Şeyh Edebali'nin adı doğduğu topraklarda yaşatılıyor

ABDULLAH YILDIZ - Osmanlı Devleti'nin fikir babası olarak bilinen, Osman Gazi'nin hocası Şeyh Edebali'nin adı, doğduğu topraklarda inşa edilen cami ve külliyede yaşatılıyor.

Şeyh Edebali'nin adı doğduğu topraklarda yaşatılıyor
Şeyh Edebali'nin adı doğduğu topraklarda yaşatılıyor
GİRİŞ 02.08.2015 11:11 GÜNCELLEME 02.08.2015 13:54

Külliyesini Kudüs'te gördüğü bir Osmanlı çarşısından, camiyi de Şam'dan ilham alarak projelendiren hayırsever iş adamı Mustafa Güneş, Edebali'nin adını binlerce aracın geçtiği Ankara-Kayseri karayolu üzerindeki eserlere verdi.

İnşaatını tamamladıktan sonra Kırşehir Müftülüğüne devreden Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğu ile batıyı birleştiren Ankara-Kayseri Karayolu üzerindeki İnanç köyünde doğan Şeyh Edebali'nin adının yaşatılması adına böyle bir hayır çalışmasını gerçekleştirdiğini söyledi.

Caminin temelini 2008 yılında eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun attığını anımsatan Güneş, birçok zorluğu aşarak cami ve külliyesini tamamladığını ifade etti.

Karayolu üzerinde seyahat edenlerin durup dinlenmeleri ve ibadet edebilmelerini de amaçladığını vurgulayan Güneş, "Camiyi Şam'da gördüğüm camiden, külliyeyi de Kudüs'teki bir Osmanlı çarşısından esinlenerek projelendirdim. Şey Edebali'nin 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' sözünden ilham alarak böyle bir eseri meydana getirmek için çaba sarf ettim" dedi.

Kırşehir Müftüsü Mehmet Şahin de Şeyh Edebali'nin, Kırşehir'in Mucur ilçesine bağlı İnanç köyünde doğduğuna işaret ederek, adının doğdu topraklarda cami ve külliyede yaşatılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Hayırsever tarafından yaptırılan cami ve külliyesinin müftülüğe devrinin gerçekleştirildiğine değinen Şahin, şunları kaydetti:

"Burası Şeyh Edebali'nin doğduğu İnanç köyü. Ailesi burada konakladığında Şeyh Edebali burada doğmuş. Onun hatırasına bu cami doğduğu yerin topraklarında inşa edildi. Edabali, Osmanlı ecdadımızın manevi mimarıdır. Onun hatırasını canlandırma ve yaşatma adına buraya Şeyh Edebali'nin için bir külliye inşa edilmesi düşünüldü. Cami ve bedesten tarzındaki külliye de hayırsever iş adamımız tarafından yaptırıldı."

Şahin, kısa sürede camiye din görevlisi atanacağını belirterek, cami ve Osmanlı tarzı çarşı şeklinde olarak inşa edilen külliyenin sürekli hizmet verir hale geleceğini dile getirdi.

- Şeyh Edebali

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin kayınbabası ve hocası Şeyh Edebali, 1206 yılında Kırşehir'in Mucur ilçesine bağlı İnanç köyünde doğdu. Nüfuzlu, varlıklı ve mütevazi bir Ahi olduğu bilinen Edebali'nin, Kırşehir'de Ahi Evran ile görüştüğü ve daha sonra Söğüt tarafına göç ettiği biliniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek