"Bağdat, Erbil, Ankara, Washington Bağlamında Kürt Petrolleri" Konferansı

DÜSİAMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şeyhanlıoğlu: "Barış süreci ve Türkiye'nin Irak Kürdistanı'yla ortak hareketi tarihi öneme sahip. Kürt petrolünün buradan gitmesi ve IŞİD'ın Kürtlere saldırıları doğrudan bağlantılıdır"

"Bağdat, Erbil, Ankara, Washington Bağlamında Kürt Petrolleri" Konferansı
"Bağdat, Erbil, Ankara, Washington Bağlamında Kürt Petrolleri" Konferansı
GİRİŞ 26.01.2015 18:17 GÜNCELLEME 26.01.2015 18:17

Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Siyasal Araştırmalar Merkezi (DÜSİAMER) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, "Barış süreci ve Türkiye'nin Irak Kürdistanı'yla ortak hareketi tarihi öneme sahip. Kürt petrolünün buradan gitmesi ve IŞİD'ın Kürtlere saldırıları doğrudan bağlantılıdır" dedi.

DÜSİAMER tarafından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde (İİBF) düzenlenen "Bağdat, Erbil, Ankara, Washington Bağlamında Kürt Petrolleri" konulu konferansta konuşan Şeyhanlıoğlu, 1918 yılından itibaren Sykes-Pico Anlaşmasıyla düzenin yıkıldığını, Şii blok ile batının beraber hareket ettiğini, asıl kavganın da bundan kaynaklandığını savundu.

"Barış süreci ve Türkiye'nin Irak Kürdistanı'yla ortak hareketi tarihi öneme sahip. Kürt petrolünün buradan gitmesi ve IŞİD'ın Kürtlere saldırıları doğrudan bağlantılıdır" diyen Şeyhanlıoğlu, çözüm sürecinin zor geçtiğini ancak bu süreçte herkese büyük görev düştüğünü dile getirdi.

Şeyhanlıoğlu, Müslümanın Müslümana düşman edilmek istendiğine işaret ederek, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Duhok Üniversitesi Diplomasi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Serdar Mosa Sharif de 1992 yılında Kürdistan bölgesinde çıkarılan mevzuatın halen yürürlükte olduğuna dikkati çekerek, bu mevzuata göre bölgedeki petrol ve gazın Irak halkının tümüne ait olduğunu söyledi.

Sharif, federal anayasanın 112. maddesi uyarınca, tüm Irak halkının gelirlerde pay hakkı bulunduğuna işaret ederek, "Bölgesel hükümetin bu kanun hükümlerine göre, 15 Ağustos 2005 sonrasında üretim alanlarında elde edilen gelirlerden payını alma hakkı vardır" ifadesini kullandı.

Bölgesel hükümetin, federal hükümet ve federal anayasanın 112. maddesi hükümlerine göre üretim alanlarıyla ilgili petrol işlemlerini yönetmek zorunda olduğunu anlatan Sharif, Ankara ve Erbil ilişkilerinin tarihi, bölgesel işbirliğinin İslam dünyasındaki önemi, petrol, barış, çatışma ve çözümü süreci ile Türkiye'nin Ortadoğu'da liderlik rolü konularında katılımcılara bilgi verdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti