Kadir Gecesi'nde dostluk ve kardeşlik çağrısı

ÖMER SÜT - Din adamları "Bin aydan daha hayırlı" olduğu haber verilen Kadir Gecesi'nde dostluk ve kardeşlik çağrısı yaptı. 

Kadir Gecesi'nde dostluk ve kardeşlik çağrısı
Kadir Gecesi'nde dostluk ve kardeşlik çağrısı
GİRİŞ 13.07.2015 12:15 GÜNCELLEME 13.07.2015 12:15

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İlahiyat Fakültesi Tefsir Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Dumlu, Kadir Gecesi'nin faziletlerine ve gecenin kutsallığına dikkati çekerek, bu gecede Müslümanların yapabileceği en güzel işlerden birinin, Kur'an-ı Kerim'i tefekkür edecek şekilde okuması olduğunu söyledi.

Kadir Gecesi'nde yapılabilecek ibadetler olduğunu ancak dost ve akrabalarla iletişime geçip etkileşimde bulunmanın da önem taşıdığını belirten Dumlu, "İnsanlar arasında bir takım kırgınlıkları olabilir, bu kırgınlığı gidermenin en önemli günlerinden biridir Kadir Gecesi" dedi.

-"Müslümanların dargın durması yanlış"

Kadir Gecesi'nde Müslümanların "Acaba geçen seneden bu yana nasıl bir hayat yaşadım, artı ve eksilerim ne" şeklinde muhasebe yaparak kendini gözden geçirmesinin şart olduğunu vurgulayan Dumlu, küsleri bir araya getirerek barıştırmanın bayram öncesi mutluluk vereceğini kaydetti. 

Dumlu, şunları söyledi:

"Müslüman ve yakın arkadaşların birbiriyle küs durmaları son derece yanlış bir şeydir. Kadir Gecesi’nde bunlara özen göstermemiz gerekir. Bu bir ön bayram, bayrama hazırlık. Dolayısıyla bayrama niye küs girelim? Orada başlarız, devam eder gideriz. Hatta bir adım kendimiz atmalıyız. 'Ben hatalı değilim, karşımdaki insan hatalı ama ben bir adım atarsam sevabım daha çok olur' şeklinde düşünmeliyiz. Yoksa beklemek de gerekmez. İnsanlar arasında bir takım kırgınlıkları olabilir, bu kırgınlığı gidermenin en önemli günlerinden biridir Kadir Gecesi. Kadir Gecesi’ni artık biraz sosyalleştirmemiz lazım. Çeşitli televizyonlarda canlı yayınlarda görüyoruz, orada birisi konuşuyor diğerleri dinliyor. Bu değil aslında. Müslümanların mutlak surette, etkileşime ihtiyacı var." 

İnsanların birbirini yeteri kadar tanımadığını ifade eden Dumlu, müminlerin birbirini tanıması, güvenmesi ve toplumsal huzurun sağlanması için bu mübarek gecede fırsatın kaçırılmaması çağrısı yaptı.

Prof. Dr. Dumlu, "Müminin güvenip gelip size sığınması, bana danışması, benim yanımda yer alması, benim onun yanında yer almam şart. Bu müminin en önemli özelliklerinden birisidir, bunu kaybettik biz. Bu ramazan ve Kadir Gecesi buna bir vesile olur. Yoksa Kadir Gecesi'nde o bilinen ibadetler yapılır ama bunun ötesinde bir iletişim kurabilmek güven sağlayabilmek ve onu devam ettirebilmektir önemli olan" ifadesini kullanan Dumlu, Müslümanların Kadir Gecesi'nde bunu başarabilmesi halinde büyük bir iş başarmış olacağını söyledi.

-"Kadir Gecesi'ni fırsata dönüştürelim"

İzmir İl Müftü Yardımcısı Ekrem Saylam ise Kadir Gecesi’nin namaz kılarak Kur'an-ı Kerim okuyarak tövbe istiğfar ederek değerlendirilebileceğini bildirdi.

"Kadir Gecesi'ni fırsata dönüştürelim" çağrısında bulunan Saylam, "Bu mübarek gece, kalp ve gönüllerimizin kötülüklerden arınması, ruh dünyamızın aydınlanması, manevi huzurumuzun artması için eşsiz bir fırsat sunmaktadır" diye konuştu.

Kadir Gecesi'nde Müslümanların sadece kendisi için değil anne, baba, çocuk, akraba ve dünyada zulüm göre Müslümanlar için de çok dua etmesi gerektiğini vurgulayan Saylam, "Müslümanların bu mübarek gecede helalleşmesi, dargınların birbirinin gönlünü alarak yaklaşan Ramazan Bayramı öncesinde Kadir Gecesi'ni ön bayram şeklinde ihya etmesi önemli" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü