Ahmet Ercan: Asıl tehlike Tekirdağ kolu

İTÜ Jeofizik Bölümü’nden Prof Dr. Ahmet Ercan, deprem endişesi yaşanan Marmara'daki asıl tehlikeyi açıkladı.

Ahmet Ercan: Asıl tehlike Tekirdağ kolu
Ahmet Ercan: Asıl tehlike Tekirdağ kolu
GİRİŞ 25.11.2015 12:31 GÜNCELLEME 25.11.2015 12:32

Yalova ve Çınarcık’ta dün Sabah 07.25 ile 08.00 saatleri arasında peş peşe 8 küçük sarsıntının yaşanması endişelere neden oldu. Deprem fırtınası olarak tanımlanan sarsıntıların büyüklüğü 1.5 ile 3 arasında değişti.

İTÜ Jeofizik Bölümü’nden Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise yaşanan sarsıntılar için “4 büyüklüğünden düşük sarsıntılara depremcik diyoruz. Yalova- Çınarcık’ta peş peşe meydana gelen depremcikler, fay hattının Marmara’ya uzanan kuzey kolunda gerginlik birikmesi olduğunu gösteriyor. Ancak bu depremciklere bakarak büyük deprem geliyor denilemez” ifadelerini kullandı.

Marmara’da yılda 5 bin deprem ve depremcik meydana geldiğini dile getiren Prof.Dr.Ercan; “Kırılmanın yaşanması için yer katmanına 6 milyar G tonluk baskı gerekiyor. 17 Ağustos depremi Marmara’yı (fayı) çok yordu. İstanbul kolu dediğimiz ve Çınarcık’tan Avcılar’a kadar uzanan fay hattında 2033’e kadar deprem beklemiyorum. En olası ihtimal ise 2045 gözüküyor” dedi.  

"Asıl tehlike Tekirdağ kolunda"

Prof. Dr. Ercan’ın tespitleri şöyle; “Gölcük’ten sonra İstanbul kolunun kırılması beklenirken, Geçen yıl Saros’ta 6.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu kırılma bilim dünyası için şaşırtıcıydı. Bundan sonraki süreçte fayın ne yapacağı bilmece gibi! Kuzey Anadolu Fay Hattı’ndaki depremler, doğudan batıya doğru meydana geliyor. Ancak sıra sürekli aynı gitmiyor. 1965 Adapazarı depreminden sonra 1999’da Gölcük depremi yaşandı. Herkes İstanbul depremini beklerken, kırılma doğudaki Düzce’de gerçekleşti. Düzce’den sonra Kuzey Marmara kolunun kırılması beklenirken geçen yıl Saros hattı kırıldı. Mevcut tabloya göre bundan sonraki kırılma Selanik veya Tekirdağ kolu dediğimiz Marmara Ereğlisi-Mürefte hattında olabilir. Buradaki fay hattı Marmara Ereğlisi’nin 10-12 kilometre güneyinden yerin 28-30 kilometre altından Mürefte’ye uzanıyor. Deprem olursa büyüklüğü 7.2 olur.”  

"Riskli 3 fay kolu var"

Ercan, Marmara’da riskli 3 fay kolu olduğunu belirterek: “Adalar kolu Çınarcık çukurunun kuzeydoğu kıyısından Avcılar’a uzanıyor. Bu bölge Heybeliada hizasına kadar kırıldı. Yerin 30 kilometre altında yüzer yuvar dediğimiz, taşların sıvı olarak aktığı bir kor denizi yer alıyor. Bu katmandaki sıcaklık ve basınç yer kabuğunu her yıl doğu-batı yönünde 5 santimetre itiyor. Kırılmanın odak derinliği 28-30 kilometrede olacak. Bugüne kadar elde ettiğimiz veriler ışığında Çınarcık-Avcılar kolunda bir kırılma yaşanırsa depğremin büyüklüğü 6.3 ile 6.7 arasında değişecek. Küçükçekmece, Büyükçekçekme, Kumburgaz kolunda bir kırılma meydana gelirse depremin büyüklüğü 6.4 ile 6.6  arasında değişebilir. Tekirdağ kolu denilen Marmara Ereğlisi’nin 10-12 kilometre güneyinden geçen fay kolu ise Mürefte’ye doğru kırılırsa büyüklük 7.2 olur” diye konuştu.

"Bu fay hattında gerilim arttı"

Prof.Dr.Şerif Barış (Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü): “17 Ağustos’tan sonra Yalova ve Armutlu civarı aktif oldu. Dolayısıyla araştırmalarımızı Yalova, Armutlu, gemlikcivarına kaydırdık. 28 farklı noktaya 34 deprem cihazı yerleştirdik. Ayrıca kaplıcalarda da ölçümler yapıyoruz. Yalova ve uzantısında bu tür küçük depremlerin oluşması normal. Bu fay hattındaki gerilmenin arttığı doğru. Ancak küçük depremlere bakarak bir şey diyemeyiz. Ancak anormal ve endişe edecek bir durum olmadığını söylememiz gerekir. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda mutlaka doğudan, batıya kırık olur diye bir şey yok. Doğanın kesin bir düzeni yok. Depremin ne zaman ve nerede olacağı konusunda kesin bilgiler verilemez.” 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi