"2B'ye talip olduk arazimizi kaybettik" iddiası

Denizli'nin Honaz ilçesinde orman vasfını kaybetmiş arazileri almak için 2B komisyonununa başvuran Akbaş mahallesi sakinleri, mevcut tapulu arazilerinin de ormana dahil edildiğini iddia etti

"2B'ye talip olduk arazimizi kaybettik" iddiası
"2B'ye talip olduk arazimizi kaybettik" iddiası
GİRİŞ 30.01.2015 16:08 GÜNCELLEME 30.01.2015 16:08

Honaz ilçesinde orman vasfını yitirmiş arazilerin, kullanıcılarına satışına ilişkin düzenlemeden yararlanmak için oluşturulan komisyona başvuran Akbaş Mahallesi sakinleri, mevcut tapulu arazilerinin de orman alanına dahil edilmesi nedeniyle mağdur olduklarını iddia etti.

Mahalle Muhtarı Nazmi Abaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6292 Sayılı Kanun ile "2B" olarak adlandırılan orman vasfını yitirdiği belirlenen arazilerin kullanıcılarına satışı hakkından yararlanmak üzere mahallerindeki bu nitelikteki araziler için oluşturulan ilgili komisyona başvurduklarını belirtti.

Bu başvuru üzerine Denizli Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki komisyonun yaptığı çalışma üzerine "2B" olarak belirlenmesini istedikleri arazileri satın almak bir yana Osmanlı döneminden bu yana tapulu olan arazilerinin "orman alanı" olarak tescil edildiğini ve tapularının artık geçersiz olduğunun söylendiğini iddia eden Abaş, "Biz 2B'den yararlanmak istedik ama tam tersi oldu. Köyün yüzde 80'i zarar gördü. Bu zararın, mağduriyetin bir an önce yetkililer tarafından giderilmesini talep ediyoruz" dedi.

Abaş, komisyon kararının araziye gelmeden masa başında alındığını da ileri sürerek, şunları kaydetti:

"Bizim elimizde, tarlalarımızı önceden de kullandığımızı gösteren belgelerimiz var. Osmanlı döneminden kalan belgelerimiz var. Orman müdürlüğü mağdur etmiştir. Bizim sınırlarımız Osmanlı padişahının verdiği fermana dayanarak çizilmiştir. Tarihimiz belki 600-700 yıllık. Biz 600-700 yıldan bu yana tarlalarımızı ekip dikiyoruz. Orman bölge müdürlüğü itiraz dilekçelerimizi de kabul etmiyor. Karşımızda muhatap bulamıyoruz. Adamın 100 yıllık, 200-300 yıllık arazisine orman müdürlüğü, 'dava açmanıza gerek yok, burası benim' diyor. Köylüyü mağdur ettiler."

Mahalle sakinlerinden Mustan Bozdemir ise yapılan çalışma nedeniyle 100 yıllık tarlasını tamamen orman sayıldığını ve kendilerine hiçbir açıklama yapılmadığını öne sürdü.

Sabri Dolan da üzerinde tek bir ağaç olmayan tarlasının orman sınırları içine dahil edildiğini iddia ederek, "Burası yeni bir tarla değil, en azından 150-200 yıldır o tarla sürülüyor ve yaşım itibariyle 50 yıldır bildiğim, tarlamda şu an tek bir çam ağaç yok" şeklinde konuştu.

"Orman niteliğini yeniden kazanan yerleri dahil ediyoruz"

Denizli Orman Bölge Müdürü Mustafa Korucu, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, söz konusu kanunla 1981 tarihinden önce orman niteliğini kaybetmiş, fiilen tarla olarak kullanılan yerlerin, 2B olarak orman vasfı dışına çıkarıldığını belirtti.

Bununla birlikte orman sınırları içinde olmasına karşın tarla olarak kullanılmış ama uzun süre ekilip biçilmemesi orman varlığına da yakın oluşuyla yeniden orman niteliği kazanmaya başlayan yerler olduğunu anlatan Korucu, "Eski tarlaların ekip bilememesinden dolayı bazı yerler 2B'ye konu edilemiyor. 1981'den önce ekmiş dikmiş ama tekrar orman olmuş, orası artık tarla vasfını kaybetmiş yerler. Bunlar da 2B dışında değerlendiriliyor" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'den Netanyahu'ya tarihi Gazze cevabı: Aşırılık yanlısı ve ırkçı hükümetiniz...
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor