Senegal'de Afrika'da Barış ve Güvenlik Forumu düzenleniyor

Fransa Savunma Bakanı Le Drian: "Fransa, Afrika'nın güvenliğini tek başına sağlayabilecek kapasiteye ulaşması konusundaki desteğini sürdürecek"

Senegal'de Afrika'da Barış ve Güvenlik Forumu düzenleniyor
Senegal'de Afrika'da Barış ve Güvenlik Forumu düzenleniyor
GİRİŞ 15.12.2014 16:12 GÜNCELLEME 15.12.2014 16:12

Fransa Savunma Bakanı Jean Yves Le Drian, güvenliğini tek başına sağlayabilmesi konusunda Fransa'nın Afrika'ya yardıma devam edeceğini söyledi.

Senegal'in başkenti Dakar'da "Afrika'da Barış ve Güvenlik Forumu"nun açılışındaki konuşmasında Le Drian, forumun Afrika'da barış için mücadelede eksik olan parçanın koyulmasını sağlayacağını ifade etti.

Le Drian konuşmasında, Paris'te 6-7 Aralık 2013'te düzenlenen Fransa-Afrika Zirvesi'ne de değindi. Zirvede güvenliği kendilerinin sağlaması için Afrikalı güçlerin kapasitesinin artırılması önerisinde bulunulduğunu hatırlatan Le Drian, bunun da işbirliğiyle mümkün olabileceğine dikkati çekti.

Afrika'nın Nijerya ve Kamerun'da Boko Haram örgütüyle mücadele, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki silahlı milisler, Libya'nın güneyindeki güvensizlik ortamı gibi birçok sorunla karşı karşıya kaldığını belirten Le Drian, bu sorunların Sahel bölgesinin tümünde istikrarsızlık kaynağı olduğunu vurguladı.

Afrikalı ve Fransız askerlerin çabalarını memnuniyetle karşıladığını dile getiren Fransa Savunma Bakanı, "Barış operasyonlarının tümünde Afrika askerleri, birliklerin temelini oluşturuyor. Ayrıca, Fransa'nın fedakarlığı Afrika ülkelerinin yanında olacağına dair verdiği dayanışma sözünü gösteriyor. Fransa, Afrika'nın güvenliğini tek başına sağlayabilecek kapasiteye ulaşması konusundaki desteğini sürdürecek" dedi.

İlk kez düzenlenen uluslararası foruma Afrika ve diğer kıtalardan, aralarında genelkurmay başkanları, eski devlet başkanları, sivil toplum kuruşları temsilcilerinin de bulunduğu 300 kişi katılıyor.

Senegal Başbakanı Muhammed Bun Abdullah Dionne'nin başkanlık ettiği forumun yarın sona ermesi bekleniyor. Yarınki kapanış oturumuna Çad Devlet Başkanı İdris Debi, Mali Devlet başkanı İbrahim Bubacar Keita ve Afrika Birliği'nin dönem başkanlığını yürüten Moritanya'nın Devlet Başkanı Muhammed Velid Abdülaziz'in katılması öngörülüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kral 2. Abdullah'tan son dakika operasyon açıklaması! İsrail'i resmen uyardı
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt