Telefon dinlemelerine İngiliz modeli geliyor

Başbakan'ın Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ile ilgili olarak söylediği sözlerin şifresi çözülüyor.

Telefon dinlemelerine İngiliz modeli geliyor
Telefon dinlemelerine İngiliz modeli geliyor
GİRİŞ 23.07.2014 11:16 GÜNCELLEME 23.07.2014 11:16
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) yetkilerini Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) devredeceğiz" açıklamasının ardından üzerinde çalışılan yeni yapılanmada, İngiltere'deki uygulamanın model olarak alındığı öğrenildi.

Türkiye'ye 'model' olabileceği öngörüsüyle mercek altına alınan İngiltere sisteminde, istihbarat kuruluşuna bir kimsenin telefonunu dinleme ve teknik takip yetkisini İçişleri Bakanı verebiliyor. İngiltere'de iç istihbarattan sorumlu olan MI-5'in gerçekleştirdiği teknik takipler, 'İletişimin Dinlenmesi ve Bilgi Komiseri' adı verilen kıdemli yüksek yargı mensubu yargıçlar tarafından denetleniyor. Bu yargıçlar bizzat Başbakan tarafından ve 3 yıllık süre için seçiliyor. Komiserin hazırladığı yıllık raporlar, Başbakan'a ve parlamentoya sunuluyor.

 TİB MODELİ

Türkiye'de mevcut sistemde istihbarat kuruluşu önce mahkemeye başvurarak karar çıkartıyor, ardından TİB kararın 'hukuka uygunluk' denetimini yapıyor. Türkiye'nin tüm karasal ve GSM iletişim ağlarına erişebilen TİB, talebi uygun görürse, ilgili istihbarat kuruluşuna söz konuşu kişinin telefon hattından 'uç' veriyor.

ETİB MODELİ

TİB'in kapatılması halinde, yetkilerinin MİT bünyesindeki Elektronik ve Teknik İstihbarat Başkanlığı'na (ETİB) devredilmesi öngörülüyor. Bu durumda, halen TİB'in gerçekleştirdiği 'yasalara uygunluk' denetiminin, İngiltere'dekine benzer bir 'Hukuk Kurulu' oluşturularak sağlanabileceği belirtiliyor.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 7
  • ahmet okutan 9 yıl önce Şikayet Et
    AKP VESAYETİ 12 YILDIR SÜRÜYOR. ortada vesayet varsa akp nin vesayeti vardır.meclis çoğunluğu,başbakan,hükümet,cumhurbaşkanı akp kadrosundandır.ve bu vesayet rejimi türkiyeyi bu noktaya getirmiştir.
    Cevapla
  • mahmut zibilli 9 yıl önce Şikayet Et
    güzel sistem. çok güzel sistemmiş tamda ülkemize göre, her şeyi Başbakan dinlesin başbakan denetlesin. itiraz edenin tiz kellesi uçurula.
    Cevapla
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    valla eski Türkiyeyi değiştirin CHP + MHP bitsinde Türkiye kurtulsun !. benim bilhassa MHPli seçmene garazım hiç olmadı fakat yönetimi ! ama CHPye hiç sempatim yok yalnış yeri seçen kardeşimde olsa !
    Cevapla
  • Murat Diniz 9 yıl önce Şikayet Et
    İngilizin yaptığını yap dediğini yapma. Bu güne kadar ingilizin dediğini yaptık ama yaptığını yapmadık, bize aman araplardan uzak durun dediler kendileri arap kıyafeti giyip aralarında dans ettiler (prens charles) kendileri araplardan para almak için londrada şeriat mahkeleri kurdular bize aman laiklik elden gider dediler, kendi çocuklarına düşünmeyi öğrettiler bize ezberciliği dayattılar. Şimdi ingiliz eğer dinleme işlerini istihbarata yaptırıyorsa emin olun buradaki adamlarının aman deyim siz yapmayın diye bağırması yakındır. Düşünün ingiliz 10 bin km öteden ortadoğuya geliyor ama bize siz yurtta sulh cihanda sulh deyin aman karışmayın diyorlar. O nedenle tekrar yazıyorum ingilizin tavsiyesi yapılmaz dediği yapılmaz ama kendi içinde yaptığı uygulamaları doğrudur. Onlar örnek alınabilir.
    Cevapla
  • yılmaz koloğlu 9 yıl önce Şikayet Et
    Yeni Türkiye (!). Yeni Türkiye'nin doğuşuna İngiliz modeliyle giden bir ülkenin maalesef kat edeceği daha çok mesafe vardır. Mesele, ışıltılı sözlerle milletin gözünü boyamak. Sözün özü şudur ki: O kadar torba yasa ile kapanmayan çatlakların artık su sızdırmaya başlamasıdır. Kırk yamalı bohçaya dönen kanunlarla kanun değişiklikleriyle iradesi elinden alınan bir milletin kandırılmaya çalışılmasıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor