Yargıtay'dan emsal ''radar'' kararı

Radarla hız kontrolüne takılıp cezaya çarptırılan sürücü dava açtı. Yargıtay, uyarıcı levha olmadan hız kontrolü yapılamayacağına hükmetti.

Yargıtay'dan emsal ''radar'' kararı
Yargıtay'dan emsal ''radar'' kararı
GİRİŞ 01.08.2014 08:37 GÜNCELLEME 01.08.2014 08:39
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış


Manisa'nın Alaşehir ilçesinde F.A. adlı sürücü radara yakalandı. Hız limitini aşması üzerine 343 TL idari para cezası uygulandı.

F.A., cezanın iptali için Alaşehir Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurudu. Mahkeme, radar kontrolü yapılan yerde radar işaretinin olmadığı ve yasal uyarılar usulüne uygun yapılmadan kesilen para cezalarının hukuki mesnedinin bulunmadığını belirterek, itirazın haklı olduğu kanaatine vardı.

Emniyet Genel Müdürlüğü mahkemenin gerekçesinin kanuna aykırı olduğuna ilişkin başvuruda bulundu. Adalet Bakanlığı da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak kanun yararına bozma talebinde bulundu.

Yargıtay, uyarıcı levha olmadan trafikte radarla hız kontrolü yapılamayacağına hükmetti; 'Hukuk devletinin bir erki olan idarenin görevinin, öncelikle bireylerin kuralları ihlal etmesini bekleyip cezalandırma yoluna gitmesi değil, kurallara uygun davranma düzeyini ve alışkanlığını geliştirmektir' dedi.

 

YORUMLAR 10
  • Recep Aktaş 9 yıl önce Şikayet Et
    Anlayış -- Sonuç. Bu mantık ve anlayışla yaklaşan karar vericileri anlamak çok zor. Her ne olursa olsun bireyler yaptıklarının karşılığını bulmalıdır. Birileri bunu engellediği sürece kuralsızlığın yolu daima açıktır. Bu kural tanımaz insanları bir araştırsalar % bir milyon maddeten ve siyaseten güçlü insanlardır. Demekki hukuk daima güçlü olanın yanında, sade vatandaşların kaderine rıza göstermekten başka yolu yoktur. Hukuk ve adamlarıda !!!!???
    Cevapla
  • seyithan 9 yıl önce Şikayet Et
    Burda.... biz karşıdan gelene selktör,karşında gelende bize selektör yapar tabelaya gerek koymayız ...
    Cevapla
  • tolga ceyhan 9 yıl önce Şikayet Et
    yakında radarada gerek kalmayacak. hız koridorları oluşturulacak ki buda araç koridora giriş ve çıkış süresi göz önüne alacak ortalama hızı grişten çıkışa kadar olan süre içerisinde yaptığı hız ortalaması otomatik hesaplanacak tabi sürücü bu aralığı iyi cezasız değerlendirebilmesi için daha uyanık olması gerekeceğinden dikkatini hızına ve yola verecektir... kazasız sürüşler dileğiyle
    Cevapla
  • cesur abi 9 yıl önce Şikayet Et
    kanun ha.. devlet karayollarında hız sınırı koymuşsa bu kurala radar olsun olmasın uyulması gerekir. adam radar levhası veya trafik ekibi görürse hızını 200 den 115 e düşürüyor, ekibin yanından geçtikten sonra eski hızıyla veya arabası ne basıyorsa son sürat yola devam. ondan sonra gelsin kazalar yaralanmalar, ölümler yazık. ceza caydırıcı olacak hapis cezası gibi. bence radarlar gizli olsun , sürücüler nerede radar olduğunu bilmesin ona göre her yolda hız kurallarına uysun. esas hak olan budur. kurallara uyalım kazadan beladan uzak olalım.
    Cevapla
  • Cevat Öner 9 yıl önce Şikayet Et
    böyle karışık bir coğrafyada başımda güçlü bir devlet olsun da kestiği o iki haksız radar cezası helal olsun diyorum ama.... yine de haktan çıkılırsa o paralar hayır etmez. bimere itiraz ettiğimde cevapla mükellef o trafik müdürü keşke o kadar süslü cümleler yerine haberde geçen şu '''Hukuk devletinin bir erki olan idarenin görevinin, öncelikle bireylerin kuralları ihlal etmesini bekleyip cezalandırma yoluna gitmesi değil, kurallara uygun davranma düzeyini ve alışkanlığını geliştirmektir' cümlesinin anlamına vakıf olsaydı...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İşletmelerden vergi oyunu... Devlete maliyeti dudak uçuklattı!
Yazar Dursun Ali Taşçı son yolculuğuna uğurlanıyor