Kurban Bayramı tatili en son haber son dakika

Kurban Bayramı ne zaman olacak ve tatil kaç gün sürecek? Kurban Bayramının hangi aya ve haftanın hangi gününe denk geliyor?

Kurban Bayramı tatili en son haber son dakika
Kurban Bayramı tatili en son haber son dakika
GİRİŞ 20.09.2015 09:48 GÜNCELLEME 20.09.2015 09:48

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla sıkça sorulan sorulardan birisi haline gelen Kurban Bayramı ne zaman ve Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak sorusunun cevabı nihayet belirlendi. İşte bizde haber7 olarak Bu konuda 2015 kurban bayramı tatili kaç gün ve tarihi ne zaman bilgi verelim istedik.  İşte Kurban Bayramı tatil günü ve tatil süreleri haberimizde.

Kurban Bayramı tatili 9 gün oldu

2015 Kurban Bayramına sayılı günler kala vatandaşların en çok merak ettiği bayram tatilinin uzayıp uzamayacağı sorusuna yanıt geldi. 15 Eylül'de yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında resmi bayram tatili uzatılacak. Müjdeli haberi Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu'dan geldi.

Kurban Bayramı tatili uzatılacak! Önümüzdeki Bakanlar Kurulu'nda resmi tatilin pazartesi, salı ve arifeye gelen Çarşamba gününü de kapsayacak şekilde uzatılacağı ifade edildi.

Bilindiği üzere, turizm sektörünün talebi doğrultusunda eğitim öğretime başlama tarihi, 14 Eylül'den 28 Eylül'e kaydırılmıştır.

Kurban bayramı 24-27 Eylül arasında olup, 23 Eylül ise arefe günüdür ve kanunlara göre öğlen 13'ten itibaren tatildir.

MEB daha önce yaptığı açıklamaya göre, öğretmenler için 21, 22 ve 23 Eylül tarihlerini tatil etmiş ve bu tarihlerde yapılması gereken derslerin yoğunlaştırılmış telafi programıyla verilmesini istemiştir. 14 ila 18 Eylül arasındaki ders boşluğu ise eğitim öğretim yılının sonuna eklenmiş, yani ders kesim tarihi 17 Haziran 2016 olarak değiştirilmiştir.

15 Eylül'de yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında toplantısında resmi bayram tatili uzatılacak. Müjdeli haberi Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Vahdet gazetesine verdiği röportajda açıkladı.

Bazı illerimizde tahmini üretici büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık hayvan satış fiyatları: 

Kurban Fiyatları ne kadar?

Gencecik, hayat dolu bir yüreğin henüz hayatının baharında canını Allah için feda edecek kadar yüksek bir teslimiyet sembolüdür bu kurban kıssası. Yoksa Allah, kendisi için insanın boğazlanmasını hiç bir zaman kastetmemiş ve insanlara böyle bir ibadeti farz kılmamıştır. Her ne kadar Allah’ın gerçek dininden sapmak suretiyle Allah’ın hoşnutluğunu kazanmayı insanın kurban edilmesi gibi yanlış bir inanca bağlayan zümreler çıkmışsa da bu, hakdinin değil, tamamen insanın uydrduğu kuruntulardan ibaret batıl bir dinin ürünüdür.

Mısır halkının Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla her yıl Nil nehrine genç bir kızı kurban olarak atmaları böyle bir batıl inancın sonucudur. Yüca Allah böyle bir batıl inancı ve uygulamayı ortadan kaldırarak ve belli niteliklere sahip küçük veya büyükbaş hayvanların kurban edilmesini emrederek Allah rızası için dotların yanı sıra fakirlere dağıtılmasını dînî bir vecibe haline getirmiştir. Bu sayede yıl boyu ağızına et girmemiş bulunan fakir insanlar protein kaynaklarından biri olan olan et yeme imkanına kavuşmaktadır.

Allah Taala kurban kesmeyi emretmek suretiyle fakir olan köylülerin ekonomik imkanlar elde etmesini mümkün kılmaktadır. Her yıl üç-beş tane hayvan besleyip kurban bayramında satan insan yıllık geçimini kolaylıkla temin edebilir. Ayrıca et üretimine katkı yapmış ve fiyat artışının da gerçeklemesinin önü bu yolla sağlanmış olur. Kurban bayramı müslüman olmayan insanlar için de büyük bir lütuf ve rahmrettir.

