AB Bakanı Bozkır Lüksemburg'da

Bozkır, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn ile görüştü

AB Bakanı Bozkır Lüksemburg'da
AB Bakanı Bozkır Lüksemburg'da
GİRİŞ 21.11.2014 15:52 GÜNCELLEME 21.11.2014 15:52

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, resmi temaslarda bulunduğu Lüksemburg'da Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Jean Asselborn ile bir araya geldi.

Baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenleyen Bozkır ve Asselborn, Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinin hızlandırılması konusunda mutabık kaldı.

Jean Asselborn, "Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde üç faslın açılması için çabalıyoruz" derken, bu kapsamda 23'üncü fasıl olan yargı ve temel haklar, 24'üncü fasıl adalet, özgürlük ve güvenlik ile 17'inci fasıl olan ekonomik ve parasal politika faslını saydı.

Asselborn, 23 ve 24'üncü fasılların Türkiye'nin üyelik sürecinde çok önemli konuları kapsadığını ve Fransa'nın Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı döneminde bloke ettiği 17'nci fasla şimdi daha ılımlı yaklaştığını belirtti.

Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinin başlatılması kararının 3 Ekim 2005 tarihinde Lüksemburg'da alındığını, bu süreçte Türkiye'nin üyeliğini sürekli desteklediklerini hatırlatan Asselborn, 2015 yılının ikinci yarısında AB dönem başkanlığını üstlendiklerinde aynı kararlılıkla süreci ilerletmek için çalışacakları taahhüdünde bulundu.

Asselborn, 2005 yılında müzakereleri başlatırken büyük bir ülke olan Türkiye'nin 10 yl sonra üye olmayacağını tahmin ettiğini belirtti ve üyelik konusunun 2020 yılında büyük ölçüde netleşebileceğini söyledi. Jean Asselborn, "stratejik açıdan mevcut AB'ye kıyasla Türkiyeli bir AB'nin çok daha güçlü olacağını" vurguladı.

Kıbrıs sorunuyla ilgili "AB güçlü bir yapı ama Kıbrıs meselesini çözme yeteneği yok" diyen Asselborn, soruna adil bir çözüm bulunmasının herkesin çıkarına olduğunu ve adanın hidrokarbon kaynaklarından faydalanılması açısından önem taşıdığını ifade etti.

Jean Asselborn, Lüksemburg'un 30 Suriyeli sığınmacıyı kabul edeceğini, bunun sembolik bir dayanışma göstergesi olduğunu belirterek, "Yarım milyonluk bir ülke olarak 5 bin kişiyi kabul etmemiz imkansız" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır da Türkiye'nin AB üyeliğini ekonomik menfaatleri açısından değil, AB değerleri ve standartları için istediğini belirtti. Bozkır, Lüksemburg'a 2015 yılının ikinci yarısındaki AB dönem başkanlığında bu süreci daha da ileri götüreceği konusunda güven duyduklarını belirtti.

Bozkır, AB ve Türkiye kamuoyunda daha çok diyalog eksikliğinden kaynaklanan karşılıklı yanlış anlamaları giderecek bir iletişim stratejisi belirlediklerini ve çok kısa bir gelecekte "zihinlerdeki yanlış fotoğrafları gerçekleriyle değiştirmeyi hedeflediklerini" dile getirdi.

Bakan Bozkır, AB'nin Türk vatandaşlarına vizesiz seyahati üç yıl içinde başlatmasını beklediklerini ve aksi halde Türkiye'nin AB ile imzaladığı geri kabul anlaşmasını askıya alma hakkını kullanabileceğini söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başıboş köpek saldırıları devam ediyor! Yaşanan son Aydın'dan...
CHP'nin Saadet'e gönderdiği vekil dönüyor! Saadet Partisi grubu düşebilir