Hakkari'deki Kürtçe okula tepki çekecek isim

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde açılışı yapılan ve Kürtçe eğitim verecek olan ilkokula Abdullah Öcalan’ın annesinin ismi verildi.

Hakkari'deki Kürtçe okula tepki çekecek isim
Hakkari'deki Kürtçe okula tepki çekecek isim
GİRİŞ 15.09.2014 16:44 GÜNCELLEME 15.09.2014 16:49
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kurdi-Der), Kürt Dili ve Eğitim Hareketi (TZP) ile Eğitim-Sen öncülüğünde pilot bölge olarak seçildiği belirtilen üç bölgeden biri olan Yüksekova’daki ‘Dıbıstana Seretayı Ya Dayıka Uveyş (Uveyş Ana İlkokulu)’ adlı Kürtçe okulun açılışı düzenlenen yürüyüşle yapıldı.

Abdullah Öcalan’ın annesi Uveyş’in isminin verildiği Kürtçe okulun açılışına Yüksekova Belediye eş başkanları, DBP İlçe Örgütü yöneticileri, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, Eğitim-Sen üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Kurdi-Der yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

İlçenin Cengiz Topel Caddesi üzerindeki Eski Cezaevi Kavşağı’nda bir araya gelen çok sayıda kişi, açılış öncesi davul zurna eşliğinde halaylar çekti. Kalabalık daha sonra hazırladıkları pankartlarla Cengiz Topel Caddesi üzerinden İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önüne kadar yürüdü. Burada bir açıklama yapan Kurdi-Der Yüksekova Şubesi temsilcilerinden Deniz Bülbin, Kürtçe okul için seçilen pilot bölgelerden biri olan Yüksekova’daki okulun açılışını yapacaklarını kaydetti.

Bu adımın anadili öğrenme ve öğretme açısından önemli olduğunu ifade eden Bülbin, “Bugün Kürtler için önemli bir gündür. Biz sivil ve demokratik oluşumlar olarak Kürtçenin eğitim dili olmasına dikkat çekmek için okulları bir haftalık boykota çağırıyoruz. En doğal hakkımız olan anadilimize sahip çıkıyoruz. Bugün Kürtçe eğitim verecek olan ‘Dıbıstana Seretayı Ya Dayıka Uveyş’ adlı Kürtçe eğitim verecek olan okulumuzun açılışını yapacağız. Tüm halkımıza hayırlı olsun” dedi.

Kalabalık, basın açıklamasının ardından tekrar yürüyüşe geçerek, açılışın yapılacağı Esenyurt Mahallesi’ndeki Kürtçe okulun önüne kadar geldi. Burada Kürtçe okulun açılışını Barış Anneleri yaptı. Açılış, çekilen halaylarla son bulurken, yeni açılan ve 4 derslikli olan okula 100 öğrencinin kayıt yaptığı belirtildi.
Öte yandan, boykot çağrısı üzerine öğrencilerin okula gitmemesiyle Yüksekova'daki okullara az sayıda öğrenci ders başı yaptı.

YORUMLAR 7
  • Imran Demir 9 yıl önce Şikayet Et
    demokrat arkadas. demokrat arkadas, sen kafayi nerelere takmissin. o köprülerin altindan cok sular gecti. kürtce akademik mi degilmi o sana bana kalmamimis. mesala sen türkce yerine ilkokulda kürtce ögrenip anadilinin yasaklanmasina ne derdin? Ben Allahi hasa kullanma degil onun emirlerinden bahsediyorum.senin anadili yasaklama, ve kürtcenin resmi olmamasina dair bir ayet elinde varsa getir kolumu keserim.Asil islami kullananlar gecmiste hep kemalizmin süzgecinden gecmis kemalist turanci sözde islamcilardi. simdilerde islama yamamaya calistiklari birileri var ama yemezler. sen hemen bölünmeden parcalanmaya getirirp topu hemen taca atmissin yazikki ne yazik.arkadas islam yoksa degil otuzbin isterse elli milyon kürdü öldürünsünler yinede kürtler ayrilir ama islam aramizda olsun degil resmi dilimiz baska olsun kimse bizi ayiramaz. bunu Allah söylüyor nerde olursak olalim bizi bir araya getirecegini ve ümmet yapacagini söylüyor.Allahini seviyorsan vazgec bu fikirlerden.
    Cevapla
  • demokrat 9 yıl önce Şikayet Et
    imran demir :). Allahı öyle istediğin gibi kullanma o bizi yaradan bize irade verendir. bak ne dedim irade, bir daha diyeyim irade. ne demek irade ? bir araştır. Türk milleti Anadolu coğrafyasında binyıllardır var. kendi iradeleriyle devletler kurmuşlar adaletle de halkları yönetmişler. Allah bize böyle bir irade vermiş . Senin ana diline karışan yok istediğini konuş ama devlet bir milletin iradesidir. düzenin adıdır. ben buna karşı çıkarım resmi dili evrak dilini değiştiririm dersen hooop deriz dur bakalım . sen önce Kürtçeyi bir akademik düzene oturt sonra gel birlikte bakalım bu halklar için Türkçe mi daha lazım Kürtçe mi. hadi hodri meydan bırakalım etnik milliyetçiliği gel bakalım hangi dil bizi geleceğe taşır. İngilizce öğrenmek için atmadığınız takla yok ama bu milletin ve devletin de bir dili bir anlaşma zemini var. Bozamazsın! senin ataların kardeşlerin dağlarda bozamadılar sen de bozamayacaksın. hepimiz kardeşçe yaşayacağız dilini konuşacaksın ama devletime dokunma ;)
    Cevapla
  • ahmet kadı 9 yıl önce Şikayet Et
    uyumaya devam. kürdistan kurulana kadar yola devam...............
    Cevapla
  • Imran Demir 9 yıl önce Şikayet Et
    Kibirin hesabi . yine kürtlere kin, öfke hakarat kiskanclik. Kürtleri ne zaman adam yerini koydunuz? bu kibirinizin hesabini Allaha vereceksiniz! Allahtan korkmazlar! kürtlerin anadilde egitimi ana sütü gibi helaldir. Allah in verdigi dili yasaklamak insan isimi? Ancak mason kabalaci, kemalistlerin isiydi. Biz bir ümmetiz dillerimizin farkliligi Allahin ayetlerindendir. Allahin ayetlerini inanmamanin inkar etmenin kurani kerimde karsiligini bilen bilir. Erdogan sadece islamin geregini yapiyor, yapmaya calisiyor. Yeter artik irkcligin cani cehenneme . Yemisim turanciligi, kürtcülügü, arapciligi...Allah yoksa Ahlak insanda toplumda yoktur o ülkeden kimseye hayir gelmez..cigeri olmayan konusmasin.Islami kabul eden yasayan tek ayetini inkar etmeyen kardesimdir. gerisi fasa fiso...Allah Akp ye de erdogana da yardim etsin. Kemalistlerin beton döktügü beyinleri yikmak kolay degil..
    Cevapla
  • GeceYarisi 9 yıl önce Şikayet Et
    Hayirli Olsun. AKPliler de ceyrek altin, cikolata, cicek alip acilisa gitsinler bakalim. Malum Kurtlere daha cok ozgurluk verip yeni Osmanliyi kuracaklar ya. Yahu bu adamlara elini versen kolunu alamazsin. Sen yeni Osmanli beklerken , Diyarbakira vize almak zorunda kalirsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kamuda sıkı tedbir dönemi: Sert frenle tasarruf
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!