Çünkü kurban bayramının idrak edilmesiyle müslüman olmayan insanlar da ekonomik yönden bu sirkülasyondan yararlanmaktadır. Bundan da önemlisi kurban bayramı sayesinde,müslüman olmayan insanlar hayatın anlamı ve yorumu konusunda düşünmek için yeni bir fırsatla karşılaşmaktadır.

“Ben kimim, nereden geldim, niçin varım, beni kim var etti, nereye gidiyorum,var olmamın amacı nedir ?” gibi temel soruları kendisine sormasını sağlayabilir ve bir cevap bulmaya çalışabilir.

AREFE GÜNÜ VE KURBAN BAYRAMI TARİHLERİ

2015 Arefe günü 23 Eylül Perşembe günü başlıyor. Fakat tam gün tatil olup olmadığı henüz belli değil. Bu sebeple Kurban Bayramı tatilini 4.5 gün planlamanızda fayda var.

2015 Kurban Bayramı Tatilinin Birinci günü 24 Eylül 2015 Perşembe günü tam gün resmi tatildir.

2015 Kurban Bayramı Tatilinin İkinci günü 25 Eylül 2015 cuma günü tam gün resmi tatildir.

2015 Kurban Bayramı Tatilinin Üçüncü günü 26 Eylül 2015 Cumartesi günü tam gün resmi tatildir.

2015 Kurban Bayramı Tatilinin Dördüncü günü 27 Eylül 2015 Pazar günü tam gün resmi tatildir.


KURBAN BAYRAMI HİCRİ TAKVİME GÖRE HANGİ GÜNLER?

Kurban Bayramı, müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayramdır. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine ‘Eyyâm-ı nahr’ (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke’de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir Kurban Bayramı aynı tarihlere tekabül eder.


KURBANLIK FİYATLARI ARTIYOR

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Mustafa Bılıkçı, fiyatların hayvan azlığı ve kurbanlık piyasasını bekleyen besicinin elindeki hayvanı kesime göndermemesinden kaynaklandığı öne sürerek,karkas et ithalatının gündeme alınması gerektiğini savundu.

Afyon, Elazığ, Edirne ve Tokat'ta ise fiyatlar 26 lirayı da aştı. Perakende piyasasında da fiyatlar ortalama 40 liranın üzerine çıktı. Fiyatların yükselmesinde ithalata rağmen hayvan açığının olması, ramazan ayında talebin artması ve kurban bayramı öncesi besicilerin hayvanlarını elinde tutmayı tercih etmesinin etkili olduğu ifade ediliyor.

2015 KURBAN BAYRAMI TAHMİNİ KURBANLIK FİYATLARI ŞÖYLE:


Kurbanlık büyükbaş hayvan fiyatları : 5 bin ile 8 bin arası

Kurbanlık kuzu, koyun, koç küçükbaş hayvan fiyatları : 700 ile 1200 TL arasında

Canlı hayvan kilosu 10-15 TL arası olacağı düşünülüyor.

Büyükbaşta fiyat 5 bin ile 8 bin TL arasında, küçükbaşta ise 700 TL ile 1.100 TL arasında değişecek. Canlı hayvanın kilosunun 10-15 TL arasında olacağı tahmin ediliyor.

Geçen yıl 250 TL den başlayan küçükbaş fiyatları bu yıl 450 TL den başlıyor.

Ankara’da sektörün temsilcileri ile etkinlikte buluşan Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Bılıkçı yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 77,5 milyon nüfusunun yanı sıra yıllık 37 milyon kişiyi bulan turistin et tüketiminin karşılandığına işaret ederek, ülkede artan hayvan sayılarına ve gelişen kırmızı et üretimine rağmen kırmızı et fiyatlarındaki artışın durdurulamadığından yakındı. Bılıkçı, söz konusu artışı yem ve yem hammaddelerinde görülen artışa bağlamanın doğru olmayacağını, sorunun ana kaynağının Türkiye’de canlı besi başlangıcı hayvan sayısının az olması ve dolayısıyla besi başlangıcı canlı hayvan fiyatlarının yüksekliği olduğunu kaydetti.

CANLI HAYVAN FİYATLARI AB ÜLKELERİNDE KİLOSU 2,2-2,6 EURO SEVİYELERİNDE

Mustafa Bılıkçı, “Nitekim besi başlangıcı canlı hayvan fiyatlarına baktığımızda karkas fiyatlarında yaşanan artıştan daha yüksek oranda artışlar görmekteyiz. Geçtiğimiz sene yüzde 45,2 oranında artan canlı hayvan fiyatları AB ülkelerinde kilosu 2,2-2,6 euro seviyelerinde.” dedi.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin 2013 yılı ortasından bu yana haftalık olarak kesimhanelerden yağsız dana kesim ve kuzu kesim fiyatları topladığını belirten Bılıkçı, 2014 ile 2015 Nisan ayları kıyaslandığında dana fiyatlarında yüzde 26,09 artış görüldüğünü, 2015 Ocak ayının ilk haftasında 20,58 lira olan fiyatın Haziran ayı sonu itibariyle 24,11 liraya ulaştığını, 6 aylık artışın ise yüzde 17,2 olduğunu dile getirdi.

BAKANLIK, KIRMIZI ET ÜRETEN FİRMALARIN SEKTÖRDEN ÇEKİLMESİNİN ÖNÜNE GEÇMELİ

Fiyat istikrarının sağlanması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çeşitli tedbirler aldığını hatırlatan Bılıkçı, şunları söyledi: “Bu doğrultuda yetiştiricilere işletme kapasiteleri kadar besilik hayvan ithal izni verilmiştir. Ancak getirilen hayvan sayısına bakıldığında Türkiye’nin ihtiyacını karşılamadığı görülmektedir. Son dönemde kurlardaki yükselmeler nedeniyle getirilen besi hayvanının maliyeti oldukça yükselmiştir. Besi başlangıcı hayvanda yaşanan maliyet artışı doğrudan sanayiciye yansımaktadır. Bakanlığın önderlik ederek; tüketicilerimizin daha uygun fiyatlı et tüketmesi ve kırmızı et üreten firmalarımızın sektörden çekilmesinin önüne geçilmesi yönünde adım atması gerekmektedir.”

ULUSAL KIRMIZI ET KONSEYİ'NİN ALDIĞI FİYATLAR:

Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin 25 Haziran 2015 tarihi itibarı ile kombinalar ve kesimhanelerden topladığı; yağsız dana kesim ve yağsız kuzu karkas etlerin yüzde 2 fire hariç kilo fiyatları şöyle:


Dana Kesim Yağsız Kuzu Kesim Yağsız

Afyon 25,17 TL -
Antalya 24,00 TL 21,00 TL
Balıkesir 24,67 TL 23,00 TL
Bursa 24,50 TL 23,50 TL
Diyarbakır 23,00 TL 20,50 TL
Edirne 24,50 TL 24,50 TL
İzmir 23,88 TL 23,50 TL
Kahramanmaraş 24,00 TL -
Konya 23,73 TL 21,50 TL
Gaziantep 23,70 TL 22,00 TL
İstanbul 24,00 TL 23,50 TL
Ankara 23,38 TL 22,25 TL
Elazığ 24,50 TL 21,25 TL
Isparta 23,50 TL -
Kayseri 23,60 TL -
Amasya 24,88 TL -
Çorum 23,75 TL 21,00 TL
Sakarya 24,00 TL 23,00 TL
Tokat 24,88 TL 23,50 TL
Kırşehir 24,50 TL 21,00 TL

Fiyat ortalaması 24,11 TL 22,33 TL

Kurbanlık alırken bunlara dikkat!

Uzmanlar, kurbanlık hayvanların küpeli olmasına ve sağlık raporlarının bulunmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Uzman veteriner hekim Oğuz Kaya, kurbanlık hayvanların seçimi konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Kaya, “Hayvan seçimi yaparken hayvanın çok zayıf olmamasına dikkat etmemiz gerekiyor. En büyük hususlardan bir tanesi de hayvanın yaşı çok önemlidir. Hayvanın yaşını dişine bakarak yaşını tam olarak tespit edebiliriz. Hayvanın öndeki iki dişinin düşmüş olması, daha güzeli ise bu düşen dişlerin yerine iki yaş dişlerinin çıkmış olması kurbanlık hayvanın yaşı için yeterli olacaktır. Hayvan seçimi yaparken özelikle hayvanın hasta olmamasına, hayvanın bir özrünün, bir kusurunun olmamasına dikkat etmemiz kurban kesiminde daha sağlıklı olacaktır” dedi.

FİYATINA VE SATICISINA DİKKAT

İstismarcıların, kayıt dışı kestikleri küpeli hayvanların küpelerini bekleterek, Kurban Bayramı döneminde kaçak hayvanlara takıp hayvanları sattığını dile getiren Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat Yağmur ise, Suriye, Irak ve İran üzerinden getirilen küçükbaş hayvanların 250-300 liradan satıldığını söyledi. Yağmur, hayvanların birçoğunun savaştan kaçan göçmenlere ait olduğunu ve hastalık taşıdığını sözlerine ekledi.

Bu yüzden kurbanlıkların fiyatlarına dikkat edilmesi hayvanların güvenilir satıcılardan alınması gerektiği ifade edildi.

Bayram tatili için erken alarm verildi!

Önümüzdeki 24 Eylül Perşembe günü başlayacak Kurban Bayramı ile ilgili Kocaeli Valiliği şimdiden alarma geçti.

Bayram öncesi arife ile birlikte 3 gün idari izinli sayılacaklarının açıklanması ardından, 9 günlük tatili İstanbul dışında geçirmek isteyenlerin bu hafta sonundan itibaren yola çıkmaya başlaması beklendiğinden TEM, D-100 Karayolu ile feribot iskelelerinde tatil başlangıcı ve bitiminde beklenen trafik yoğunluğu ile ilgili alınacak önlemler yeniden gözden geçirilmeye başlandı.

BU HAFTA SONU YOĞUNLUK BEKLENİYOR

Bayramın 24 Eylül Perşembe günü başlamasına rağmen, 21 ve 22 Eylül Pazartesi ve Salı günleri ile arife olan 23 Eylül Çarşamba gününün de kamu çalışanları için idari izinli sayılacaklarının duyurulması ardından, bayram tatilini İstanbul dışında geçirmek isteyen ve işlerini ayarlayanların bu hafta sonundan itibaren yola çıkması bekleniyor.

Kocaeli Valiliği'nden yapılan açıklamada da, trafik akışının düzenli sağlanması için özellikle bayram öncesi ve dönüş sırasında D-100 ve 'Yalova Yolu' olarak da bilinen D-130 karayollarında ekip sayıları artırılacağı, riskli noktalarda ekip bulundurulacağı, TEM Otoyolunda da bayram öncesi İstanbul-Ankara yönünde bayram sonrası Ankara-İstanbul yönünde her 10 kilometrede bir ekip bulundurulacağı bildirildi. Valilik açıklamasında, Otoyol, D-100, D-130 ve Kandıra Yolu'nda trafiğin aksamadan yürütülmesi için Karayolları 1'inci Bölge Müdürlüğü,Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı'nca gerekli önlemlerin alınacağı, 23 Eylül- 27 Eylül tarihleri arasında yol yapım, bakım ve onarım çalışması yapılmayacağı, yolların sürekli ulaşıma açık tutulacağı bildirildi.

Her bayram öncesi ve bitiminde büyük bir yoğunluk görülen feribot iskelelerinde de şimdiden önlem alınmaya başlandı. Bu hafta sonu yoğunluğun başlayabileceğini dikkate alan İDO, GebzeEskihisar ile Yalova Topçular arasında sefer yapan feribot sayısını arttıracak. İDO'nun bu hatta normal günlerde 10-12 olan feribot sayısını trafikte hareketlilik başlar başlamaz 20'ye kadar çıkarabileceği belirtildi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Borsa İstanbul'dan tarihi zirve! Rekor üstüne rekor kırıldı
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü