Paker: Bu yoldan geriye dönüş yok

Doğu Anadolu Bölgesi Akil Adamlar Heyeti Başkanı Can Paker çözüm sürecini değerlendirdi. Paker, "Artık süreçten geriye dönüş olmaz" dedi.

Paker: Bu yoldan geriye dönüş yok
Paker: Bu yoldan geriye dönüş yok
GİRİŞ 16.03.2015 09:21 GÜNCELLEME 16.03.2015 09:21
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Abdullah Öcalan’ın 28 Şubat’ta yaptığı “silahsızlanma çağrısı” ile birlikte gözler PKK’nın atacağı adımlara çevrildi. Doğu Anadolu Bölgesi Akil Adamlar Heyeti Başkanı Sivil Toplumcu Nafiz Can Paker yaşanan süreci AKŞAM’a değerlendirdi.

Paker, “Türk toplumunun büyük çoğunluğu ile özellikle Doğu Anadolu Bölgesi barış sürecinin başarıya ulaşmasını istiyor. Aradan geçen süreç içerisinde herkes çatışmasız dönemin ve barış imkânın ileride nasıl bir yaşam getireceğini gördü” dedi. İşte Paker’in süreç ile ilgili analizleri:  

BU GELİŞME BEKLENEN BİR OLAYDI 

“Bu gelişmenin çok önemli bir olduğunu düşünüyorum. Beklenen bir olaydı. Ben de bekliyordum. Silah bırakma konusu bu kadar ciddi şekilde gündeme gelmişti.  Ancak bu denli değil. Yani bir kongre toplanması ve bu yönde kararlar alınması şeklinde değildi. Her iki taraf beraberce bildiriyi okudular. Bunlar gösterge olarak önemli.” 

BARIŞIN NE GETİRECEĞİ GÖRÜLDÜ

“Türk toplumunun büyük çoğunluğu ile özellikle Doğu Anadolu Bölgesi barış sürecinin başarıya ulaşmasını istiyor. Aradan geçen süreç içerisinde herkes çatışmasız dönemin ve barış imkânın ileride nasıl bir yaşam getireceğini gördü. Bütün siyasi aktörler toplumun taleplerine göre davranır. Bu insanlar da ileride siyaset yapacaklar. O yüzden siyasetçiler de kendilerinin onaylanmasını bekleyecektir. Dolayısıyla siyasiler toplumsal talebin dışında çok fazla değişik davranamaz. Buradan bakınca bugün gelinen noktanın beklenen bir nokta olması da doğrudur."

BAZEN İNİŞLER VE ÇIKIŞLAR OLDU

Toplum er ya da geç böyle bir noktaya gelecektir. Süreçte bugüne kadar bazı iniş çıkışlar, zikzaklar oldu. Bu durumu kendi lehlerine göre değerlendirmek isteyen insanlarda oldu. Bunu kasıtlı yapıyorlar. Süreç içinde gündeme gelen gözlemci gurubunun kurulmasını olumlu buluyorum. Türkiye içinden bir gözün orada olması önemlidir. Bu tür durumlarda genelde dünyadan bir gözlemci bulunur. Bu Türkiye’nin sorunudur ve Türkiye kendi içinden çıkaracağı bir gözlemci heyetinin daha yararlı olacağını düşünüyorum. Yabancı gözlemciye gerek yok.” 

PATRONLAR BARIŞ iSTiYOR 

Doğu ve Güneydoğulu iş adamları, PKK'ya silah bırakma çağrısının bölgede yatırımları artırmasını bekliyor. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir şu ifadeleri kullandı: "Silahsızlanma çağrısı sürecin geliştiğini ve önemli bir aşamaya geldiğini gösteriyor. İş dünyası olarak bizler bölgede barış ve istikrar ortamının sağlanmasını, yatırım ortamının iyileşmesini destekliyoruz." IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, "Huzur ve güven ortamında bölgenin yer altı ve zenginlikleri su yüzüne çıkacaktır. Bölge ekonomisine katkı sağlayacaktır" dedi.

KAYNAK: BÜLENT ŞANLIKAN - AKŞAM
YORUMLAR 1
  • hadi hayırlısı! 9 yıl önce Şikayet Et
    soros un türkiye temsilcisi bir şey için gayret ediyorsa,bilin ki bu iş milli menfaatlerimize terstir. sevgi,barış, kardeşlik nutukları ihanetin janjanlı kılıflanmış helidir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Resmen Türkiye’nin 50 milyar TL’sini çaldılar! Vergi oyununun dev faturası...
Ergin Ataman'a yapılan Siyonist tehdit anı kamerada: Yeni görüntüler ortaya çıktı