Çok yüksek hızlı tren ilk seferine başladı

Çok yüksek hızlı tren setlerinden ilki Ankara-Konya YHT hattında bugün hizmete girdi.

GİRİŞ 23.05.2015 16:52 GÜNCELLEME 23.05.2015 22:56
Bu Habere 56 Yorum Yapılmış

TCDD Yüksek Hızlı Tren Bölge Müdürü Abdurrahman Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara-Konya, Ankara-Eskişehir, Ankara-İstanbul ve İstanbul-Konya'daki mevcut ve yapımı devam eden Ankara-Sivas, Ankara-İzmir YHT hatları ile Konya-Karaman ve Bursa-Bilecik hızlı tren hatlarında kullanılmak üzere 7 adet çok yüksek hızlı tren seti temini projesi kapsamında sipariş verildiğini anımsattı.

Yolcu taleplerini karşılamak amacıyla TCDD tarafından YHT seti siparişlerinden teslim edilen ilk tren setinin Ankara-Konya hattında sefere başladığını ifade eden Genç, "Bugün ilk seferini yapan çok yüksek hızlı tren seti, dünyadaki örnekleri içinde en üst standartlara sahip. Konfor, güvenlik donanımları, seyahat ve araç özellikleri bakımından dünyada mevcut en iyi araçlardan birisi. Bunu ülkemizin hizmetine sunmanın heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Genç, güvenlik donanımı konusunda hızlı tren setlerinin, dünyada kabul edilen en yüksek standartlara sahip olduğunu anlatarak, "Bu setimizin en önemli farkı, çok yüksek hızlı tren seti grubuna girmesi ve saatte 320 kilometre işletme hızına ulaşıyor olması. Diğer yüksek hızlı tren setlerimiz saatte 250 kilometre hıza ulaşıyor" diye konuştu.

Çok yüksek hızlı tren setinin tüm hatlarda çalışmaya uygun olduğunu dile getiren Genç, diğer 6 tren setinin yapımının devam ettiğini, 2016'nın ilk yarısından itibaren de diğer tren setlerin tesliminin yapılmaya başlayacağını söyledi.

"Yeni trenimiz 444 yolcu kapasiteli"

Genç, 111'i business, 333'ü ekonomi sınıf olmak üzere yeni trenin 444 yolcu kapasiteli olduğunu belirten Genç, "YHT setinde ayrıca 16 kişi oturma kapasiteli restoran, 2 adet tekerlekli sandalye yeri, vagon tavanlarında yolcu bilgilendirme amaçlı monitörler ve engelli yolculara yönelik alanlarda personelle iletişim sağlanması için dahili telefonlar yer alıyor" diye konuştu.

Ankara-Konya arasındaki seyahatlerde hizmet kalitesini daha da yükseltecek yeni YHT setinde hız ve konforla birilikte seyahat emniyetinin de ön planda tutulduğunu bildiren Genç, ileri teknoloji ürünü yeni YHT setinin, mevcut YHT setlerinde olduğu gibi yüksek güvenlik sistemleriyle donatıldığını kaydetti.

Setlerin renkleriyle ilgili TCDD web sayfasındaki anket sonucunda 8 farklı renk arasından turkuaz renginin seçildiğini ifade eden Genç, Almanya'da üretimi yapılan yeni YHT setinin Sakarya'daki TÜVASAŞ tesislerine getirilerek, turkuaza boyandığını söyledi. 

"YHT'lerde güvenlik konusunda iddialıyız"

YHT'lerde güvenlik konusunda iddialı olduklarını, araç güvenliği ve tren kontrol sistemi olmak üzere iki güvenlik sisteminin bulunduğunu ifade eden Genç, araçta seyir güvenliğini etkileyecek herhangi bir olumsuzluk anında gerekli tedbirlerin sistem tarafından otomatik alındığını belirtti.

Güvenlik konusunda herhangi bir inisiyatifin söz konusu olmadığını bildiren Genç, sistem tarafından trenin otomatik durdurulduğunu ya da tren hareketlerinin sınırlandığını anlattı.

Yüksek Hızlı Tren hatlarının iki taraftan da yüksek güvenlikli ihatalar ile koruma altına alındığına dikkati çeken Genç, şunları kaydetti:

"Yine hatlarımızda alarmlı güvenlik kamera izleme sistemlerimiz var. Ankara merkezden 24 saat izleniyor. Yüksek Hızlı Tren hattının herhangi bir bölümünde tehdit unsur olduğunda alarm veriliyor ve otomatik olarak kumanda merkezimizden trafiği anında durdurabiliyoruz. Ayrıca her sabah yolculu seferler başlamadan kılavuz trenlerle hattı boydan boya tarıyoruz. Şu anda YHT hatlarında dünyadaki uygulamalarına göre aldığımız güvenlik tedbirlerinde hiçbir eksiğimiz yok hatta fazlamız var diyebiliriz."

"Hızlı trenin yaygınlaştırılmasını istiyoruz"

Yolculardan Soydan Görgülü, Konya'da Hukuk Fakültesinde okuması dolayısıyla sürekli YHT ile seyahat ettiğini belirterek, "Yeni tren setine ilk bileti ben almışım. Hızlı treni, çabuk ulaşım sağlaması nedeniyle çok beğeniyorum. Temiz ve ferah bir ortam" diye konuştu. Çok süratli bir şekilde Konya'ya gidip geldiğini ifade eden Görgülü, hızlı trenin yaygınlaştırılmasını istedi. Görgülü, trenin rengini de çok beğendiğini söyledi.

Zeynep Çalık da daha önce hızlı trenle yolculuk yaptığını belirterek, hızlı tren hizmete girdiği günden beri yolculukta hızlı treni tercih ettiğini kaydetti. Kızıyla birlikte Konya'ya gittiğini anlatan Çalık, "Geniş, ferah. Çok güzel, çok beğeniyoruz ve ailecek sürekli seyahat ediyoruz. Otobüsle ya da arabayla gitseydim balığımı yanımda getiremeyecektim ama hızlı trenle balığımı da yanıma alabildim" dedi.

Hülya Aydın, Ankara'da yaşadığını ve arkadaşlarıyla görüşmek için Konya'ya sık sık hızlı trenle seyahat ettiğini anlatarak, "Hızlı trenle yolculuk etmekten memnunum. Gelişmesi bizi daha da mutlu ediyor. İç ve dış dizaynını çok beğendim" diye konuştu.

Pakistanlı Ejaz Rasool ise Pakistan'dan eğitim almak amacıyla 18 kişilik polis ekibi olarak Ankara'ya geldiklerini ve Mevlana'yı ziyaret etmek için ilk kez hızlı trene bindiklerini belirterek, treni çok konforlu ve rahat bulduklarını söyledi. Rasool, hızlı treni Pakistan'da da görmek istediklerini bildirdi.

YORUMLAR 56
  • ugur 8 yıl önce Şikayet Et
    daha önceki yorumumda yazdıklarımdan tek kelime parti adı yokken ve amacım hızın göreceli oldugunu söylemekken. bazıları işi parti olayına cekmiş . kardeşim ben hiçbir partiyi tutmam benim için sadece allah kuran ve peygamber vardır. daha dün cemaat için ağlayanlar kendilerine dokunuca vatan haini oldular. daha dün okyanus ötesi diye tabir edenler bugun onlarla kol kola geziyor hepsi aynı karakter yok. müslüman her yerde dosdogru olur . kişisel değil müslümanlığın çıkarı önemlidir. var mı öyle ...
    Cevapla
  • ugur 8 yıl önce Şikayet Et
    bazıları daha önce yaptıgım yorum için beni paralelci olmakla itham etmiş. sizin savunduğunuz akp, çok değil daha 2 yıl önce cemaat için kucak dansı yapıyorken ben bunların hain oldugunu arkalarında mosad oldugunu söylüyordum. sizinkiler onlar için ağlıyordu. müslümanlığı agzınızdan düşürmüyorsunuz ama bana değmeyen yılan bin yaşasın denen sözüde dört dörtlük yapıyorsunuz. bu da bir yahudi atasözüdür. cemaat size dokunmasa onlardan iyisi yok. bumudur müslümanlık . siz cennet gişe memurumusunuz yoksa müslüman kabul evrak bölümünde mi çalışıyorsunuz.
    Cevapla
  • ada 8 yıl önce Şikayet Et
    Müslümanım diyen adam şeriatı uygular gerisi hikaye
    Cevapla
  • dedeOSMAN 8 yıl önce Şikayet Et
    onar sallar, yapan var nasıl olsa !
    Cevapla
  • hamdi 8 yıl önce Şikayet Et
    hay maşAllah,Allah kazadan beladan korusun,bu ülkenin göz bebeği bu trenler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: KAAN 2028'de yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer
Irak'la uzlaşma sağlandı, PKK'ya en büyük darbe geliyor! 40 km. derinliğe inilerek...