Tunus'ta cumhurbaşkanı seçimi

AKPM’den seçimin ilk turuna ‘’geçer not’’

Tunus'ta cumhurbaşkanı seçimi
Tunus'ta cumhurbaşkanı seçimi
GİRİŞ 24.11.2014 15:07 GÜNCELLEME 24.11.2014 15:07

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) heyeti, Tunus’taki cumhurbaşkanı seçimin ilk turuna ‘’geçer not’’ verdi.

Seçim izleyen AKPM heyetinin Başkanı Fransız Sosyalist Senatör Jean-Marie Bockel, yaptığı açıklamada, genel seçimlerin ardından cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunun da iyi geçtiğini belirterek, ‘’seçimin ilk turu, demokrasiye geçiş sürecinde yeni bir adım oluşturdu’’ ifadesini kullandı.

Bockel, seçimi profesyonel ve şeffaf bir şekilde organize ettiği için Yüksek Seçim Kurulu’nu kutladı.

AKPM Heyeti Başkanı, bununla birlikte, adayların seçim kampanyaları finansmanının daha şeffaf olması ve kamu kaynaklarının kullanılması konusunda iyileştirilme yapılması için yasalarda değişlik istedi ve bu konuda Venedik Komisyonu’nun Tunuslu yetkililere yardımcı olabileceğinin altını çizdi.

Avrupa Konseyi, bünyesinde faaliyet gösteren Venedik Komisyonu ile insan hakları ve demokrasinin gelişmesi için anayasal ve yasal düzenlemelerin yapılmasında bu ülkeye destek veriyor.

Bağımsız hukukçulardan oluşan Venedik Komisyonu, 2011 yılında Tunus'ta düzenlenen seçimler öncesi gelen talep üzerine, bu ülkedeki yaklaşık 300 seçim görevlisine eğitim vermişti.

Tunus'taki cumhurbaşkanı seçiminde, üçte ikisi açılan sandıklardan alınan resmi olmayan sonuçlar, adayların yeterli oy sayısına ulaşamadığını ve seçimlerin ikinci tura kaldığını gösteriyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
Kral 2. Abdullah'tan son dakika operasyon açıklaması! İsrail'i resmen uyardı