Sevindiren gelişme: Türkiye artık rotada değil

Dünyanın uyuşturucuyla ilgili üç önemli kurumunun hazırladığı raporlara göre, Türkiye eroin kaçakçılığında transit ülke olmaktan çıktı.

Sevindiren gelişme: Türkiye artık rotada değil
Sevindiren gelişme: Türkiye artık rotada değil
GİRİŞ 28.06.2015 13:08 GÜNCELLEME 28.06.2015 13:08
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Afganistan kaynaklı eroinin İran ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasında kullanılan geleneksel Balkan Yolu'nun rotası güneye indi. İstanbul'daki Üsküdar Üniversitesi'nde önceki gün düzenlenen toplantıda, son bir yılda dünya genelinde yürütülen çalışmalara yönelik 3 rapor değerlendirildi. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin (UNODC) aynı gün kamuoyu ile paylaştığı 2015 raporunun yanı sıra, Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB) ve Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (EMCDDA) Türkiye ile ilgili görüşleri yorumlandı. Üç raporda da Türkiye'nin konuyla ilgili kararlı mücadelesi ve uluslararası işbirlikleri sayesinde uyuşturucunun güzergahının değiştiği belirtildi. Türkiye'nin özellikle İran'la yaptığı işbirliğive kontroller sayesinde kaçakçılar Pakistan kıyılarına yöneldi. Pakistan'dan deniz ve hava yolu ile Afrika üzerinden geçiş sağlanıyor. Suriye ve güneydeki denetimsizlikte bunda etkili oldu. Her 3 raporda da Türkiye'ye ilişkin veriler şöyle:"Türkiye'de eroin yakalama miktarı 2011'de 10 tonun altına düşmüştü. 2014'te yakalama oranı 15 tona yükseldi. İtalya'da yakalanan eroinin yüzde 5'i Türkiye kaynaklı iken bu sayı geçen yıl yüzde 1'e indi. Türkiye sınırlarından giren eroin artık İran değil, Irak üzerinden geliyor. Türkiye'nin yakaladığı esrar miktarı 27 tondan 94 tona çıktı. 

Afganistan, son 85 yılın rekorunu kırdı

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi, (UNODC) Afganistan'da, özünden uyuşturucu üretilen afyon bitkisinin üretimin rekor düzeye çıktığını duyurdu. Raporlara göre ekili tarlalar 2014'te yüzde 7 artarak 209 binden 224 bin hektara yükseldi. 2012'de ülke çapında elde edilen 3 bin 700 ton hasılatın 2014'te neredeyse ikiye katlanarak 77 bin 54 tona yükseldiği ifade edildi. An itibariyle ülkede 310 bin 891 hektarlık tarım alanında afyon yetiştirildiğini aktarıldı.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 1
  • YILMAZ 8 yıl önce Şikayet Et
    kim ekiyor tabiki abd
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?