Google, YouTube kapandı mı?

Google ve aynı yer sağlayıcı üzerinden yayın yapan Youtube için kritik uyarı yapıldı. Peki Google kapanacak mı?

Google, YouTube kapandı mı?
Google, YouTube kapandı mı?
GİRİŞ 07.04.2015 12:37 GÜNCELLEME 07.04.2015 12:37

Google ve YouTube için kapatma kararı mı var? Google ve aynı yer sağlayıcı üzerinden yayın yapan Youtube için kritik uyarı yapıldı. Peki Google kapanacak mı? Gözler şimdi hergün milyonlarca Türk kullanıcısı tarafından ziyaret edilen Youtube'un da kapatılıp kapatılmayacağına çevrildi. 
 
IP ADRESLERİ 90 GÜN SAKLANIYOR

Dijital mahremiyet ve ifade özgürlüğü gibi konuların Silikon Vadisi'ndeki en büyük savunucularından Google'ın şirketi olan Youtube, IP adreslerini yalnızca 90 gün boyunca saklıyor. 90 günü aşkın olaylarda ise "kayıt bulunamadı" şeklinde yanıt gönderiyor. Türkiye'de ise Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), trafik kayıtlarını 5 yıl boyunca muhafaza ediyor.

DAHA ÖNCE DE KAPATILMIŞTI

Daha önce Atatürk 'e hakaret içerikli yayınlar yapıldığı gerekçesi ile soruşturma savcısı Kürşat Kayral tarafından Youtube'a yazı gönderilmiş ancak hiçbir geri dönüş alınamamıştı. Bu yüzden erişime engellenen Youtube, ilgili içeriklerin kaldırılmasından 2,5 yıl sonra Türkiye'de yeniden erişime açılmıştı.

GOOGLE VE YOUTUBE İÇİN YAPILAN ERİŞİM ENGELİ UYARISI

İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntülerini yayınlamaya devam eden arama motoru Google ve YouTube'un söz konusu yayınları içerikten çıkarmasını, bu mümkün olmadığı takdirde adı geçen sitelere erişimin engellenmesini kararlaştırdı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda terör saldırısında şehit edilen savcı Kiraz'ın rehin alınması görüntüleri yayınlanan YouTube ve arama motoru Google'ın söz konusu yayınlarının, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun'un 8/2. maddesi doğrultusunda engellenmesini talep etti.

Savcılığın talebini kabul eden İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, kararında gerekçe olarak şunları belirtti:

''Milli Güvenliği ve Kamu Düzenin Korunması ile suç işlenmesinin önlenmesi ve kamu görevlileriyle vatandaşların internet ortamında yer alan yasa dışı içerikler nedeniyle mağdur olmaması, zarara uğramaması, hak ve özgürlüklerin muhafaza edilmesi amacıyla talebin kabulüne karar verilmiştir.

Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntülerini halen yayınlamakta olan Google adlı arama motoru ile aynı yer sağlayıcı üzerinden yayın yapan YouTube adlı internet sitesinden görsel ve videoların, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun'un 8/2. maddesi uyarınca içerikten çıkarılmasına, mümkün olmadığı takdirde erişimin engellenmesine hükmedilmiştir.''

Hakimlik, kararın yerine getirilmesi amacıyla doğrudan Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne gönderilmesine ve en geç 4 saat içinde erişim sağlayıcısı tarafından kararın yerine getirilmesine hükmetti.

YOUTUBE ERİŞİME AÇILIYOR

Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Sekreteri Bülent Kent, video paylaşım sitesi YouTube'un erişime açılmasının kısa süre içinde gerçekleşeceğini bildirdi.

Kent, yaptığı yazılı açıklamada, YouTube'un kısa sürede erişime açılacağını belirterek şunları kaydetti:

"YouTube sosyal paylaşım sitesinin vekaleten Türk hukuku meselelerini yürüten avukatı tarafından, YouTube üzerinde yer alan içeriklerden İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğinin 2015/1644 değişik iş numaralı kararında yer verilen ve akabinde, Erişim Sağlayıcıları Birliğinin 'benzer içerik' tespitiyle 2015/1341 dosya numaralı 2015/33 karar numaralı işlemiyle iletilen, benzer içeriklerin tamamının Türkiye'den erişime engellendiği hususu teyit edilmiş, YouTube avukatının bu beyanı işletmelere iletilmiştir. YouTube sosyal paylaşım sitesine erişimin açılması kısa süre içerisinde gerçekleşecektir."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TOKİ, 33 ilde arsa satışı yapacak
CHP'nin Saadet'e gönderdiği vekil dönüyor! Saadet Partisi grubu düşebilir