Mihraplı Kurt Köprü Bağlantı Yolu ihalesi yapıldı

 Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, tarihi Kurt Köprü Bağlantı Yolunun ihalesinin yapıldığını bildirdi.

Mihraplı Kurt Köprü Bağlantı Yolu ihalesi yapıldı
Mihraplı Kurt Köprü Bağlantı Yolu ihalesi yapıldı
GİRİŞ 04.08.2015 11:52 GÜNCELLEME 04.08.2015 11:58

İkiz, yaptığı açıklamada, İstavroz Çayı üzerindeki Türkiye’nin tek mihraplı köprüsü olan tarihi Kurt Köprü'nün Samsun Bafra Karayolu'ndan bağlantısını sağlayacak 12 kilometrelik bağlantı yolu ihalesinin Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü tarafından yapıldığını belirtti.

İhale ile ilgili olarak teknik bilgiler veren İkiz yaklaşık 12 kilometre uzunluğundaki yolun yapımı için toprak tesviye işleri kapsamında 1 milyon 290 bin metreküp kazı ve 22 bin 500 metreküp taş dolgu, köprü, menfez gibi sanat yapılarının ve üst yapı işlerinin yapılacağını belirterek, şu bilgileri paylaştı:

"İnşallah ilçe turizmine önemli katkı sağlayacak olan Tarihi Kurt Köprü bağlantı yolu yer tesliminden itibaren 600 gün içerisinde tamamlanacak. Geçmişte Türkler tarafından Altın Yol ve İpek Yolu olarak da adlandırılan güzergah üzerinde bulunan yaklaşık 700 yıllık tarihi köprü, Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilmişti. Fakat mevcut yol güzergahı olduğu için köprüyü ziyarete giden vatandaşlarımız araçları sağa bırakıp yaya olarak, gidiyordu. Tarihi ve turistik özelliği olan bu köprünün restoresinin ardından yolu için çalışmalar başlatılmıştı."

Kayabaşı Mahallesi'nde bulunan tarihi Kurt Köprü’nün yöre turizmi açısından büyük bir önem taşıdığını belirten Başkan İkiz, "Yörenin turizminin gelişmesine katkı sağlayacak yolun bir an evvel bitirilmesi önemli" diye konuştu.

Köprü üzerindeki kemerlerin birinin üzerinde oda bulunduğuna işaret eden İkiz, "Kurt Köprü'nün tarihi kadar ayrı bir özelliğiyle de dikkati çekiyor. Özellikle kemerlerin biri üzerinde oda bulunuyor. Kurt Köprüsü, Mihraplı Köprü olarak da adlandırılıyor. Bu oda geçmişte dinlenme, ibadet yeri olarak kullanılmış. Bazen yağmurda sürülerini bekleyen çobanların sığındığı bir mekan olmuş" dedi.

Karayolları tarafından 2008 yılında restore edilerek araç trafiğine kapatılan Kurt Köprü, 40 metre uzunluğu ve 15 metre yüksekliği bulunuyor. Yuvarlak dört kemerli köprünün ayakları içerisinde üç de küçük oda bulunmaktadır. İki kemer arasında ve yanlarında olmak üzere sivri kemerli pencere şeklinde toplam 3 kemer bulunuyor. Eski dönemlerde köprüden geçenlerin ibadetini yapması için mihrap ve namaz odası da bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ergin Ataman'dan Siyonist tehdide cevap: Türk vatandaşıyım bana hiçbir şey yapamazsınız!
36 bin sağlık personeli alınacak!