Elvan YHT'nin arızasını kuşkulu buldu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, YHT'nin durmasına ilişkin 'Kafamda bazı soru işaretleri var' dedi.

Elvan YHT'nin arızasını kuşkulu buldu
Elvan YHT'nin arızasını kuşkulu buldu
GİRİŞ 25.07.2014 20:26 GÜNCELLEME 25.07.2014 20:26
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, YHT'nin durmasına ilişkin, "Daha önceki trende bu olmadı, çünkü 15 dakika önce birinci tren geçti onun için bir şey söyleyemeyeceğim. Net olarak bir şey söylemem mümkün değil, sadece kafamda küçük bir soru işareti, nötr olan bölgede olması kafama bir soru işareti düşürdü açıkçası" dedi.

Elvan, YHT'nin teknik bir arızadan ötürü durdurulmasının ardından gazetecilerin bulunduğu vagona gelerek konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kataner telindeki teknik bir arıza nedeniyle trenin durdurulduğunu belirten Elvan, trenin gerekli kontrollerin yapılmasının ardından 15 dakika sonra yola devam ettiğini aktardı.

Elvan, konuştuğu bir makinistin, 15 yıldan bu yana çalıştığını ancak ilk kez böyle bir şeyle karşılaştığını söylediğini vurguladı.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın "Teknik bir arıza dolayısıyla kablo sarkmış ve cama çarpmış" yönündeki ifadesi üzerine bir gazetecinin, "Bu, normal mekanizmanın dışında bir kablo mu" sorusunu ise Elvan, "Elektriğin falan olmadığı bir bölümde bu, yani nötr bölümde yani herhangi bir elektrik söz konusu değil. Yani bizi de şüphelendiren o oldu. Çünkü elektrik bir bölümde olmayıp da elektriksiz bir bölümde böyle bir şey olması açıkçası beni de tereddüte düşürmedi değil. Bakıyorlar arkadaşlarımız. Neticede teknik bir arıza bu, bununla ilgili arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapacaklar" diye yanıtladı.

Gazetecilerin aynı yerden 15 dakika önce diğer trenin geçtiğini hatırlatarak, bu kısa sürede ne olabileceğini sormaları üzerine de Elvan, şöyle konuştu:

"O trende herhangi bir şey olmayıp da bunda tabii böyle bir şeyle karşılaşmak tabii insanın kafasında bir soru işareti bırakıyor ama arkadaşlarımızın bana ilettiği, aktardığı çünkü teknik bir konu o, kataner tellerindeki arızadan dolayı böyle bir trenin durdurulduğunu, aslında normalde tren seyahat ediyordu, güvenlik amaçlı olarak durduruldu. Devam edebilirdik, kataner telleri kontrol edildikten sonra seyahatimize devam ettik. Yani güvenlik açısından bir sıkıntı olmasın diye."

YHT'ye ilişkin sabotajların daha önce yapıldığı anımsatılarak, benzer bir durumun olup olmayacağının sorulması üzerine ise Elvan, "Arkadaşların bana aktardığı kadarıyla söylüyorum, yani teknik bir konu olduğu için herhangi bir detay, bir şey söylemem mümkün değil. Ama nötr olan bölümde, yani elektriğin olmadığı bölümde kataner telini tutan o metal bir bağlantının aşağı inmesi söz konusu ve hadise bundan ibaret. Dolayısıyla daha önceki trende bu olmadı, çünkü 15 dakika önce bizden önce birinci tren geçti, onun için bir şey söyleyemeyeceğim. Net olarak bir şey söylemem mümkün değil, sadece kafamda küçük bir soru işareti, nötr olan bölgede olması kafama bir soru işareti düşürdü açıkçası."

Bir başka soruya karşılık da "Hiç durmayadabilirdik, direkt devam da edebilirdik" ifadesini kullanan Elvan, "Sabotaj olmayadabilir, bakın ben bir şey söylemiyorum, o konuda herhangi bir şey ifade etmem mümkün değil" dedi.

Trenin bazı bölgelerde yavaşlamasının sebebinin sorulması üzerine ise Elvan, "Bu bölgede biliyorsunuz özellikle bu bölgede mevcut yapı itibarıyla süratimizin maksimum olabileceği şey projemizde de 118. 118'in üzerine çıkması mümkün değil" diye konuştu.

Elektriği kendilerinin kestirdiğini ifade eden Elvan, "Hiç durmadan devam edebilirdi ama emin olmak istedik. Güvenlik amaçlı olarak durdurulup, kontroller yapıldıktan sonra yolumuza devam ettik" değerlendirmesinde bulundu.

Trenin camında meydana gelen çatlamaya ilişkin de daha önce 1 tonluk basınç testleri uygulandığının hatırlatılması üzerine Elvan, süratle gittiği için çarpma gücünü bilemeyeceklerini söyledi. Bundan sonraki seferlere ilişkin bir sıkıntı olup olmayacağı yönündeki soruya karşılık da Elvan, "Hayır, herhangi bir sıkıntı söz konusu değil" dedi.

TCDD Genel Müdürü Karaman ise nötr kablolardan birinin eklerinden koptuğunu belirterek "Nasıl koptu bilmiyoruz ama ucu cama değdi ama bu süre zarfında biz 'Acaba bir elektrik var mı, trene elektrik geliyor mu' diye, önce elektriği kestirdik, sonra hem orayı hem treni kontrol ettik. Bütün elektrik sistemlerini daha sonrada tekrar elektrik verip hareket ettik" ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • temel candan 9 yıl önce Şikayet Et
    bugün tv lerde de yayınlarda problem var. bunlar her yerde varlar gündüz herkesin yanında normal gibi gözükebilirler ama akşam yada yan yana geldiklerinde nasıllar acaba merak edilir..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!
Beyaz Saray'a Gazze boykotu! Biden'ın davetini reddettiler