İşte HÜRKUŞ’u kanatlandıran o kadın

Türk yapımı eğitim uçağı HÜRKUŞ, bir Türk kadın başmühendis liderliğinde tasarlanan dünyanın üçüncü uçağı oldu.

İşte HÜRKUŞ’u kanatlandıran o kadın
İşte HÜRKUŞ’u kanatlandıran o kadın
GİRİŞ 05.07.2015 09:53 GÜNCELLEME 05.07.2015 09:53
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Türkiye, Cumhuriyet’in ilk yıllarında önce Vecihi Hürkuş ve sonra Nuri Demirağ’ın uçaklarından sonra yeni bir yerli tasarım uçağın heyecanını yaşıyor. Türk yapımı eğitim uçağı HÜRKUŞ, havadaki yerini alırken kadın başmühendis liderliğinde tasarlanan dünyanın üçüncü uçağı oldu. Dünyadaki üç kadın başmühendisten biri olarak uçağın yapımında liderlik yapan uçak mühendisi Aylin Ararat Gökalp, kendi hayatını ve HÜRKUŞ’u anlattı. Ekip ruhunu yansıttıklarını belirten Aylin Ararat “Yaş ortalamamız 30 civarında. Ekibimizin yüzde 23’ü kadın. Türkiye’de böyle bir işe imza atmak bizleri gururlandırıyor” dedi. 

MÜHENDİS BİR AİLEDEN GELİYOR

Mühendis aileden geldiğini belirten Aylin Ararat Gökalp “1984 yılında liseyi bitirdikten sonra üniversite sınavında aldığım puanla girdiğim bir bölüm ÖDTÜ Havacılık Mühendisliği Bölümü. Ancak şunu söylemeliyim lise-ortaokul yıllarında zaten insanın eğilimi belli olur. Ben zaten mühendislik kökenli bir aileden geliyorum. Dedem, babam, ablam hepsi elektrik ya da makine mühendisi. Ben Havacılık Mühendisliği’ne puanım tutuğu için girmiştim. Yüksek lisansımı da bu konuda yaptım. Daha sonra endüstride çalışmaya başlayınca Havacılık Mühendisliği ile yeteneklerimin ya da ilgimin kesiştiğini gördüm. Şimdi geriye dönüp baktığım zaman belki biraz üniversite sınavı ile tesadüfen girdiğim ama kendi tercihimle yazdığım bir bölüm” dedi.

ANKARA'DAN İZMİR'E UÇARAK GETİRDİK

Çalıştığı sektörün çoklu yapısını sevdiğini ifade eden Ararat “Bütün mühendislik birimlerinin bir araya geldiği aslında en nihayetinde çok estetik ürünlerin ortaya çıktığı bir çalışma alanı. Örneğin bizim yaptığımız HÜRKUŞ eğitim uçağını Ankara’da İzmir’e uçarak getirdik. Daha önce Ankara’dan İstanbul’a gitmişti ama ilk defa İzmir’e geldi. Bu benim için ve beraber çalıştığım diğer mühendisler için büyük bir gurur. Ve nihai ürünümüzü havada görmek, havacılık konusunda çalışıyor olmak bize gurur veriyor’’ dedi.

İLK PROJEMİZ

Eğitim uçağı HÜKUŞ için çok güzel bir ekip oluşturduklarını dile getiren Aylin Ararat “Daha önce yapılmış bir projemiz yok. İlk projemiz bu. Avrupa sivil havacılık otoritesinden de sertifikalandırdığımız bir uçak HÜRKUŞ. Bu kapsamda çalışırken bilebildiğimiz en iyi yöntemlerle ilerlemeye çalıştık. En doğru kararları vermeye çalıştık. Bunu yaparken de ben tek başıma tabii ki çalışmadım. Bir ekip ve bir organizasyon halinde çalıştık” dedi. 

HÜRKUŞ KİMLİK KARTI

- Tamamiyle yerli tasarım.

- F-4 ve F-16 önesi eğitim uçağı

- Teknoloji: Turboprop (Jet motoru ile pervane bir arada çalışıyor)

- Motor: 1600 beygir gücü, Kanada üretimi Pratt & Whitney

- Azami hız: 310 Knot (574 km/s)

- Ağırlık: 3200 kg. 8Uzunluk: 11.7 m.

- Kanat açıklığı: 11.17 m.

- Havada kalma süresi: 4 saat 15 dk

- Menzil: 1478 km.

- G Force: -3.5 ila +7

HAVA KUVVETLERİ HÜRKUŞ SİPARİŞİ VERDİ

HÜRKUŞ ile ilgili bilgi veren TAI Genel Müdür Yardımcısı Özcan Ertem ‘’HÜRKUŞ’umuz inşallah bütün uçuş testlerini başarı ile tamamlayarak uçuşa elverişli bir uçak olarak sertifikasını alacak. Hava Kuvvetleri de 15 tane HÜRKUŞ siparişini verdi. Bu uçağımızın üstüne bir takım askeri elektronk cihazlarda isteniyor. Bunlarla ilgili çalışmalarımızda başladı. Seri üretimiz inşallah 2018’de ilk uçağımızı teslim edecek şekilde son hızıyla çalışmalar devam ediyor’’ dedi.

YORUMLAR 7
  • Selcuklu 8 yıl önce Şikayet Et
    aras yalan yanlis bilgileri yazarken hic elin titremedimi?
    Cevapla
  • aras 8 yıl önce Şikayet Et
    lisans altında üretim yapmak ile yeni bir ürün geliştirmek arasında çok büyük fark var. bizim mühendisler tonlarca para verip lisans hakkını alıp, ufak tefek değişiklikler yaptıktan sonra adına yerli demeyi çok seviyorlar. bu kadafa devam ettiğimiz sürece çağın çok gerisinde kalacağız. gönül ister ki her ürün gerçekten yüzde yüz yerli olsun ama maalesef öyle değil. bu uçak aslen güney kore malıdır yerli değil.
    Cevapla
  • sami 8 yıl önce Şikayet Et
    haberi okusaydın böyle bir yorum yapmazdın. tamamen yeni ve yerli tasarım bir uçak ve lisans kendi adına alınmış. motoru kanada dan alınmış. ha şu anda yerli jet motoru da yapıldı denemeler devam ediyor. bu işler pat diye olmuyor.sıfırdan başladık biraz süre lazım. önceki hükumetler de bu iş azıcık destek olsaydı şimdi nerelerde olurduk acaba.
    Cevapla
  • Helal olsun 8 yıl önce Şikayet Et
    Cumhuriyet in getirisi maşallah, kadınlarımız evde oturmak yerine bilime üretime katılıyor işte özlediğimiz tablo bu akıllı kendini yetiştirmiş zeki insanlar kadın olsun erkek olsun farketmez.
    Cevapla
  • Yasin 8 yıl önce Şikayet Et
    Eğer kadınlar kendi enaniyet veya kariyerlerini düşündükleri kadar diğer kadınları da düşünüp kendi aralarında eğitim verip nice kadınlar yetiştirselerdi, bugün kendini düşünen, kız peşinde koşmayan kendini vatan ve milletine adamış milyonlarca genç olurdu. Bu da bir iki kadının adının duyulmasından da daha iyi ve verimli olurdu.
    Cevapla
  • yaşar 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah yardımcınız olsun. Ellerinize sağlık.
    Cevapla
  • One 8 yıl önce Şikayet Et
    Bir an önce Hürkuşu semalarımızda süzülürken görmek istiyoruz.Çok gerilerden geldik uçak konusunda hiç birşey bilmiyor adeta deneme yanılma yoluyla yeniden keşfederek ilerliyorduk başarımızı küçümseyen meczuplar olsa da yeni teknolojiler üreterek sonunda başardık..Birde şu motoru yerli imkanlarla üretsek tadından yenmez..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü