İnek 'Suni tohumlama' ile üçüz doğurdu

Burdur'da bir inek suni tohumlama metoduyla üçüz doğurdu.

İnek 'Suni tohumlama' ile üçüz doğurdu
İnek 'Suni tohumlama' ile üçüz doğurdu
GİRİŞ 07.06.2014 11:04 GÜNCELLEME 07.06.2014 11:04

Hayvancılıkta "Türkiye'nin Hollanda'sı" olarak bilinen Burdur'da görev yapan veteriner hekim Gürbüz Özmen, yaklaşık 4 yıl önce "ineklerde çoklu gebelik" üzerine çalışma başlattı.

Çalışma kapsamında şimdiye kadar 50 ineğin suni tohumlama metoduyla ikiz doğurmalarını sağlayan Özmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ineklerde çoklu doğumların, yüksek riskli gebelik olduğu için istenmeyen bir durum olduğunu söyledi.

Çoklu doğumlardan ekonomik fayda sağlanabilmesi için çalışma yaptığını anlatan Özmen, "İnekler önce hormonal çalışmayla gebe kalmaya hazırlanıyor. Daha sonra suni tohumlama metoduyla gebe kalmaları sağlanıyor. Doğum, kontrol altında gerçekleştiriliyor" dedi.

Aşı kullanarak düşük riskini azaltıp sağlıklı bireyler doğurtmayı amaçladıklarını dile getiren Özmen, "Önemli olan düşük yaşanmadan doğumları artırmak ve hayvancılığa katkı sunmak. İkiz doğumlar daha çok merkeze bağlı köylerde yaptığımız çalışmalarda gerçekleşiyor" diye konuştu.

Özmen, çalışmalara destek veren Mehmet Akif Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı ve veteriner fakültesi çalışanlarına teşekkür etti.

 İnek üçüz doğurdu

İşçievleri mevkisinde hayvancılık yapan Hasan Yücel'in sahibi olduğu inek de Özmen'in kontrolünde üçüz buzağı doğurdu.

Gürbüz Özmen, üçüz buzağıların son derece sağlıklı olduğunu belirterek, "Erkek olanlar tek yumurta ikizi. Bunu ultrason görüntüleriyle tespit etmiştik. Dişi olan ise tek yavru. Yıllardır bu çalışmayı yapıyoruz. Daha önce ikizimiz çok olmuştu ama hiç üçüz doğmamıştı" dedi.

Hasan Yücel ise daha önce bir kez ikiz buzağılarının olduğunu anlatarak, "İlk kez bir ineğim üçüz doğurdu. Çok mutluyuz. Veteriner Özmen'in başarılı çalışması sayesinde bir sorun yaşamadık" diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Şampiyonlar Ligi'nde finalin adı belli oldu!
Filistinli kız dünyaya Türkçe seslendi: Hiçbir yere gitmedik, vatanımızı satmayacağız