BM üyeleri Kuzey Kore'nin UCM'ye sevkini istiyor

BM Genel Kurulu, Kuzey Kore'de işlenen insanlığa karşı suçların UCM'de yargılanması için BM Güvenlik Konseyi'ne çağrı yaptı

BM üyeleri Kuzey Kore'nin UCM'ye sevkini istiyor
BM üyeleri Kuzey Kore'nin UCM'ye sevkini istiyor
GİRİŞ 18.12.2014 21:47 GÜNCELLEME 18.12.2014 21:47

BM Genel Kurulu'nda onaylanan karar tasarısında, BM Güvenlik Konseyi'ne, Kuzey Kore'de işlenen insanlığa karşı suçların Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) yargılanmasını temin etme çağrısı yapıldı.

Daha önce BM Genel Kurulu 3. Komitesi'nde kabul edilen tasarıda Kuzey Kore'de işlenen insan hakları ihlalleri, işkence, sistematik katliamlar, toplama kamplarında uygulanan işkence ve aç bırakma gibi kötü muameleler kınanarak BM Güvenlik Konseyi'nden bu suçların faillerinin hesap vermesi için konunun UCM'ye sevk edilmesi ve sorumlulara yaptırım uygulanması talep ediliyor.

Oylamada 116 ülke lehte oy kullanırken 20 ülke red, 53 ülke de çekimser oy kullandı. Kuzey Kore'nin BM Daimi Temsilcisi Ja Song Nam, Genel Kurul'da yaptığı açıklamada, insan hakları konusunda diyaloğa açık olduklarını ancak bu konunun politik baskı aracı ve rejim değişikliğine bahane olarak kullanılmasını kabul etmeyeceklerini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi geçen hafta yapılan kapalı oturumda Kuzey Kore'deki durumun Konsey'in gündemine alınmasını kararlaştırmıştı. 22 Aralık Pazartesi günü gerçekleştirilecek toplantıda konunun değerlendirilecek ancak Kuzey Kore'nin UCM'ye sevki, Çin'in veto yetkisini kullanma ihtimali nedeniyle beklenmiyor.

Kuzey Kore konunun gündeme alınması üzerine karşı atağa geçerek ABD Kongresi'nde açıklanan CIA'nın işkence raporunun BMGK gündemine getirilmesini istemiş ancak sonuç alamamıştı.

Genel Kurul Suriye ve İran'daki ihlalleri de kınadı

BM Genel Kurulu, daha önce 3. komite tarafından kabul edilen ve İran ile Suriye'deki insan hakları ihlallerini kınayan karar tasarılarını da onayladı.

Yasal bağlayıcılığı olmayan tasarılarda, Suriye hükümetinin 2011'de başlayan iç savaşta sivillere karşı ağır silahlarla şiddet uyguladığı ve insan haklarını açık bir şekilde ihlal ettiği belirtilerek, bu durum kınandı. Tasarıda ayrıca terör örgütü IŞİD'in bölgede giderek artan şiddet eylemleri de kınandı.

İran tasarısında da, ülkedeki idamların yanı sıra işkence, kötü muamele, toplantı, gösteri yürüyüşü, ifade özgürlüğü ihlalleri, azınlıklara ve kadınlara ayrımcılık yapılması gibi uygulamalar eleştirilerek, İran'a bu konuları düzeltme çağrısı yapıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul'dan 11 kat daha büyük! Tarih verdiler: Şeytan lakaplı kuyruklu yıldız yaklaşıyor!
İsrailli gazete Erdoğan fotoğrafıyla yayınladı: Türk planı