Yurt çapında Öcalan protestoları

Abdullah Öcalan’ın yakalanarak Türkiye’ye getirilmesinin 16'ncı yıldönümü HDP ve DBP üyelerinin yürüyüşle protesto edildi.

GİRİŞ 15.02.2015 17:35 GÜNCELLEME 15.02.2015 18:25
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilişinin 16'ncı yıldönümü olan 15 Şubat nedeniyle, Fatih Saraçhane'de toplanan yaklaşık 300 kişi protesto gösterisi düzenledi.

Eyleme HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan ve ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy da katıldı. Öcalan'ın posterlerinin açıldığı eylemde grup sık sık Biji serok Apo, Öcalan'a özgürlük sloganları attı. Grup daha sonra buradan Aksaray'a yürümek istedi. Park çevresinde TOMA'larla yoğun güvenlik önlemi alan çevik kuvvet polisi grubun yürüyüşüne izin vermedi. HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de grubun yürüyüşüne izin vermeyen emniyet müdürüyle tartıştı. Polis müdürüne yürüyüşe izin verilmemesi durumunda çıkan olaylardan sorumlu olmayacağını söyleyen Tuncel, Ben şu an aradan çıkıyorum dedi. Polis müdürü de Vicdanen de aradan çıkıyor musunuz diyerek Tuncel'den basın açıklamasını Saraçhane Parkı'nda yapmalarını istedi. Bir süre kendi aralarında görüşen Sebahat Tuncel ve beraberindekiler daha sonra yürüyüş yapmaktan vazgeçerek basın açıklamasını Saraçhane Parkı'nda gerçekleştirdi. 

YÜKSEKDAĞ: ÖCALAN'IN ÇÖZÜM İRADESİNİN ARKASINDAYIZ

İlk olarak HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ konuştu. Yüksekdağ; Dayatılan kompla rejimine ve siyasetine karşı, sayın Abdullah Öcalan'ın bu demokratik, barışçıl, çözüm iradesinin arkasındayız. Eğer gerçek bir liderlik tavrı sergilerseniz halklar o liderlik tutumunun arkasında durur. İşte biz bugün de dayatlan komploya, komplonun değişik biçimde karşımıza çıkarılmasına karşı Öcalan'ın özgürlüğünün hepimizin özgürlüğü olduğunu bilerek, onun siyasi iradesinin bütün bölge ve Türkiye halklarına barışın, özgürlüğün, demokrasinin yolunu açtığını bilerek bu iradenin arkasındayız" dedi. 

Açıklamaların ardından grup olaysız dağıldı.

SURUÇ'TA OLAYLAR

ŞANLIURFA'nın Suruç İlçesi'nde, Abdullah Öcalan’ın Kenya'da yakalanarak Türkiye’ye getirilişinin yıl dönümünü nedeniyle yolları barikat kurarak kapatan ve Jandarmaya taş atan gruba biber gazı ve basınçlı suyla müdahale edildi. Jandarmanın müdahalesi ile sonlandırılan gerginlikte 2'si Suriye uyruklu 10 kişi gözaltına alındı.

Öğle saatlerinde Suruç'un Aligör Mahallesi’nde toplanan yüzlerini maske ve poşuyla kapatan kalabalık, Öcalan'ın yakalanmasının yıl dönümünü protesto gösterisi yaptı. Terör örgütü ve elebaşı lehine slogan atan ve çöp konteynırlarını devirerek barikat oluşturarak yolları kapatan grubun yasa dışı gösterisi üzerine olay yerine jandarma ekipleri sevk edildi.

Bölgeye giden jandarma ekipleri, dağılmaları yönünde yaptığı uyarıya kalabalık taş atarak karşılık verdi. Jandarma ekipleri, uyarılara rağmen dağılmayan ve taş atmayı sürdüren gruba, biber gazı ve zırhlı araçlardan basınçlı su sıkarak müdahale etti.

Şanlıurfa'dan takviye birliklerin gelmesiyle sonlandırılan gerginlikte, jandarma ekipleri eyleme katıldığı belirlenen 2’si Suriye uyruklu 10 kişiyi gözaltına alındı. Mahallede jandarma önlemini artırırken, gerginliğin sona ermesinin ardından barikatla kapanan yol ise zırhlı araçlar tarafından temizlenerek ulaşıma açıldı.

AĞRI

Ağrı’da aralarında HDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy ve Belediye Başkanı DBP'li Sırrı Sakık'ın da bulunduğu 200 kişi, Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilmesinin, 16'ncı yıldönümünü yürüyüşle protesto etti. 

ADANA

ADANA'da Öcalan fotoğrafları ile yürüyen grubu, polis ekipleri takip etti. 5 Ocak Meydanı'nda toplanan yaklaşık 2 bin kişilik grup, Gülbahçesi Mahallesi'ne yürüyüşe geçti. 

ŞANLIURFA

Şanlıurfa'daki yürüyüşe katılan Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, ağabeyinin sadece Kürtlerin değil tüm Ortadoğu halklarının özgürlüğünü istediğini söyledi.

Güneydoğu'da bir çok ilde  Kepenk kapatıldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki birçok kent merkezi ile ilçede işyerleri açılmadı. Bazı illerde protesto yürüyüşü ve basın açıklaması yapan gruplarla güvenlik güçleri arasında olaylar çıktı.

ŞIRNAK

Şırnak kent merkezi ve ilçelerinde kepenkler açılmazken, HDP ve DBP il binalarına siyah bez asılarak, Öcalan'ın yakalanarak Türkiye'ye getirilmesi protesto edildi.

CİZRE'DE MÜDAHALE 

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde, toplanarak yasa dışı gösteri yapan gruba polis gaz bombaları ve basınçlı su ile müdahale etti. Fırınlar dışında tüm kepenklerin kapalı olduğu ilçede, protesto yürüyüşü için Sur Mahallesi'nde bulunan Nevruz Alanı'nda toplanmaya başlayan göstericiler ile polis arasında olaylar çıktı.

YORUMLAR 12
  • allah u ekber 9 yıl önce Şikayet Et
    tevhidi musluman olmak sart
    Cevapla
  • dirbey duygun 9 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar bu adamlar samimi degiller inanın degiller bu işin sonu fiyaskoya gidiyor........ aşagı cografyada da olanları görmüyor bunlar ..kobanideki olayı direniş diye zafer diye anlatıyorlar .ya koalisyon ucakları olmasa .duman olmuştunuz....hainlık ya ..bunlardan köy kasaba olmaz ya ..bence böçlgesel bir birleşmeyle kuzey ıarkı icine alan bir yönetimle .bunları barzaninin kucagına bırakmak
    Cevapla
  • erdal 9 yıl önce Şikayet Et
    Sevinin sevinin bakalim nere kadar
    Cevapla
  • Ahmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Herkesin protesto ve kutlama etmeye hakkı var ama adam gibi kırıp dükmeden kimseyide mağdur etmeden zulüm ve ölüm etmeden ben olsam kutlamalarına izin veririm poliste gitmesin onların seyrine kutlamamı protestomu yapsinlar ama polisle askerle çatışmadan insanca talep etsinler karşılarındakide eşek değil ya diyalogla artık tarihe karışıyor taş sopa molotof silah... devri bitiyor çok şükür bu çözüm süreciyle. işte insanca kutlansa protesto edilse izin verilir olaylar çıkmadan ama amaç bağciyi dövmek gerçi bağ falan ortada yok henüz akıllanin artık güzel şeyler olacak bağlar bağçalar bostanlar...
    Cevapla
  • ali bozkurt 9 yıl önce Şikayet Et
    Faşistler siz ancak ara sokakta kaçan savunmasız ve tek bir kişiye gücünüz yeter
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor