Diyarbakır'da DİSKİ'ye ait tesislerin elektriğinin kesilmesi

DEDAŞ Genel Müdürü Karagüzel'in Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak ile yaptığı görüşmede "oluşturulacak komisyonlar tarafından uzlaşmanın sağlanması" kararının ardından iki kurum arasındaki gerginlik sona erdi

Diyarbakır'da DİSKİ'ye ait tesislerin elektriğinin kesilmesi
Diyarbakır'da DİSKİ'ye ait tesislerin elektriğinin kesilmesi
GİRİŞ 23.01.2015 17:59 GÜNCELLEME 23.01.2015 17:59

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) Genel Müdürü Murat Karagüzel'in Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile yaptığı görüşmede "oluşturulacak komisyonlar tarafından uzlaşmanın sağlanması" kararının ardından iki kurum arasındaki gerginlik son buldu.

Diyarbakır'da DEDAŞ'ın yaklaşık 90 milyon lira borcu bulunduğu gerekçesiyle Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğüne (DİSKİ) ait atık su arıtma tesisinin elektriğini kesmesinin ardından DİSKİ ekiplerince herhangi bir bildirimde bulunulmadan kanalizasyon çalışması için iş makineleriyle kazılan DEDAŞ hizmet binasının önündeki çukur kapatıldı.

DEDAŞ tarafından elektrik, DİSKİ tarafından da su kesintisine son verildi.

Teminat alınmadan kesintiye son verilmesi

DEDAŞ yetkilileri, Diyarbakır 5. Asliye Hukuk Mahkemesinin, elektrik kesintisine ilişkin "ihtiyati tedbir" kararının ardından iyi niyet göstererek herhangi bir teminat beklenmeden elektrik kesintisine son verildiğini bildirdi.

Kararda, "İhtiyati tedbir talebinin kabulü ile dava değerinin yüzde 15'i oranında teminat yatırıldığında davalı kurum tarafından davacı lehine olacak şekilde elektriklerin tekrar bağlanması" ifadesine yer verildiğini aktaran yetkililer DEDAŞ'a bu kapsamda teminat yatırılmadığını kaydetti.

DEDAŞ yetkilileri, belediye ekiplerince hizmet binasının önünde kazı yapılması, suların kesilmesi, Siverek ve Silvan'daki DEDAŞ işletme şefliklerinin mühürlenmesiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldırdıklarını belirtti.

"Geçmişteki borçları ayrı tartışalım"

Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak, yaptığı açıklamada, 1,5 milyon insanın yaşadığı ilde elektrik kesintisinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Sağlıklı içme suyu hakkını engellemenin suç olduğunu savunan Kışanak, "Tüm imkanları seferber edip jeneratörle arıtma tesisini çalıştırmasak ve kentin kanalizasyonu Dicle nehrine bırakılsaydı nehir buradan Basra körfezine kadar kirlenecekti" dedi.

Kışanak, diyalog kapılarını hep açık bıraktıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Özelleştirme sonrasındaki tüm borçları kuruşu kuruşuna ödüyoruz. Özelleştirme öncesindeki borçla ilgili itilaflar var. Tebliğ ettikleri faturaların kabul edilip, ödenmesini istiyorlar. Halkın parasını çarçur edemeyiz. Haksız yere bir yerlere bu parayı harcayamayız. Yasadan önce yıllarca tahsil edilmemiş bir borç var. Geçmişteki borçları ayrı tartışalım, güncel ödemelerimizi yapıp yolumuza devam edelim. Bu nedenle borcumuzun olmadığını söylüyoruz. Ancak kapatılmış belgeler var. Bunların evrakları bile ortada yok. Önümüze koydukları faturaların takibini yapamıyoruz. Faturaların doğu olup olmadığını bilmiyoruz. Çıkarsınlar o belgeleri kamuoyuna ibraz etsinler, biz de ödeyelim."

"Dağıtım bedeli ödemiyoruz, ödemeyeceğiz de"

Konunun yasaya ve mevzuata uygun bir şekilde yapılması gerektiğine işaret eden Kışanak, "Bilimsel, teknik açıdan yasa ve mevzuatlara uygun bir çalışma yapılıp, hak edilen faturanın ortaya çıkmasını istiyoruz" diye konuştu.

Arıtma tesisi çok büyük güç ve enerjiyle çalıştığı için özel bir hat çektiklerine dikkati çeken Kışanak, şunları dile getirdi:

"Kendimiz için özel bir hat çektik. Hattı kendimiz döşemişiz, tesisi kendimiz kurmuş, bakımını ve onarımını yapmışız. Bu nedenle de onlara dağıtım bedeli ödemiyoruz, ödemeyeceğiz de. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) özel hattımızdan aldığımız elektrik için tüketim bedeli ödediğimizi, faturanın üzerine bir de dağıtım bedelinin eklendiğini ancak onların hattını kullanmadığımızı söyledik. Bunu ödememiz gerektiğini EPDK da belirtti. Ancak DEDAŞ'ın isteği haksız bir taleptir."

DİSKİ ekiplerince kanalizasyon çalışması için iş makineleriyle DEDAŞ hizmet binasının önündeki yolun kazılmasına da değinen Kışanak, kanalizasyonun mevzuata uygun döşendiğinin araştırılmasından sonra yolun kapatılması amacıyla çalışma yapıldığını belirtti.

Doğrudan diyalog yerine valilik üzerinden kendilerini yazılı bildirimde bulunmasını eleştiren Kışanak, "Mahkeme kararı ile elektriğimizi bağladık. Kentin su sorunu kalmadı. Bundan sonra her türlü görüşmeye açığız" şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor
TOKİ, 33 ilde arsa satışı yapacak