Hatay'da "ortanca bahçesi" kuruldu

Hatay'ın Belen ilçesi Soğukoluk Yaylası'nda anavatanı Japonya olan ortanca bahçesi kuruldu.

Hatay'da "ortanca bahçesi" kuruldu
Hatay'da "ortanca bahçesi" kuruldu
GİRİŞ 24.07.2015 15:48 GÜNCELLEME 24.07.2015 15:48

Hollanda'dan ithal edilen ve daha önce Türkiye'de geniş kapsamda üretimi bulunmayan ortancalar, Hatay Çiçekçiler Derneği Başkanı Musa Gündoğdu tarafından kurulan bahçede iç piyasaya "yerli üretim" şeklinde sunulmaya başlandı. 

Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortanca bahçesini kurmaya 2 yıl önce başladıklarını belirtti.

Alanın, Türkiye'nin ilk ve tek ortanca bahçesi olma özelliğini taşıdığını anlatan Gündoğdu, bu çiçeği Türkiye'ye benimsetmek istediklerini söyledi. 

Başlangıçta sadece Hatay bölgesinde satış yaptıklarını dile getiren Gündoğdu, "Şimdi Türkiye'nin bütün illerine ortanca gönderiyoruz. Ortanca daha önce sadece Hollanda'dan geliyordu. Meslektaşlarımız bu çiçeği yüksek fiyatlara satın alıyordu. Artık üretimini kendimiz yaptığımızdan, iç piyasaya daha uygun fiyatlara sunuyoruz" dedi.

- Hedef dış piyasa

Bu yıl 250 bin ortanca üretmek istediklerini bildiren Gündoğdu, bu sayının gelecek yıllarda katlanarak artacağını kaydetti.

Hem iç hem dış piyasaya ortanca sunmak istediklerini anlatan Gündoğdu, ortancaların dışarıdan 12 liraya geldiğini, kendi ürettikleri çiçeğin ise 1,5 liraya piyasaya sürüldüğünü vurguladı. 

Kaliteyi her geçen gün artırmaya çalıştıklarını ifade eden Gündoğdu, şöyle konuştu:

"Ortancamızı en kaliteli şekilde üretip meslektaşlarımızın vitrinlerine göndermek, en büyük hedeflerimiz arasında. Yabancı ülkelerden de talepler oluyor ancak bunlara henüz karşılık veremiyoruz. Çünkü çiçek sayımız şu an sadece yerli piyasaya yetiyor. Ancak gelecek dönemlerde, yaptığımız çalışmaların karşılığını alarak, ortancaları dış piyasaya da göndereceğiz."

Gündoğdu, en çok beyaz, pembe ve mavi çiçeklerinin talep gördüğünü, ayrıca lila, mor ve kırmızı ortancalar ürettiklerini bildirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü