Yüzde 200'lük rekor artış yaşanıyor!

Etrafında ardı ardına yükselen yapıları gören vatandaşın kentsel dönüşüm korkusu sona erdi, 2014 yılında yüzde 200'lük rekor artış yaşandı.

Yüzde 200'lük rekor artış yaşanıyor!
Yüzde 200'lük rekor artış yaşanıyor!
GİRİŞ 27.11.2014 10:25 GÜNCELLEME 27.11.2014 14:01
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

Kentsel dönüşüm çalışmaları Türkiye genelinde tüm hızıyla sürüyor. Yer yer 3/2 çoğunluk yasası yüzünden yapılan itirazlar sonucunda işler durma noktasına gelse de çürük binalar bir bir yıkılıyor. Tabi yıkılan sadece binalar değil.. Kentsel Dönüşüm Yasası’nın ilk gündeme geldiği zamanlarda oluşan ön yargılar da artık neredeyse yok olmuş durumda. Bu da son gelen rakamlarda çok net bir şekilde görülüyor.

REKOR ARTIŞ YAŞANIYOR

2012 yılında ilk kazmanın vurulduğu dönüşümün çalışmaları kapsamında ciddi bir yol katledildi. Haber7’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan edindiği bilgilere göre 2012 yılında yüzlerle ifade edilen risk tespiti yapılan yapı sayısında 2014 yılında adeta rekor bir artış yaşanıyor.

2014’DE YÜZDE 200’Ü AŞTI!

2012-2013 yılları içerisinde toplamda 16 bin binaya riskli yapı tespiti konulup dönüşüm çalışmaları başlarken bu rakam 2014’ün yaklaşık 11 ayında yüzde 200’ün üzerinde bir artış ile 53 bine ulaştı. Söz konusu binalar içerisinde bağımsız bölümler diye adlandırılan konut, işyeri ve ofis sayısı ise 186 bini aştı.

SON 3 AYDA 4 BİN BİNA YIKILDI

Alınan verilere bakıldığında 2014'ün Ağustos ayına kadar 9 bin civarında olan yıkılan bina sayısında da son 3 ay içinde ciddi bir şekilde artış yaşandığı görülüyor. Eylül-Ekim-Kasım aylarını kapsayan 3 aylık periyotta her ay ortalama bin 250 binanın yıkımı gerçekleşirken bu zamana kadar yıkılan bina sayısı da toplamda 13 bine ulaşmış durumda..

YÜZDE 50’Sİ İSTANBUL’DAN!

Risk tespiti yapılan binaların tamamı vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda gerçekleştirildi. Türkiye genelinde risk tespiti yapılan yaklaşık 53 bin binanın 26 bini ise İstanbul’a ait. Bu da Türkiye genelinin risk tespiti yapılan yapıların yüzde 50’sinin İstanbul’da olduğu anlamına geliyor.

RİSKLİ YAPIDA BAŞI ESENYURT ÇEKİYOR

Bakanlık’tan elde edilen bir diğer bilgiye göre ise; çürük yapı stokunun büyük bir bölümünün yer aldığı İstanbul’da, en riskli ilçeler sıralamasında başı 2 bin 216 bina ile Esenyurt çekiyor. Esenyurt’u sırasıyla bin 762 bina ile Küçükçekmece, bin 728 bina ile Eyüp, bin 721 bina ile Kadıköy, bin 596 bina ile Kâğıthane, bin 304 bina ile Sancaktepe, bin 222 bina ile Ümraniye,  bin 205 bina ile Maltepe, bin 174 bina ile Kartal ve bin 107 bina ile Bağcılar izliyor.

BİN 171 BİNA İÇİN İTİRAZ YAPILDI

Kanun kapsamında her malikin riskli yapı tespitinin kendisine tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içerisinde itiraz etme hakkı olduğunu da vurgulayan bakanlık yetkilileri bu zamana kadar riskli yapı diye tespit edildikten sonra itiraz edilen bina sayının bin 171 olduğunu bunun 778’nin teknik heyet tarafından incelendiğini ve 646’sının itirazının reddedilip, 104’ünün ise incelemeye devam edildiğini belirtirken teknik heyet tarafından incelemeye alınacak bina sayısının ise 393 olduğunu aktardı.

2015'TE HEDEF 800 BİN ADET

Kentsel dönüşümde hedef 20 yılda toplam 6,5 milyon bağımsız birimin dönüştürmek. Bakanlık yetkilileri bugün itibari ile dönüşüm çalışmaları devam eden 562 bin 456 adet bağımsız birim olduğunu belirtiyor. 2015 yılında dönüşümü hedeflenen 200.000 adet bağımsız birimin olduğunu da aktaran yetkililer 2015 sonunda yaklaşık 800 bin adet bağımsız birimin dönüşümünün de tamamlanmış olacağını söylüyor.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 30
  • fmp 9 yıl önce Şikayet Et
    biz hep en ilkel öğrenme yöntemi olan deneme -yanılma yoluylamı yaşayacağız? ada bazında dönüşüm ve site tipi yaşamdan başka alternatifi olmayan imar planı dayatmasının neticelerini sosyal etkilerini hiçde hesaplamayan yerel yönetimlerin aklı nerede? siteleşerek millete 3-6 katı pahalı konuttan başka alternatif sunmamanında bedelini düşünüyormu yerel yönetimler? peki mahalle hayatını yok etmenin bedeli ne olacak? ya yüksek yapılaşmanın teşviki ile gelen binbir türlü sorun hesaplanıyormu acaba? soysuz ,bağlarından kopuk uyuz ve aidiyetsiz yerel değerleri ve estetiği yansıtmayan yapılarda doğup büyüyenler ne gibi insanlara dönüşmüşler peki?
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Mevcut binalarımızın riskli olduğu ortadayken Kentsel dönüşümü rantla açıklamak beyin varsa bile bu nimeti kullanmamaktır. Zaten öyle her binaya riskli raporu verilmiyor. Rantı Devletin alması demek herkesin paylaşması demek buna karşı çıkmak da anlamsız ama burada devletin rant falan aldığı da yok. Bilakis devlet kira yardımıyla ve uygun kredi desteğiyle fedakarlık yapıyor. Ama binaların bir yenilenme maliyeti var, bunun karşılanması lazım. Ne istiyordunuz devlet herkesin binasını hibe olarak yenilemesini mi istiyordunuz? Bunu istiyorsanız peki karşılamaya hazır mısınız bunun size düşen kısmını? Varsa fikri olan söylesin, yoksa boşa konuşmasın. Deprem olduğu zaman da ağlamasın
    Cevapla
  • RUHİ 9 yıl önce Şikayet Et
    Resim gayet mantıklı İş bölgesi bir yere toplanmış yeşil ve ev bölgeleri daha dışarda
    Cevapla
  • mağdur. 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu görüntü Bursaya ait. Binaların yapıldığı yer tüm tarihi görselliği bitiren, şehrin silüetini tamamen yok eden bir yapı topluluğu, tarihi camilerin hemen dibinde, ucube bir yapı yığını olarak gözüküyor. Bu yapı yığınına izin veren, tarihinin saklanmasını isteyenlerdir. Allah C.C. ecdadından ve geçmişinden utanmayan, öğünen, akıllı dirayetli yöneticiler nasip etsin.
    Cevapla
  • ADALET 9 yıl önce Şikayet Et
    bu istatistiği hazırlayan şahsı iyi bir eğitmek gerek ÇÜNKÜ istanbuldaki en yeni binalar esenyurttadır ve istanbulun depreme en dayanıklı ilçeside esenyurttur ... cehalet en büyük düşmandır ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'