HDP Eş Başkanı Demirtaş, Tekirdağ'da

Demirtaş: "Ortadoğu coğrafyasını Libya'dan, Suriye'den Filistin'den, Tunus'tan Irak'a ve şimdi gördüğünüz gibi Avrupa'nın merkezi Paris'e kadar yaşananları izliyorsunuz. Halklarımızın başına getirilen bu felaketlerin nedeni halkın kendisi değildir"

HDP Eş Başkanı Demirtaş, Tekirdağ'da
HDP Eş Başkanı Demirtaş, Tekirdağ'da
GİRİŞ 11.01.2015 17:55 GÜNCELLEME 11.01.2015 17:55

HDP Genel Başkanı Demirtaş, "Ortadoğu coğrafyasını Libya'dan, Suriye'den, Tunus'tan, Irak'a ve şimdi gördüğünüz gibi Avrupa'nın merkezi Paris'e kadar yaşananları izliyorsunuz. Halklarımızın başına getirilen bu felaketlerin nedeni, halkın kendisi değildir" dedi.

Demirtaş, partisinin Çorlu Spor Salonu'nda yapılan Tekirdağ 1. İl Kongresi'nde, hükümetin yanlış politikalar izlediğini savundu.

Bu topraklardaki bütün halklar, Türkiye Cumhuriyeti'nin her bir yurttaşı, eşit ve onurlu bireyleri olarak özgürlüklerine kavuşmadıkları müddetçe hiç kimsenin rahat ve huzur bulamayacağını ifade eden Demirtaş, hükümetin sorunları çözmek yerine daha da karmaşık bir hale getirdiğini ileri sürdü.

"Ortadoğu coğrafyasını Libya'dan, Suriye'den, Filistin'den, Tunus'tan, Irak'a ve şimdi gördüğünüz gibi Avrupa'nın merkezi Paris'e kadar yaşananları izliyorsunuz. Halklarımızın başına getirilen bu felaketlerin nedeni halkın kendisi değildir" diyen Demirtaş, şöyle devam etti:

"Biz anamızdan doğarken etnik kimliğimizi seçme şansına sahip değiliz. Allah bizi nasıl yaratmışsa Kürt, Türk, Arap, Çerkez, Pomak, Boşnak kimliğimiz neyse, hayata geldiğimiz ve nefes aldığımız anda eşit onurlu birer insan olma hakkına sahibiz. Bizi birbirimize karşı üstün göstermeye ya da başka kimlikleri aşağıda göstermeye çalışanlar, ya da bizi dinimizden, mezhebimizden dolayı birbirimize düşman hale getirmeye çalışanlar Ortadoğu'daki felaketlerin gerçek nedenidir. Bizi birbirimize bıraksalar, halklar el ele, omuz omuza verebilse aslında çözülmeyecek bir sorun yok.''

Türkiye'nin Fransa'dan daha büyük tehdit altında bulunduğunu, IŞİD'in barbarlığının Türkiye'nin sokaklarında gezdiğini öne süren Demirtaş, şöyle konuştu:

"Binlerce kişi Türkiye'den gidip IŞİD'e katıldı. Suriye'de, Rojova'da ve Kobani'de (Ayn el Arap) IŞİD'in teröristliğini yapıyorlar fakat Türkiye'de IŞİD'e katılanlarla ilgili tek bir soruşturma yok. Bunlar nasıl gittiler, kim örgütlüyor, hangi dernekler, hangi kurumlar adı altında IŞİD'e eleman kazandırılıyor. Bunlar bilinmeyen şeyler değil. Rahatlıkla Türkiye'den eleman devşirip götürebiliyorlar. Sadece Türkiye'den mi, dünyanın her yerinden IŞİD barbarları Türkiye'ye geliyor. Buradan da elini kolunu sallayarak Suriye'ye gidiyor ama onlarla ilgili Türkiye'de yapılmış tek bir operasyon yok. Tek bir engelleme girişimi yok. Hükümet IŞİD'le bu dansının faturasını korkarım ki hepimize ödetecek."

Paris'teki terör saldırıları

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, Paris'te yaşanan terör saldırılarına ilişkin düşüncelerinin sorulması üzenine, Paris'te yaşanan katliamın daha çok tartışılacağını, buna benzer katliam girişimlerinin dünyanın birçok yerinde de yaşanılabileceğini söyledi.

Ortaya çıkan durumun bütün dünyayı tehdit edecek bir aşamaya geldiğini, buradan bir İslamofobi çıkartmanın yanlış olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Bu ve benzeri barbarlığa karşı Türkiye başta olmak üzere Müslümanlar yeterli tepkiyi göstermezlerse bunun altından da başka sorunlar çıkabilir. Özellikle medyadaki yazıları okuyoruz. Birçok insan Paris'teki katliamdan sevinç, mutluluk duymuş gibi bir duyguyu veriyor. İnsanlar katledildiğinde siz bundan sevinç duyuyorsanız, insanlığınızı yitirmişsiniz. Bunun Müslümanla bir alakası yok" ifadesini kullandı.

Dmirtaş, çözüm sürecinin hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine ise şöyle konuştu:

"Önümüzdeki dönemlerde daha yoğun bir görüşme trafiğinin olmasını bekliyoruz. Çünkü seçime çok az süre kaldı. Hükümet ne adım atacaksa bunu çıkıp halka ve kamuoyuna açıklaması lazım ama şunu da belirteyim, ben HDP'nin eş genel başkanı olarak hükümetin müzakere sürecini bu kadar kapalı kapılar arkasında tutma girişimini doğru bulmuyorum. Bize kalsa daha açık daha şeffaf ve halkın her aşamadan haberinin olduğu bir süreç yürütmek gerekir. Biz bu konuda ısrarcı olacağız.''

Bedelli askerlik

Bedelli askerlikle ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine Demirtaş, hükümetin çıkarttığı bedelli askerliğin adil olmadığını kaydetti.

Bedelli askerliğe karşı olduklarını, vicdani ret yapılması gerektiğini, askere gitmek istemeyenlerin başka kamu işlerinde gönüllü görev yapmalarınını savunduklarını dile getiren Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bedelli çıkarttılar ama öncekine göre hem yaş farkı hem de miktar farkı çok yüksek. Önceki dönemde bedellinin miktarını ödeyenlerle 18 bin lira ödeyenler arasındaki farkı bence hükümetin iade etmesi lazım. 2 yıl içerisinde bu kadar haksızlık olur mu? Ne değişti 2 yıl içerisinde. 2 yıl önce bedelliden yararlanmak zorunda kalanların suçu, günahı neydi? Bence hiç Anayasa Mahkemesine gerek kalmadan bunu kesinlikle insanlara iade etmeliler."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dünya bu görüntüyü konuşuyor! Üniversitenin binasına keskin nişancı yerleştirdiler
Kamuda tasarruf dönemi! İlk etapta bin araç satılacak