Türkmenler: Bizim sadece Türkiyemiz var

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, "Türkmenler olarak, yurdumuzu ne PYD'ye ne IŞİD'e ne de rejime bırakmayacağız" dedi.

Türkmenler: Bizim sadece Türkiyemiz var
Türkmenler: Bizim sadece Türkiyemiz var
GİRİŞ 17.11.2014 15:58 GÜNCELLEME 17.11.2014 15:58
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Suriye'de 4 yıldır süren iç savaş nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Türkmenlerin sorunların Ankara'da masaya yatırıldı. Suriye'de yaşanan savaş ve Türkmenlerin son durumu ve yaşam mücadeleleri Ankara Rixos Otel'de düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında ele alındı.

Toplantıya Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa ve Meclis üyeleri başta olmak üzere, eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Celal Güzel, eski MHP Grup Başkanvekili ve Türkiye-Suriye Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Şandır, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri ile köşe yazarları katıldı.

Toplantıda konuşan Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Suriye'de yaşayan yaklaşık 3.5 milyon Türkmen'in Suriye iç savaşının en büyük mağduru olduğunu  belirtti.

4 ANA BAŞLIKTA SURİYE'DEKİ TÜRKMENLERİN SON DURUMU

Suriye Türkmenlerinin varlığını ve sorunlarını Türk ve dünya kamuoyuna duyurmayı amaçladıklarına dikkat çeken Mustafa, açıklamalarını "Suriye'de Türkmen gerçeği", "Türkmenlerin gözüyle Suriye olayları", "Suriye Türkmen Meclisi'nin kuruluş süreci", "Suriye Türkmenlerinin bugünkü durumu" olmak üzere 4 ana başlık altında dinleyicilere aktardı.

Suriye'deki olayların Türkiye'yi de yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Mustafa, Bayır-Bucak ve Halep'in Türkiye'nin savunması için stratejik öneme sahip olduğunu belirtti.

"SURİYE'NİN İÇ MESELESİ TÜRKİYE'NİN MİLLİ GÜVENLİK SORUNUNA DÖNÜŞTÜ"

"Suriye'nin iç meselesi, Türkiye'nin milli güvenlik sorununa dönüşmüştür" diye konuşan Mustafa, şunları kaydetti: "Bayır-Bucak'ın güvenliği Hatay'ın güvenliği demektir. Halep bölgesindeki Türkmen varlığı korunamazsa PKK'nın Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki etnik bölücü hareketi güçlenecektir. Rakka ve Hammam Türkmen Bölgesindeki Türkmen varlığı korunamazsa PYD'nin Ayn-el Arap ve Kürtdağı Kantonları ile birleşmesi engellenemeyecektir. Böylece ülkemizin bin kilometrelik güney sınırında Türkiye'nin milli güvenliğine tehdit olacak bir askeri ve siyasi unsur yerleşmiş olacaktır. Başka bir ifadeyle Halep'in güvenliği Türkiye'nin Güney Doğu Bölgesinin güvenliği demektir.  Humus Bölgesindeki Türkmen varlığı korunamazsa Suriye'nin idari ve siyasi bütünlüğü korunamayacaktır. Parçalanmış ve bölünmüş bir Suriye ise Türkiye'ye yönelik düşmanca emelleri olan devlet ve devlet dışı aktörlerin taşeronluğunu yapan terör örgütlerinin merkez üssü haline gelecektir. Böylece 2023 vizyonu ile 'Yeni ve Güçlü Türkiye' hedefine doğru ilerleyen Türkiye'nin önü kesilmek istenecektir. Türkiye yine, yeniden bir güvenlik sorunu girdabına düşürülecek ve Türkiye'nin genel olarak demokratikleşme süreci özellikle de 'çözüm süreci' hedef alınacaktır. Böylece Türkiye'nin siyasal, ekonomik ve toplumsal gelişmesi engellenmeye çalışılacaktır."

"BİZİM SADECE TÜRKİYEMİZ VAR"

Suriye'de yaşanan iç savaşın insani boyutunun hatırlatılması üzerine ise Mustafa, "Suriye'de insani boyutu çok büyük dramlar yaşanıyor. Türkmenler kendi ürettikleri şeylerle hayata tutunmaya çalışıyor. Ancak sağlık konusunda herhangi bir hizmet yok, eğitim tamamen durdu çünkü IŞİD'in elinde. Bırakın hastalarımızı tedavi etmeyi, Türkiye'ye taşıma şansımız bile kalmadı. Benim annem bir hafta önce vefat etti, bin zorlukla Antep'e getirebildik. Ölülerimizi kendi topraklarımıza defnetmek zorundayız. Annemi tekrar Suriye'ye kendi köyüme defnetmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Mustafa, Suriye Türkmen Meclisi olarak eğitim konusunda Türkiye makamlarından Türkmen gençlere ayrıcalık tanınması talebinde bulunarak, "Biz Suriyeliyiz ama Türkmeniz, Suriyelilerle aynı statüde tutulmamız, bizi gerçekten çok mağdur ediyor. Çünkü Suriyeli Kürtler, Araplardan burs, destek bulabiliyor ancak bizim sadece Türkiyemiz var" dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 2
  • CELAL 9 yıl önce Şikayet Et
    Devlet esas kendimizden olanlara destek vermeli bölücülerden daha çok. Ancak bölücüler alıyor en çok desteği Türkiyeden ne işse ?
    Cevapla
  • yok ya 9 yıl önce Şikayet Et
    3milyon nüfusu doğuya yerleştirin sesleri çıkmaz bölücülerin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek