26.11.2015 Rus uçağının düşürülmesison dakikahaber

Suriye sınırında Türkmen dağı yakınında Rusya'ya ait bir savaş uçağı düşürüldü. Rus uçağı düşürülen Rus pilot son dakika haberi haber7'de

26.11.2015 Rus uçağının düşürülmesison dakikahaber
26.11.2015 Rus uçağının düşürülmesison dakikahaber
GİRİŞ 26.11.2015 12:15 GÜNCELLEME 26.11.2015 12:15
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye, sınır ihlali yapan Rus uçağını angajman gereği düşürdü, dünyaya mesaj verdi. Rus uçağının düşürülmesi bölge için ne anlama geliyor? Rus uçağı düşürülen Rus pilotu ve son dakika haberleri haber7.com'da sizlerle

Cephedeki Türkmen kaynakları, Sınırımıza çok yakın olan Suriye’nin Yamadi köyünde kurulu çadırların üzerine uçak düştüğünü pilotların paraşütle süzüldüğünü gördüklerini söyledi.

SINIR İHLALİ YAPTI

Askeri kaynaklar tarafından verilen bilgiye göre, Sınır ihlali yapan bir uçağın, Türk savaş uçakları tarafından düşürüldüğü belirtildi.

PİLOTLAR ATLADI

Türk savaş uçaklarımızın vurduğu uçaktan pilotların paraşütle atladığı bilgisi geldi.

İŞTE PİLOTLARIN YAKALANMA ANI:

DÜŞEN UÇAK SU 24

Düşen uçakla ilgili yorum yapan askeri uzmanlar, bu uçağın Suriye Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan SU 24 olduğuna dikkat çekti. Askeri kaynaklar, sınır ihlali yapan uçağın, Türk F-16'ları tarafından vurulduğunu ileri sürdü.

TÜRKMENLER YOĞUN ATEŞ ALTINA ALINDI

Sınırda düşürülen savaş uçağının ardından bölgede bulunan Türkmenlere yoğun saldırılar başlatıldı. Top ve füze atışları ile Türkmenler zor durumda.

Türkiye'nin düşürdüğü ikinci uçak

Suriye sınırında bu sabah sınır ihlali yaptığı için düşürülen Rus savaş uçağı, Türkiye'nin Suriye sınırında düşürdüğü ikinci uçak oldu.

Suriye'deki iç savaş sonrası Türkiye'nin Suriye sınır güvenliği de üst düzeye çıktı. Türkiye 2012'de Türk jetinin Suriye tarafından düşürülmesi ve 2 pilotumuzun şehit olması sonrası angajman kurallarında değişikliğe gitmişti.

ANGAJMAN KURALLARI 2012'DE DEĞİŞMİŞTİ

2012 yılında Türkiye'ye ait F-4 savaş uçağının Suriye tarafından vurulmasının ardından Türkiye ile Suriye arasındaki angajman kuralları değişmişti.

Buna göre Suriye tarafından gelecek bir ihlal karşısında uyarıda bulunmadan vuruluyordu. Bu çerçevede 2013 yılında bir Suriye helikopteri düşürüldü.

GEÇEN SENE MIG-23 VURULMUŞTU

23 Mart 2014'te de Suriye'ye ait bir MIG-23 savaş uçağı Türkiye tarafından düşürülmüştü.

16 Mayıs 2015'te ise Hatay'da sınır ihlali yapan Suriye hava aracı Türk savaş uçakları tarafından vurulmuştu.

16 Ekim 2015'te ise Genelkurmay Başkanlığı, Türk hava sahası içerisine giren bir hava aracının düşürüldüğünü açıklamıştı.

İKİ PİLOTUMUZ ŞEHİT EDİLMİŞTİ

22 Haziran 2012'de Türk F4 keşif ve eğitim uçağı Suriye tarafından düşürülmüştü. Türk jeti, Akdeniz’in bin 260 metre derinliğinde bulunmuştu. Pilotlar Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'un şehit düştükleri tespit edilmişti.

TSK düşürülen uçağın radar izini paylaştı

Genelkurmay Başkanlığı düşürülen Rus uçağına ait  radar izini paylaştı.

Açıklamada, "24 Kasım 2015 tarihinde saat 09.20 civarında Hatay Yayladağı bölgesinde Türk Hava Sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçak defalarca (beş dakika içerisinde 10 kez) ikaz edilmesine rağmen Türk Hava Sahasını ihlal etmiştir" dendi.

Açıklama sonrası Rusya'nın 'ihlal etmedik' açıklaması yapmasına TSK'dan raporlu cevap geldi. TSK Sınırımızı ihlal eden Rus uçağına ait radar izini paylaştı.

Rus uçağının düşürülmesi ne anlama geliyor?

Türkiye, sınır ihlali yapan Rus uçağını angajman gereği düşürdü, dünyaya mesaj verdi. Rus uçağının düşürülmesi bölge için ne anlama geliyor?

Rusya 30 Eylül’de Suriye’yi bombalamaya başladı. Hava saldırılarının ilk haftasında Lazkiye’de Bayırbucak bölgesini bombalayan Rus jetleri peş peşe iki kez Türkiye sınırını ihlal etti.

Türkiye o süreçte Rusya’ya diplomatik kurallar çerçevesinde bir yanıt verdi. Uyarı yapıldı, Moskova ikaz edildi.

Bugün bir kez daha Rus uçağı Bayırbucak’ı bombalarken, sınır ihlali yaptı, tekrar uyarıldı, ihlalden vaz geçmeyince, düşürüldü.

Sınır ihlalini yapan uçağı, uyardıktan sonra düşürmek, angajman kuralları çerçevesinde Türkiye’nin hakkı olan bir reaksiyondu.

Bu reaksiyon aynı şekilde Bayırbucak üzerinden hesap yapan tüm güçlere de verilmiş oldu.

Bayırbucak saldırı altında. Türkiye bu saldırılara karşı BM’ye çağrıda bulundu. Ancak Esed rejimi, Rusya, İran ve Hizbulllah o bölgedeki saldırılarını daha da arttırdı.

Bayırbucak düştü düşecek noktasına kadar geldi. Ve orayı bombalarken sınırı ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi, herkese çok net bir mesaj oldu.

Zira Bayırbucak, Türkiye için çok önemli bir bölge. Türkiye’nin 2011’de başlayan katliam sürecinde Suriye’de en hassas olduğu yer. Doğal bir güvenli bölge denilebilir Bayurbucak’a. Bu anlamda oranın tehlike altına girmesine ve bu tehlike gözümüzün önünde cereyan ederken, üstüne üstlük sınırlarımızın ihlal edilmesine, hiçbir devlet tepkisiz kalamazdı, Türkiye de bu anlamda reaksiyonunu çok net bir şekilde gösterdi.

Bu saatten sonra Türkiye-Rusya ilişkileri ne olur noktasına gelecek olursak. İki ülke arasında bir çok konuda işbirliği olduğu gibi görüş ayrılıklarının bulunduğu noktanın da Suriye olduğu gerçeği var.

Geçen yıl Kırım’da da benzer ihtilaf çıkar gibi olmuştu, o süreç, Rusya’nın Türkiye’nin hassasiyetlerini göz önünde bulundurmasıyla krize yol açılmadan aşılmıştı.

Şimdi Rusya, Türkiye’nin hava sahasını ihlal ederek, böyle bir tepkiyle karşılaşıyorsa bundan kriz çıkarma peşinde olmamalıdır.

Bu konuda NATO’nun tavrı açık. Zaten Batı, 30 Eylül sonrası yapılan Rus ihlallerinde daha sert tepkiler vermiş, hatta Türkiye’yi de Rusya’ya karşı daha sert olması noktasında politika gütmüştü.

Bugün Türkiye’nin uçak düşürme hamlesini BM ve NATO’yla paylaştığını düşünecek olursak bu sadece Türkiye’nin bir meselesi de değildir.

Türkiye, Bayırbucak konusundaki tavrını açıkça ortaya koymuştur. Zira Bayırbucak düşerse, bundan Türkmenler zarar görür. Bayırbucak düşerse bundan Esed rejimi, Rusya, İran, PKK, PYD, hatta ABD ve hatta DAEŞ terör örgütü nemalanır.

Çünkü Bayırbucak’ta üst aklın bir planı var. Rusya için Lazkiye çok önemli ama Bayırbucak’ın düşmesi sonrası ortaya çıkan kuzeydeki hat, diğer güçler için daha da önemli.

İşte Akdeniz’e açılan o hattın terör örgütlerine teslim edilmemesi için Bayırbucak’ın savunulması şart.

Türkiye bu konuda yalnız bırakılırken, Bayırbucak’ı bombalayan Rus uçağını düşürerek, bütün dikkatleri başka yöne çevirmiş ve uluslararası hukuk kurallarının dışına çıkmadan, dünyaya mesajını vermeyi başarmıştır.

Türkmenler ilerleyince savaş uçağı gelmiş...

Suriye'de Türkiye tarafından vurulan Rus savaş uçağının, Türkmenler Esed güçlerini püskürtünce bölgeye geldiği kaydedildi.

Türk jetlerinin sınır ihlali yapan savaş uçağını vurmasının ardından tüm gözler Türmenlerle Rus bombardımanı ile ilerleyen Esed ordusu arasındaki çatışmalara çevrildi. Bugün Türkmenlerin Esed askerlerini püskürttüğü, vurulan uçağın destek için geldiği belirtiliyor.

Hatay'ın Yayladağ İlçesinin karşısında 1 ile 4 kilometrelik uzaklıklardaki Türkmenler'in yoğun olduğu bölgelerdeki tepelerde Beşar Esed'e bağlı rejim güçlerinin bu sabaha karşı püskürtülmeye başlandığı, düşen uçağın da tam bu anlarda Türkmenlerin bulunduğu bölgeye yaklaştığı anlaşıldı.

Yerel kaynaklar, uçağın Türkmen Dağın'daki tepeler üzerinden Türkmenler'in barındığı Yamadı kampı bölgesine yaklaşırken Murtlu ve Kepir köyleri belgesindeki Kızıldağ Tepesi üzerinde düştüğünü söyledi. 

TÜRKMENLER İLERLİYORDU

Suriye'de Türkmen birlikler, stratejik öneme sahip Kızıldağ tepesi ve çevresinde karşı saldırı başlattı.

Alınan bilgiye göre, Lazkiye kırsalında yer alan Bayırbucak Türkmen bölgesindeki çatışmalar devam ediyor. Türkmen birlikleri, geçtiğimiz günlerde büyük oranda kontrolünü kaybettiği Kızıldağ tepesi ve çevresine bugün geniş çaplı saldırı başlattı. Türkmenlerin stratejik öneme sahip bölgede ilerleme kaydettiği, çatışmaların yoğun şekilde sürdüğü öğrenildi.

Suriye'de Bayırbucak bölgesinde Türkmen Dağı'nın en stratejik noktası  olan Kızıldağ dün (23 Kasım) tamamen rejimin kontrolüne geçtiği iddia edilmişti

Medvedev: Önemli ortak projeler iptal edilebilir

Rus savaş uçağının düşürülmesinden sonra Rusya Başbakanı Medvedev, Türkiye'yle önemli ortak projelerin iptal edilebileceğini açıkladı.

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, dün Suriye sınırında düşürülen Rus uçağıyla ilgili konuştu. Medvedev, 'suç eylemi' olarak nitelediği olayın önemli ortak projelerin iptal edilmesine yol açabileceğini söyledi.

Medvedev'in açıklamaları şöyle;

*Rus uçağını düşüren Türkiye iktidarının suç niteliğindeki düşüncesiz eylemleri, 3 sonuca yol açtı. İlk olarak sınırların korunması dahil hiçbir ulusal çıkarla meşru gösterilemeyecek şekilde Rusya-NATO ilişkilerinde tehlikeli bir tırmanışa yol açtı.

*İkinci olarak, Türkiye bu eylemiyle IŞİD militanlarını koruduğunu gösterdi. IŞİD’e ait işletmelerde üretilen petrol ürünlerinin sevkiyatına dahil olan bazı Türk yetkililerinin bu süreçten elde ettiği doğrudan finansal çıkarları göz önünde bulundurulduğunda, bu şaşırtıcı bir şey değil.

*Üçüncü olarak da Rusya ile Türkiye arasındaki iyi komşuluk ilişkileri ekonomi ve siyasi alan dahil zarar gördü. Bu hasarı telafi etmek zor olacak. Bu eylemin bir dizi ortak projenin iptal edilmesi ve Türk şirketlerinin Rus pazarındaki pozisyonlarını kaybetmesi gibi doğrudan sonuçları olabilir.

YORUMLAR 2
  • Mirdeli 8 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye ve türklerin aleyhine yapılan her hareket hedeftir.Bunu akıllarından çıkarmasınlar.Rus ayıları güya İşidi vurmak için gelmişti.
    Cevapla
  • Muttaki 8 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar moral oldu oradaki kardeşlerimize, maşaallah. Devamı da gelir umarım, Allah fetih nasib etsin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler