Boğaz'da kabus sona eriyor

Bakan Veysel Eroğlu’nun ‘Boğaz’da gemi kazası olacak mı diye geceleri kâbus görüyorum’ dediği sorunu TÜBİTAK çözdü.

Boğaz'da kabus sona eriyor
Boğaz'da kabus sona eriyor
GİRİŞ 08.02.2016 11:19 GÜNCELLEME 08.02.2016 12:59
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Boğaz’dan yılda 50-55 bin gemi geçiyor. Bunların 10 bini petrol tankeri. Yılda 150 milyon ton yük taşınıyor, bunun da 100 milyon tonu petrol. 15 mil boyunca 90 derece eğimli 8 nokta var. Şimdi 6 yere ‘Akustik Doppler Akıntı Algılayıcı Sistemi’ kuruluyor.

KAZA RİSKİ SIFIRA İNİYOR

TÜBİTAK’ın geliştirdiği projede Boğaz’ın altına yerleştirilen sensörler Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi’ne entegre edilerek veri aktarımı sağlanacak. Alt ve üst akıntı hızları, bölgesel değişiklikler ölçülerek gemilere yön verilecek. Kaza riski sıfıra indirilecek.

YA GEÇİŞ İZNİ VERİLECEK YA DA BEKLETİLECEK
 
Kazalar özellikle, gemilerin tonajları nedeniyle motor güçlerinin Boğaz’ın bazı bölgelerinde akıntıyla baş edememesi nedeniyle yaşanıyor. Yeni sistemle gemilerin kapasiteleri ve akıntı hızları anlık veriler ile değerlendirilerek, ya geçiş izni verilecek ya da bekletilecek.



Kurulan sistemle akıntılar ses dalgalarıyla saptanacak, durum gemilere bildirilecek.

SENSÖRLER YERLEŞTİRMEYE BAŞLANDI
 
TÜBİTAK Marmara Araştırmaları Merkezi tarafından geliştirilen Akustik Doppler Akıntı Algılayıcı Sistemi, İstanbul Boğazı’nda işletilecek. Su altına kurulan sensörler sayesinde ses dalgaları kullanılarak deniz tabanında ve yüzeyindeki akıntı şiddeti bölgesel farklılıklar ve diğer etkenler de hesaba katılarak ölçülebilecek. Veriler deniz tabanına serilen kablolar vasıtasıyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı Gemi Trafik Hizmetleri Sistemine aktarılacak. Sistemin kurulumu için sensörlerin Boğaz’a yerleştirilmesi işi 25 Ocak’ta başladı. Özel bir şirkete ait iki gemi Boğaz’da akıntı algılayıcı sensörler yerleştirme başlandı.

AKINTI HIZININ DÜŞMESİ BEKLENECEK

İki gemi sensörlerin veri aktarımı için kabloların deniz tabanına serilimi işini de üstleniyor. Sensörlerin ve kabloların serimi için çalışmaların 15 Şubat’a kadar devam edeceği tahmin ediliyor. Sistem ile İstanbul Boğazı’nda sık sık yaşanan kuru yük gemilerinin Boğazdaki bir yalıya çarpma görüntüleri ve dümeninin kilitlenerek sürüklenmesi görüntülerinin de geçilmeye çalışılıyor. Kazalarda bazı gemilerin tonajları nedeniyle motor güçlerinin boğazın bazı bölgelerinde akıntıyla baş edememesi yaşandığı biliniyor. Yeni sistem ile gemilerin kapasiteleri ve akıntı hızları anlık veriler ile değerlendirilerek gemilere geçiş izni verilecek ya da geçiş için akıntı hızının düşmesi beklenecek.


 
Benzer bir çalışmayı ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü de geliştirmişti. Sensörler değişik su derinliklerinde her 20 dakikada bir denizin sıcaklığını, iletkenliğini ve çözünmüş oksijen miktarını ölçecek, bulanıklılık miktarını belirleyecek. Şamandıranın altına yerleştirilen akustik doppler cihazı ile her iki metrelik su katmanında ayrı ayrı, akıntı şiddeti ve yönü ölçülebilecek

 

YORUMLAR 5
  • HASAN DİNÇ. 8 yıl önce Şikayet Et
    Kaza riskide yok artık yabancı gemiler hoyratça kullansın.Bence risk çok fazla deyip kanal İstanbul için zemin hazırlanmalıydı,en azından boğazın kıymetini koz olarak kullanmalıydık.
    Cevapla
  • medetres 8 yıl önce Şikayet Et
    İşte kanal istanbul'un önemi için bir neden daha,hemen başlatılsın biran evvel bitsin kaza riski sıfır olur
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Denizin altına savunma sistemi kursun tübitak
    Cevapla
  • TC Pöh kaan 8 yıl önce Şikayet Et
    süper bir teknoloji tebrikler TÜBİTAK
    Cevapla
  • Muratas 8 yıl önce Şikayet Et
    kanal istanbul ne zaman başliyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı
Başkan Erdoğan'dan dev operasyon sinyali: Sınırımız komple garanti altına alınacak