Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan ilişkileri

Gürcistan Parlamentosu Başkanı Usupaşvili,Türkiye, Gürcistan ve AzerbaycanParlamentoları Dışişleri Komisyonu Başkanları ve heyetini kabul etti

Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan ilişkileri
Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan ilişkileri
GİRİŞ 28.11.2014 14:11 GÜNCELLEME 28.11.2014 14:11

Gürcistan Parlamentosu Başkanı Davit Usupaşvili, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan Parlamentoları Dışişleri Komisyonu Başkanları ve heyetini kabul etti.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Ahmet Berat Çonkar, Gürcü ve Azeri mevkidaşları Tedo Japaridze ile Samad Seydov ve parlamento heyetlerinin, Kutayisi kentinde parlamento binasındaki kabulünde, üç ülke arasındaki ilişkiler ele alındı.

Basına kapalı yapılan kabul bir saat sürerken, Gürcistan Parlamentosu Başkanı Usupaşvili, görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında, üç ülkenin bölgede stratejik ortak olduklarını, bu ortaklığa bağlı kalacaklarını söyledi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Çonkar da AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde hem Türkiye'de hem Gürcistan'da üst düzey ziyaretlerin gerçekleştiğini, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Gürcistan Devlet Başkanı Giorgi Margvelaşvili'nin karşılıklı ziyaretleri olduğunu hatırlatarak, Gürcistan Parlamento Başkanı Usupaşvili ile görüşmelerinde stratejik anlamda gelişen ilişkileri, Gürcistan'ın toprak bütünlüğü, Abhazya ve Güney Osetya konularını değerlendirdiklerini ifade etti.

Çonkar, "Hem Azerbaycan tarafından hem Türkiye tarafından Kafkasya bölgesi politikalarımızda nasıl daha iyi eşgüdüm sağlayabileceğimizi, daha iyi ortak projeler gerçekleştirmek için neler yapabileceğimizi konuştuk" dedi.

Ahmet Berat Çonkar, görüşmede ayrıca, uluslararası siyasi ve jeopolitik meselelerin ele alındığını belirterek Türkiye'nin bölgeye bakışını, Gürcistan ve Azerbaycan'ın Avrupa ve Atlantik yapılarıyla entegrasyonu noktasındaki çabalarına verilen desteği ve bu bağlamda liderlik rolü üstlenmesini hatırlattıklarını vurguladı.

Azerbaycan Parlamento Dışişleri Komisyonu Başkanı Seydov da Gürcistan'daki temasları sırasında bu ülkeden çok büyük siyasi destek gördüklerini, bunun hem Azerbaycan hem de Türkiye için çok önemli olduğunu belirtti.

Seydov, gelecekte bu toplantıların farklı seviyelerde de düzenleneceğini ifade ederek, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ve Dişişleri Bakanı Tamar Beruçaşvili ile akşam benzer konuları ele almak üzere bir araya geleceklerini bildirdi.

TBMM heyetinde yer alan MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan da sınırda yaşayan biri olarak, Türkiye'nin Azerbaycan ve Gürcistan ile işbirliğinin önemini iyi bildiğini dile getirerek, Türkiye'den gelen heyette iktidar ve muhalefetin temsil edilmesinin, bu durumun Gürcistan ve Azerbaycan heyetlerinde de görülmesinin, üç ülke arasındaki işbirliğinin en güzel göstergelerinden birisi olduğunu söyledi.

Gürcistan'ı ziyaret eden Türkiye ve Azerbaycan parlamentoları heyetleri, bu akşam Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ve Dışişleri Bakanı Tamar Beruçaşvili tarafından kabul edilecek. Heyetler yarın Gürcistan'dan ayrılacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mehmet Büyükekşi'den olay yaratacak sözler!
ABD'den Netanyahu'ya tarihi Gazze cevabı: Aşırılık yanlısı ve ırkçı hükümetiniz...