Bitlis'te avukatın darbedilmesine tepki

Bitlis Baro Başkanlığı, Ankara Barosu avukatlarından Celal Aras'ın, iki gün önce Bitlis Adliyesi'ndeki baro odasında, görev yaptığı dosyanın karşı taraflarınca darbedildiğini bildirdi.

Bitlis'te avukatın darbedilmesine tepki
Bitlis'te avukatın darbedilmesine tepki
GİRİŞ 28.05.2015 14:46 GÜNCELLEME 28.05.2015 14:46

Barodan yapılan yazılı açıklamada, avukatların bir davanın tarafı değil, yalnızca müvekkillerinin haklarını savunan kişiler olduğu belirtildi.

Saldırıyı yapan ve örgütleyenlerin, er geç sanık sandalyesine geleceği kaydedilen açıklamada, şunlara yer verildi:

"Bu saldırganlar yargılanırken kendilerini kim savunacaktır? O zaman kendilerini yine bir avukat savunacaktır. Meslektaşlarımıza yapılan saldırı hukuka, adalete ve özellikle de savunma hakkına yapılmıştır. Savunma hakkı, mahkemelerin varlık ve meşruluk sebebidir. Savunma hakkı, yalnızca bu haktan yararlanan şüpheli ve sanık için değil, mağdur veya katılan taraf için de güvencedir. Zira suçu ne olursa olsun, savunma hakkından yeterince yararlandırılmayan kişi hakkında verilen karar tartışmalı olacak. Meşruluğu bulunmadığı için, mağdur istediği sonuca ulaşamayacak. Ne yazık ki hukuk ve adalet duygusunun olgunlaşmadığı ülkelerde, savunmaya gereken önem verilmemektedir."

Savunmanın güvende olmadığı yerde, hukukun inanılırlığının bulunmadığı bildirilen açıklamada, "herkes için adalet, adalet için avukat" sözününü hayatın gerçekleri içinden çıktığı aktarıldı.

Adliye binasına bıçak ve silahla giren saldırganın meslektaşlarına saldırdığı kaydedilen açıklamada, "Bu büyük bir güvenlik zafiyeti. Şayet yeterli güvenlik önlemi alınmış olsaydı, bu olay yaşanmayacaktı. Olay sonrasında da güvenlik zafiyeti devam etmiştir. Olaya karışan kişilerden sadece biri gözaltına alınmış, diğerlerinin de kaçmalarının önlenmesi hususunda gerekli tedbirler alınmamıştır" denildi.

Yapılan saldırının yargı camiasına ve adalete karşı işlendiğinden bunun ciddiye alınması gerektiği bildirilen açıklamada, avukata yapılan saldırının, tıpkı bir hakim ve savcıya yapılan saldırı gibi işlem görmesinin hukukun temel olgusu olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "Buna rağmen saldırganların gözaltına alınmaması, avukatlık mesleğinin kurumsal nitelik olarak görülmediği ve yargı faaliyetinin dışında tutulduğunu göstermektedir. Aras'a geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Olayı takip edeceğimizi ve sonuna kadar meslektaşımızın yanında olacağımızı belirtiyoruz" denildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı
23 Nisan kutlamasındaki Dilan Polat rezaletine soruşturma