Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması isteği

Bayburt Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti (MÜS-DER) Başkanı Adil Kacır, , Ayasofya Camisi'nin yeniden ibadete açılmasını istedi.

Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması isteği
Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması isteği
GİRİŞ 26.05.2015 18:22 GÜNCELLEME 26.05.2015 18:22

Kacır, yaptığı açıklamada, çağ açıp, çağ kapayan Sultan Fatih'in, 1 Haziran 1453 Cuma günü çok kalabalık bir toplulukla Ayasofya'ya geldiğini, ilk cuma hutbesini bizzat kendisinin okuduğunu, namazı da hocası Akşemsettin Hazretleri'nin kıldırdığını, bahçesine güzel bir medrese yaptırdığını ve çok uzun bir vasiyetnameyle vakıf haline getirdiğini belirtti.

Ayasofya'nın mutlaka camiye dönüşmesi ve bu mahzun halinden kurtulması gerektiğini ifade eden Kacır, "Bu hem Fatih Sultan Mehmet'in vakfiyesinin hem İstanbul'un fethinin, hem milli iradenin tezahürünün, hem de sınırlarımıza sahip olmamızın gereğidir. İstanbul İslam'ın baş şehridir. Sembol şehridir. Ayasofya Camisi de İstanbul'un sembolüdür. Fethin sembolüdür. Mukaddes bir binadır. Müminlerin mabedidir. Biletle değil, abdestle girilmelidir. Turizmin değil, fethin sembolü olmalıdır" diye konuştu.

Kacır, 1935'ten beri müze statüsündeki Ayasofya'nın ibadete açılması tayeplerinin, yetkililerce dikkate alınmasını beklediklerini kaydederek, "Bu konu siyaset ve partiler üstü bir meseledir. Her fikriyattan ve görüşten milyonlarca insan ittifak etmiş, bu mekanın aslına rücu etmesi hususunda hayırlı haber beklemektedir. Bu çağrı Sultan Fatih'e vefa ve tarihsel hafızamıza önemli bir atıftır. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya, sorumlu davranmaya davet ediyoruz" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti