Mavi Marmara ile ilgili UCM'ye yapılan başvuru

Dışişleri Bakanlığı:

Mavi Marmara ile ilgili UCM'ye yapılan başvuru
Mavi Marmara ile ilgili UCM'ye yapılan başvuru
GİRİŞ 13.12.2014 13:07 GÜNCELLEME 13.12.2014 13:07

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine yönelik saldırısı sonrasındaki hukuki sürecin tam bir şeffaflık içinde yürütüldüğünü, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcılığı'na yapılan başvuru konusunda basında bir takım gerçeklerle bağdaşmayan iddiaların yer aldığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail’in Gazze’ye insani yardım götüren uluslararası yardım konvoyuna 31 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirdiği saldırı bağlamında Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı'na yapılan başvuruyla ilgili olarak basında bir takım gerçeklerle bağdaşmayan iddiaların yer aldığı görülmektedir" denildi.

Saldırısı sonrasında hukuki sürecin tam bir şeffaflık içinde yürütüldüğü belirtilen açıklamada, BM Soruşturma Paneli’ne Türkiye'nin elindeki tüm ilgili bilgi, belge ve kanıtları içeren ulusal raporun sunulduğu hatırlatıldı. Açıklamada, ulusal rapora erişimin mümkün olduğu belirtilerek, "Nitekim, panelin eş başkanlarının yayınladığı nihai raporda da İsrail güçlerinin işlediği suçlar, raporumuz temelinde açıklıkla yer almıştır" hatırlatması yapıldı.

UCM savcısının 6 Kasım 2014 tarihli ön inceleme raporunu ulusal raporu da dikkate alarak hazırladığı kaydedilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Ulusal raporumuzda yer alanlar dışında elimizde Uluslararası Ceza Mahkemesi nezdinde yapılan başvuruya yardımcı olabilecek bir belge ya da bilgi bulunmamaktadır. Kaldı ki savcı, elindeki veriler ışığında İsrail’in saldırısında savaş suçu oluştuğunu ortaya koyan makul hukuki temel bulunduğunu da açıklamıştır. Bunun ötesine gidilerek, savcı tarafından soruşturma açılmaması, herhangi bir bilgi ya da belge eksikliğinden kaynaklanmamıştır. Savcının bu kararının Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni kuran Roma Statüsü çerçevesinde farklı saik ve gerekçelere dayandığı anlaşılmaktadır."

Bakanlık açıklamasında, Türkiye'nin UCM'ye taraf olmadığı hatırlatılarak, mahkemeyle ilişkilerin ileride Türkiye aleyhine emsal oluşturmayacak biçimde yürütülmesine de özen gösterildiği bildirildi.

Açıklamada, "Mavi Marmara saldırısıyla ilgili olarak İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dört İsrailli yetkili hakkında kırmızı bülten çıkarılması talebi hususunda Bakanlığımızın istişari görüş ve değerlendirmesi ilgili kurumlarımızla paylaşılmıştır" ifadesi yer aldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı
23 Nisan kutlamasındaki Dilan Polat rezaletine soruşturma