis edildiğini kaydeden Akkanat, yürütülen bütün faaliyetlerin tam bir ortaklık ilkesi esas alınarak gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
36 bin sağlık personeli alınacak!
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!